HSL:n matkakorttia voi käyttää nyt Tallinnan joukkoliikenteessä

HSL perustelee sovelluksen rajaamista yhteistyön ulkopuolelle sillä, että lippujen myynti ulkomaille ei olisi selkeää viranomaistoimintaa.

Matkakortinlukija Helsingin rautatieaseman metroasemalla.

7.4. 16:41 | Päivitetty 7.4. 17:26

Helsingin seudun joukkoliikennettä käyttävät asiakkaat ovat maaliskuusta alkaen voineet ostaa matkakortilleen lipun myös Tallinnan joukkoliikenteeseen.

Lippuja myy virolainen lippupalvelu verkkosivuillaan. Lippua ostaessa verkkosivuilla täytyy syöttää matkakortin numero, joka on kortin kääntöpuolella.

Osastonjohtaja Mari Flink Helsingin seudun liikenteestä (HSL) sanoo, että kortti käy maksuvälineenä Tallinnassa samalla tavalla kuin Suomessa.

”Kun kortille on ladattu arvoa, sitä näytetään kortinlukijalle Tallinnassa.”

Matkakortille ladattujen Tallinnan joukkoliikennelippujen kysyntä on Flinkin mukaan ollut toistaiseksi vähäistä. Käyttäjiä on ollut muutamia kymmeniä.

HSL:n sovellukseen lippuja Tallinnan-matkaa varten ei kuitenkaan pysty ostamaan. Tämä on aiheuttanut ihmetystä HSL:n sovelluksen käyttäjissä.

Miksi lippuja ei saa ladattua HSL:n sovellukseen?

”Olemme käyneet keskustelua siitä, voimmeko me viranomaisena myydä toisen viranomaisen lippuja. Tästä on Kilpailu- ja kuluttajaviraston kanssa keskusteltu”, Flink sanoo.

”Olemme tulleet siihen tulokseen, että on turvallisempaa, että me emme omaan sovellukseemme Tallinnan-lippuja tuo.”

Turvallisuudella Flink viittaa kiistaan Maas Global -yhtiön kanssa. Yhtiö myy HSL:n lippuja Whim-sovelluksessaan.

Maas Global teki kuluttajaviranomaiselle vuonna 2019 toimenpidepyynnön, jossa se pyysi Kilpailu- ja kuluttajavirastoa selvittämään HSL:n menettelyä joukkoliikenteen matkalippujen jälleenmyynnissä.

Maas Globalin mukaan HSL käytti väärin määräävää markkina-asemaansa, kun se muun muassa kieltäytyi toimittamasta Maas Globalille joitakin joukkoliikenteen lipputuotteitaan ja maksamasta myyntikomissiota lippujen jälleenmyynnistä.

Myöhemmin yhtiö perui tekemänsä toimenpidepyynnön, eikä kuluttajaviranomainen enää jatkanut asian selvittämistä.

Flink sanoo, että Tallinnan joukkoliikenteen lipun lataaminen matkakortille ei ole ongelma samalla tavalla kuin sovellus, koska siinä HSL ei itse myy lippuja.

”Kun myymme meidän omaa joukkoliikennetuotettamme, se on selkeästi viranomaistoimintaa.”

Oikaisu 7.4. kello 17.24: Jutun ingressissä kirjoitettiin aiemmin virheellisesti, että HSL olisi yhtiö. Tosiasiassa HSL on kuntayhtymä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat