Helsinki syrji nuoria käyttämällä sukupuolikiintiöitä

Apulaisoikeuskansleri katsoo Helsingin syrjivän nuoria, kun heidän itse antamansa äänet painavat vähemmän kuin sukupuoli henkilövalinnoissa.

13.4. 13:12

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen katsoo Helsingin kaupungin syrjivän nuoria, kun se on jakanut nuorisoneuvoston jäsenille paikkoja sukupuolikiintiöiden pohjalta.

Nuorisoneuvoston jäsen August Kiattrakoolchai kanteli asiasta viime vuonna. Nuorisoneuvosto on aiemmin myös yksimielisesti ottanut kantaa epäoikeudenmukaisina pitämiinsä kiintiöihin.

Nuoret valitsevat Helsingissä nuorisoneuvoston vaaleissa. Neuvosto valitsee itse äänestämällä kolme edustajaansa kuhunkin kaupungin toimialalautakuntaan. Lautakunnissa nuorilla on läsnäolo- ja puheoikeus.

Kaupunki on määrännyt, että näistä kolmesta edustajasta molempia sukupuolia pitää olla yksi. Tätä kaupunginhallitus perustelee tasa-arvolla.

Nuorten oman kannanoton mukaan kiintiöt asettavat heidät eriarvoiseen asemaan. He haluavat toimia sillä lailla demokraattisesti, että äänestystuloksella nuorisoneuvostossa on merkitystä.

Kantelussa todetaan esimerkkinä, että sekä kasvatus- ja koulutuslautakunnan että sosiaali- ja terveyslautakunnan nuorisoedustajien vaalissa kaikista vähiten ääniä saaneet nuoret miehet saivat paikan ja ohittivat näin monta enemmän ääniä saanutta nuorta naista.

Esimerkit voisivat olla toisinkin päin. Nuorista on ylipäätään väärin, että kiintiösäännön vuoksi valituksi voi tulla myös ehdokas, joka on saanut nolla ääntä.

Nuoret pitävät käytäntöä syrjivänä myös siksi, että siinä asiaa käsitellään vain kahden juridisen sukupuolen kannalta eikä oteta huomioon kaikki sukupuolia ja sukupuolen ilmaisuja.

Apulaisoikeuskansleri asettuu tuoreessa ratkaisussaan nuorten kannalle.

Ensiksikin nuorisoneuvoston valintaan ei sovelleta kiintiöitä, joten niitä ei ole perusteltua käyttää myöskään, kun nuorisoneuvosto valitsee edustajiaan muualle.

Toiseksi apulaisoikeuskansleri katsoo, että kiintiöt voivat tässä johtaa siihen, että ihminen joutuu epäedulliseen asemaan sukupuolensa perusteella. Toisin sanoen häntä syrjitään välillisesti tasa-arvolain tarkoittamalla tavalla.

Apulaisoikeuskansleri katsoo lisäksi, että nuoria itseään olisi syytä kuunnella, varsinkin kun kyseessä on nuorten vaikuttamismahdollisuuksia varten luotu järjestelmä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat