Venäläinen omistaja hakee ostajaa Helsingin telakalle

Helsingin telakan toimitusjohtaja Simo Rastas vahvistaa HS:lle, että venäläinen sijoitusyhtiö tunnustelee sopivaa ostajaa telakalleen. Telakan toimintaa vaikeuttavat nyt Venäjään kohdistuvat pakotteet.

Helsingin telakka sijaitsee Hietalahdessa. Nyt nykyinen omistaja etsii telakalle ostajaa.

9.4. 11:46

Nykyinen venäläinen omistaja etsii ostajaa Helsingin telakalle. Telakan omistaa yksityinen sijoitusyhtiö Algodor Holdings, jonka myyntihalut vahvistaa telakkayhtiön vt. toimitusjohtaja Simo Rastas.

”Haussa on länsimainen toimija, joka voi olla esimerkiksi suomalainen tai eurooppalainen”, Rastas sanoo.

Myyntiaikeisiin vaikuttavat Euroopan unionin (EU) ja Yhdysvaltojen Venäjälle määräämät pakotteet. Sanktiot johtuvat Ukrainan sodasta sekä sitä ennen Krimin valtauksesta vuonna 2014.

Vaikka omistajayhtiöön tai sen omistajiin, venäläisiin Rišat Bagautdinoviin ja Vladimir Kasjanenkoon, ei toistaiseksi kohdistu pakotteita, pakotteet vaikeuttavat telakan toimintaa.

”Venäjän tilanne siihen vaikuttaa. Omistuspohjan muutos parantaa mahdollisuuksia saada uusia tilauksia”, Rastas sanoo.

Telakan pyörittäminen Hietalahdessa on ollut ongelmallista jo vuosia. Venäjän valtionyhtiö OSK myi telakan Algador Holdingsille toukokuussa 2019. Jo silloin telakka oli rahoitusvaikeuksissa talouspakotteiden takia.

Uuden yksityisen omistajan katsottiin voivan toimia valtionyhtiötä sujuvammin.

Lue lisää: HS:n tiedot: Helsingin telakka ajautumassa vakaviin vaikeuksiin pakotteiden vuoksi, yhtiön vuokra­sopimus kaupungin kanssa vaarassa

Venäjän sotiessa Ukrainassa pakotteita on lisätty. Sanktiot voivat kohdistua sekä rahoitukseen että vientikieltoihin.

”Kapealla väylällä joutuu telakkayhtiö toimimaan. Pakotetilanne elää koko ajan, mikä tekee tilanteesta haastavan”, sanoo alivaltiosihteeri Petri Peltonen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Telakan omistusrakenne on moniportainen. Siksi lähitulevaisuutta nykyisessä omistuksessa ei ole helppoa arvioida.

”Telakka on venäläisomisteinen ja rakentaa laivoja venäläisille asiakkaille. Niin pitkään kuin pakotteet eivät estä, toiminta on mahdollista”, Peltonen sanoo.

Tiiminvetäjä Pia Sarivaara ulkoministeriön pakotetiimistä vahvistaa , ettei telakan omistajatahoihin UM:n tietojen mukaan nyt kohdistu pakotteita.

Alusten vienti Venäjällä käytettäviksi on kuitenkin helmikuussa kielletty EU:n määräyksellä. Vientiin voi vielä ennen toukokuuta hakea lupaa, mutta UM:llä on harkintavalta luvan myöntämiseen

”Vaikka telakka ei itse ole pakotteiden kohteena, sen toimintaan kohdistuu pakotteita, jos on kyse on Venäjälle rakennettavasta aluksesta”, Sarivaara sanoo.

Algodor Holdingsin omistavat venäläiset Rišat Bagautdinov ja Vladimir Kasjanenko. Omistajakaksikolla on yrityksiä, jotka toimivat merenkulkualalla ja laivanrakennuksessa.

Telakkayhtiön Rastas kertoo, että omistajat hakevat ensisijaisesti laivanrakennukselle omistautunutta ostajaa.

”Meille on tärkeää pitää jäänmurtajaosaaminen Suomessa, etteivät se ja murtajatilaukset valu Aasiaan tai muualle”, Rastas sanoo.

Päätös myynnistä on Rastaan mukaan tehty viime kuukausien aikana. Ostajaa on hänen mukaansa tunnusteltu jo ennen Ukrainan sodan alkua.

Tilanne on askarruttanut myös Helsingin kaupunkia. Kaupunki omistaa telakkamaan ja vuokraa sitä telakalle. Vuokrasopimusta on vuoteen 2035.

”Tähän asti yhtiö on suorittanut vuokransa kaupungille”, sanoo kaupungin kansliapäällikkö Sami Sarvilinna.

Nykyisellä omistajapohjalla Helsinki ei pormestari Juhana Vartiaisen (kok) mukaan olisi innokas jatkamaan vuokrasopimusta. Vartiainen korostaa, ettei hänellä ole valtuuksia päättää asiasta.

”Mutta voi tulkita, että päätöstä ennakoidaan.”

Vartiainen pitää telakkaa tärkeänä osana helsinkiläistä ja suomalaista teollisuutta

”Olen utelias sen suhteen, tuleeko telakalle uusia omistajia.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat