Tiktok toi sähkötupakat kouluihin Helsingin seudulla – ”Eivät he voi mitään, koska se tapahtuu lukittujen ovien takana”

Useat vanhemmat ovat yllättyneet Wilma-viesteistä, joissa kerrotaan etenkin yläkouluikäisten käyttävän koulupäivien aikana sähkötupakkaa.

Vanhemmille on kerrottu, että kouluissa sähkötupakkaa on käytetty muun muassa wc-tiloissa sekä liikuntasalien pukuhuoneissa

11.4. 9:26 | Päivitetty 11.4. 10:42

VIIME viikolla useammasta pääkaupunkiseudun koulusta on viestitty vanhemmille nuorten sähkötupakoinnista.

Niin vanhempia kuin oppilaita on muistutettu siitä, ettei kouluun saa tuoda tupakointivälineitä tai tupakkatuoteita, joihin myös sähkötupakka lasketaan.

Helsingin Sanomat haastatteli 14-vuotiasta nuorta, joka kertoi trendin alkaneen alun perin Tiktok-videopalvelun haasteesta. Haasteessa puhalletaan näyttävästi sähkötupakan savua kameraan, vaikka muuten itse laite on sivuseikka.

Hän arvioi sähkötupakoinnin suosion kasvaneen ikäryhmänsä keskuudessa tämän vuoden aikana.

Sähkösavukkeiden sisältämissä nesteissä on usein makutiivistettä, joka höyrystyessään levittää ympäriinsä makeaa tuoksua.

Helsinkiläisnuori kertoo, että koulun wc-tilat ovat saaneet uuden ominaistuoksun, kun oppilaat käyvät välitunnilla ”vapettamassa”, eli käyttämässä sähkötupakkaa vessoissa.

”Meidän koulun vessa tuoksuu ihan trooppiselta puutarhalta, eli kyllä aikuiset varmasti tietää tästä. Eivät he varmaan voi asialle mitään koska se tapahtuu lukittujen ovien takana.”

Komisario Katja Nissinen Helsingin poliisilaitokselta kertoo, että poliisi on tietoinen siitä, että sähkötupakka on yksi nuorten käyttämistä nikotiinituotteista.

”Teemme tiivistä yhteistyötä koulujen kanssa. Koulut ovat olleet yhteydessä meihin ja kysyneet neuvoa, miten sähkötupakan kanssa tulisi menetellä.”

Länsi-Herttoniemessä sijaitsevassa Herttoniemen yhteiskoulussa (Heryk) ilmiöstä ollaan tietoisia, mutta ei erityisen huolissaan.

”Meillä on ollut muutama yksittäistapaus, jossa nuori on jäänyt kiinni sähkötupakan käytöstä koulun tiloissa. Minään suurempana ilmiönä sähkötupakointi ei ole nostanut koulussamme päätään”, koulun rehtori Johanna Kallio kertoo.

Herykissä opiskelee sekä 7.-9. luokkalaisia yläkoululaisia että lukiolaisia. Kallio näkee, että kyse on nimenomaan yläkouluikäisten kokeiluista.

”Nyt on ehkä virinnyt tällainen hetkellinen kiinnostus, mutta perinteisellä tupakoinnilla on jo sosiaalinen stigma. En usko, että tupakoinnista tulee enää megatrendiä.”

Kallio kertoo, että tapaukset on selvitetty koulussa eikä vanhempia ole tarvinnut laajemmin varoitella nuorten sähkötupakoinnista.

Nuoret ostavat sähkötupakkansa verkkokaupoista tai sosiaalisen median Snapchat-palvelun kautta.

Helsingin Sanomien haastattelema kahdeksasluokkalainen kertoo, että yläkouluikäiset ja vanhemmat nuoret tilaavat sähkötupakkaa tukun kautta ja kaupittelevat sitä sitten nimettöminä Snapchat-viestipalvelun kautta.

”Se vaikuttaa aika vaaralliselta, että lähdetään ostoskeskuksiin tai jonnekin Sörnäisten sivukujille ostamaan sähkötupakkaa täysin tuntemattomilta tyypeiltä”, nuori sanoo.

Sähkötupakan ikäraja on 18 vuotta, mutta verkkokaupassa sitä valvotaan heikosti.

Sähkötupakkaa ei varsinaisesti polteta, vaan kyseessä on nimensä mukaisesti sähköinen laite, jolla höyrystetään sen sisällä oleva neste hengitettäväksi aerosoliksi.

Nesteitä on sekä nikotiinilla että ilman.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat