Rikollisryhmän epäillään tuoneen satojatuhansia huumaavia lääkkeitä teollisuuskuljetuksen mukana Suomeen

Rikollisryhmä toi tammi-helmikuussa satojatuhansia lääketabletteja maahan tammi-helmikuussa.

6.4. 11:21

Kuusi henkilöä on saanut syytteet huumausaineiksi luokiteltujen lääkevalmisteiden maahantuonnista ja levittämisestä. Kaikki syytetyt ovat tutkintavankeudessa.

Helsingin poliisi tiedotti keskiviikkona paljastaneensa ulkomaalaisen rikollisryhmittymän, joka on tammi-helmikuussa tuonut maahan satojatuhansia tabletteja huumausaineiksi luokiteltavia lääkevalmisteita.

Rajat ylittävän rikollisuuden tutkintaryhmän mukaan toimintaan osallistui suuri määrä epäiltyjä. Toiminta oli järjestelmällistä ja se oli suunniteltu pitkäkestoiseksi.

Poliisi tavoitti osan epäillyistä muun muassa kansainvälisen viranomaisyhteistyön tuloksena. Osa epäillyistä on edelleen ulkomailla.

”Yksi epäillyistä tunnistettiin, kun hän oli lentokoneessa lentämässä Suomesta kotimaahansa. Nopean viranomaisavun ansiosta henkilö vangittiin poissaolevana. Hänet otettiin kiinni määränpään lentokentällä eurooppalaisen pidätysmääräyksen perusteella. Kaikki tämä onnistuttiin toteuttamaan käytännössä lentomatkan aikana”, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Matias Björklund poliisin tiedotteessa.

Syytettyjen määrä voi kasvaa, sillä tutkinnan aikana poliisi otti kiinni 11 epäiltyä, jotka käräjäoikeus on vanginnut.

Poliisi takavarikoi epäillyiltä lähes 200 000 kappaletta huumaavia lääketabletteja. Ryhmä toi lääketabletteja maahan alkuvuodesta noin 400 000 euron arvosta.

Ryhmän epäillään tuoneen huumausaineet maahan laillisen teollisuuskuljetuksen kyydissä.

Björklundin mukaan poliisille rikollisten toiminta alkaa tämäntyyppisissä rikoksissa näkyä siinä vaiheessa, kun kansalaiset tekevät ilmoituksia lisääntyneestä huumausaineiden katukaupasta asuinalueellaan.

”Tämäntyyppisessä rikollisuudessa epäillyt tulevat maahan muutamaksi viikoksi toteuttamaan rikoksen, keräävät rikoshyödyn ja poistuvat maasta. Kyse on ammattimaisesta rajat ylittävästä rikollisuudesta, jossa epäillyillä ei ole kiinteitä siteitä Suomeen”, Björklund arvioi.

Jutun pääkäsittely Helsingin käräjäoikeudessa alkaa 13. huhtikuuta. Syytteet on nostettu törkeistä huumerikoksista ja perusmuotoisista huumerikoksista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat