Helsingissä todettiin tällä viikolla yli 4  000 korona­tartuntaa – Herttoniemen koronasairaalan toiminta halutaan kuitenkin lopettaa

Helsingissä todettiin kuluneen viikon aikana yli 4 000 laboratoriossa vahvistettua koronatartuntaa, mutta Herttoniemen koronasairaalan toiminnan lopettamista harkitaan.

Sairaanhoitajat työssään Herttoniemen varasairaalassa

7.4. 9:14

Tunnelma tammikuussa käyttöön otetussa Herttoniemen koronasairaalassa on rauhallinen ja tilaakin olisi vielä kymmenelle potilaalle.

Sairaalassa on riittänyt tasaisesti potilaita vuoden alusta alkaen, sillä koronatartuntoja pääkaupunkiseudulla on nyt enemmän kuin koskaan pandemian aikana.

Kuluneella viikolla Helsingissä todettiin yli 4  000 laboratoriossa vahvistettua koronatartuntaa. Koronasairaalan sulkemista kuitenkin harkitaan.

Sairaalan sulkeminen voisi toteutua jo toukokuussa.

”Jos potilasmäärän takia on pakko, niin ylimääräistä varautumista ylläpidetään myös toukokuun jälkeen. Pyrimme kuitenkin lopettamaan 8.5., ja pitämään tarvittavia koronapaikkoja auki Laakson sairaalassa”, sanoo Helsingin sairaalan johtajalääkäri Laura Pikkarainen.

Virallinen päätös sairaalan sulkemisesta tehtäneen kevään aikana.

Lähihoitaja Miika Keränen kuvaili Herttoniemen varasairaalaa leppoisaksi paikaksi. Normaalisti psykiatrisella puolella työskentelevä Keränen aloitti sairaalassa helmikuussa.

Varasairaalan jatkon kannalta haasteeksi muodostuu kesälomakausi. Varasairaalassa työskentelee Helsingin kaupungin, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) ja Espoon työntekijöitä terveyden- ja sairaanhoidon puolelta.

Sen lisäksi hoitoavustajina toimii kaupungin muuta henkilöstöä, esimerkiksi pysäköinninvalvoja ja uimahallin kassa.

”Kun varasairaalan kaikki työntekijät ovat määräaikaisia, on kesälomien ja varasairaalan henkilöstösuunnitelman yhdistäminen hankala yhtälö”, Pikkarainen sanoo.

Toistaiseksi sairaanhoitajien lakko ei ole vaikuttanut suoraan varasairaalan toimintaan. Näytekuljetuksissa on ollut pientä viivettä, mutta muuten miehitys on ollut riittävä.

Jenni Sundell vaihtoi pysäköinninvalvojan työt hoitoavustajan tehtäviin. Sundell on nauttinut ihmisläheisestä auttamistyöstä, jossa aikoo jatkaa toukokuulle saakka.

Helsingin kaupungin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen pitää tilannetta terveydenhuollon näkökulmasta tasaisena. Hänen mukaansa terveydenhuollon kuormitus ei ole tällä hetkellä merkittävä, vaikka koronaa onkin runsaasti liikkeellä.

”Helsingissä korona on jo näyttänyt pahimmat piirteensä. Täällä taudin kanssa on vähitellen opittu elämään”, Lukkarinen sanoo.

Lukkarinen uskoo, että koronapotilaille perustetaan tulevaisuudessakin tarpeen mukaan omia osastoja sairaaloihin. Tällainen on hänen mukaansa rutiinia terveydenhuollossa. Näin on toimittu ennenkin esimerkiksi influenssan kanssa.

Epidemia ei näytä kuormittavan sairaanhoitoa korkeista tartuntaluvuista huolimatta.

Keskiviikkona Herttoniemen varasairaalassa sekä Laakson sairaalan koronaosastolla oli yhteensä 74 potilasta. Erikoissairaanhoidon puolella tehohoidossa oli yhdeksän henkilöä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat