Vantaan sellisurman esitutkinta valmistumassa – Poliisi selvittää vielä vankilan henkilö­kunnan toimintaa tapauksessa

Poliisi epäilee kahta miestä murhasta, joka tapahtui Vantaan vankilan matkasellissä tammikuussa.

Vantaan vankila sijaitsee Itä-Hakkilassa.

11.4. 16:31

Poliisi on saamassa valmiiksi esitutkinnan, joka liittyy Vantaan vankilassa tammikuussa tapahtuneeseen epäiltyyn henkirikokseen.

Vantaan vankilan matkasellistä löytyi kuolleena noin 20-vuotias uhri tammikuun lopulla.

Poliisi epäilee, että 19- ja 23-vuotiaat miehet murhasivat samassa sellissä olleen miehen suunnitelmallisesti raakaa ja julmaa väkivaltaa käyttäen.

Poliisin mukaan esitutkinnassa on selvinnyt, että uhriin oli kohdistettu väkivaltaa jopa kahden päivän ajan.

Väkivalta alkoi lievempinä tekoina ja yltyi erittäin raa’aksi ja julmaksi.

Poliisi pitää tekoa suunnitelmallisena ja kuvailee sitä brutaaliksi. Apunaan epäillyt käyttivät erilaisia välineitä, kunnes tukahduttivat uhrin pitkäkestoisen väkivallan päätteeksi muovipussilla.

Poliisin mukaan uhrilla olisi ollut mahdollisuus ilmoittaa väkivallasta vankilan henkilökunnalle esimerkiksi ruokailujen tai ulkoilun aikana. Miksi hän ei toiminut näin, on jäänyt epäselväksi.

Matkasellissä oli uhrin lisäksi viisi miestä, jotka kaikki vangittiin esitutkinnan alkuvaiheessa henkirikoksesta epäiltyinä. Lopulta poliisi ja syyttäjä päätyivät epäilemään murhasta kahta henkilöä.

Kolme muuta sellissä ollutta miestä ovat tapauksessa todistajan asemassa.

”He ovat tienneet väkivallasta ja joutuneet näkemään sitä, mutta eivät mahdollisesti ole uskaltaneet kertoa väkivallasta vankilan henkilökunnalle”, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Tero Tyynelä poliisin tiedotteessa.

”He olivat jossain määrin pyrkineet auttamaan uhria, mutta kokonaisarvion mukaan heillä ei käytännössä ollut mahdollisuutta puuttua tilanteeseen.”

Esitukinnassa on lisäksi selvinnyt, että uhrin rikollisella taustalla on yhteys teon motiiviin.

Uhri oli saapunut Vantaalle toisesta vankilasta, jossa hän istui 2,5 vuoden tuomiota alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Poliisi selvittää vielä vankilan toimintaa tapauksessa, koska uhriin kohdistunut väkivalta on jäänyt vankilan henkilökunnalta huomaamatta.

Selvityksen perusteella poliisi arvioi henkilökunnan toiminnan ja sen, onko viranomaisia syytä epäillä rikoksesta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat