Myllypuron terveys­asemalle suunnitellaan isoa laajennusta: Kontulan ja Kivikon toiminnot muuttavat Myllypuroon

Laajennushanketta pidetään kiireellisenä. Myllypuron laajennuksen olisi oltava valmis ennen kuin Kontulan terveysasema puretaan.

Myllypuron nykyinen terveysasema on rakennettu vuonna 2012.

10.4. 11:13

Helsingissä Myllypuron terveys- ja hyvinvointikeskukseen on tulossa iso laajennus. Ajatuksena on, että Kivikon ja Kontulan toiminnot siirtyvät sinne. Kivikon ja Kontulan tilat eivät vastaa nykyvaatimuksia, eikä niitä kannata korjata.

Laajennushanketta pidetään kiireellisenä. Myllypuron laajennuksen olisi oltava valmis ennen kuin Kontulan terveysasema puretaan.

Asia tulee sosiaali- ja terveyslautakunnan käsittelyyn tiistaina 12. huhtikuuta. Valmistellussa lausunto­ehdotuksessa sanotaan, että hankkeen enimmäislaajuus on bruttoalaltaan yli 15 000 neliömetriä ja rakentamis­kustannukset enimmillään yli 66 miljoonaa euroa. Nämä luvut sisältävät kuitenkin muun muassa metron lippuhallin. Sosiaali- ja terveystoimen käyttöön tulevien tilojen investointikustannus on yli 65 miljoonaa euroa ja niiden bruttoala vajaat 12 000 neliömetriä. Bruttoala kuvaa koko rakennuksen laajuutta.

Lausuntoehdotuksen mukaan hankkeen rakennustyöt toteutuisivat vuosina 2024–2025 ja käyttöönotto tapahtuisi alkuvuonna 2026. Ajanjaksolle 2023–2024 ajoittuisi rakentamisen suunnittelu.

Myllypuron terveys- ja hyvinvointikeskuksen alueena ovat Vartiokylän, Myllypuron ja Mellunkylän peruspiirit sekä Östersundomin suurpiiri. Arvion mukaan alueella on vuonna 2035 noin 80 000 asukasta. Asukasmäärän vuotuisen kasvuprosentin arvioidaan siis olevan kahdeksan vuodesta 2020 vuoteen 2035.

Ajatuksena on, että Myllypuron terveys- ja hyvinvointikeskuksessa tarjotaan laajat sosiaali- ja terveyspalvelut, kuten laboratorio- ja kuvantamispalvelut. Laajennusosaan tulee myös kahvila- ja ravintolatila, joka toimii myös henkilöstöravintolana.

Uudistukseen liittyy se, että Kontulaan tulee uusi lähipalvelupiste, mutta sen tarjoamat palvelut tarkentuvat vasta myöhemmin.

Rakennuspaikalla Jauhokuja 4:ssä sijaitseva nykyinen Myllypuron terveysasema on rakennettu vuonna 2012.

Laajennusosan tilat rakennetaan metrolinjan päälle viiteen kerrokseen. Ilmanvaihtohuone sijaitsee kuudennessa kerroksessa. Uusi pääsisäänkäynti aulatiloineen rakennetaan nykyisen rakennuksen yhteyteen.

Metrolinjan päälle rakentamisesta saadaan muun muassa se hyöty, että vältetään väistö­tila­kustannukset, kun nykyiset toiminnot voivat jatkaa lähes normaalisti tiloissaan rakentamisen ajan.

Rakennuksessa varaudutaan myös tulevaisuudessa mahdollisesti iskeviin epidemioihin siten, että rakennukseen tulee useita erillisiä sisäänkäyntejä ja alueita on mahdollista erottaa toisistaan.

Laajennusosan rakentaminen edellyttää vielä muun muassa asemakaavan muutosta. Se tulee vireille ensi toukokuussa. Tavoitteena on, että asemakaavan muutos saataisiin lainvoimaiseksi kesällä 2023.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat