Senaatin­torin mielen­ilmaus kokosi paikalle tuhansia ihmisiä, väki­joukolle puhunut ulko­ministeri Haavisto: Suomi voi auttaa Ukrainaa koulujen jälleen­rakentamisessa

Senaatintorilla oli puolenpäivän jälkeen tuhansia ihmisiä. Ukrainan suurlähettiläs vetosi puheessaan siihen, että maailma lopettaisi polttoaineiden ostamisen Venäjältä.

18.4. 9:26 | Päivitetty 18.4. 18:08

Tavallisella perheenäidillä on vähän mahdollisuuksia vaikuttaa. Mutta ainakin voin puhua hyvien asioiden puolesta”, sanoo helsinkiläinen Kirsi Virtanen.

Virtanen ja tuhannet muut kokoontuivat maanantaina Helsingin Senaatintorille osoittamaan tukensa Ukrainalle, jonne Venäjä hyökkäsi lähes kaksi kuukautta sitten.

Päästä varpaisiin sinikeltaisiin pukeutunut Virtanen kertoo saapuneensa paikalle, koska hän haluaa arjessaan tukea demokraattista valtiota Ukrainaa sen, minkä pystyy.

Virtanen kantaa mukanaan valtavaa Ukrainan lippua, jonka hän on nostanut liehumaan tuhatpäisen väkijoukon yläpuolelle. Toisessa kädessään hänellä on auringonkukka – Ukrainan kansalliskukka, joka nousi sosiaalisessa mediassa solidaarisuuden symboliksi ukrainalaisia kohtaan helmikuussa Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

”Jos olisin rikas, olisin ostanut kaikki kukkakaupan auringonkukat ja jakanut ne täällä”, Virtanen sanoo.

Vaikka kuluneet viikot ovat tuoneet Euroopasta toinen toistaan surullisempia uutisia, kokee Virtanen, että viimeiset viikot ovat yhdistäneet suomalaisia ja Suomessa asuvia ihmisiä. Se luo hänelle myös toivoa.

Helsinkiläinen Kirsi Virtanen saapui maanantaina Senaatintorille mielenilmaukseen osoittaaksensa tukensa Ukrainalle. Hän kantoi mukanaan valtavaa Ukrainan lippua.

Moni kantoi mukanaan itsetehtyjä kylttejä. Kylteistä monen sanoma oli suunnattu Venäjän presidentille. Presidentti Putin on väittänyt, että Venäjän hyökkäyksen taustalla on tavoite ”denatsifioida” Ukraina.

Tuomiokirkon portailla pidettiin puoliltapäivin rukoushetki, jossa useat eri kirkkokunnat rukoilivat yhdessä Ukrainan ja koko maailman puolesta. Tilaisuuteen saapui ristisaattoja ja kulkueita eri puolilta kaupunkia.

Tuomiokirkon portailla esiintyivät muun muassa poikakuoro Cantores Minores ja ortodoksinen Pyhän Andreaan nuorisokuoro.

Rukoushetken jälkeen Senaatintorilla alkoi Vapaa Ukraina, vapaa maailma -mielenilmaus, jonka järjesti Ukrainalaisten yhdistys Suomessa. Poliisin arvion mukaan paikalla oli tuhansia ihmisiä.

Mielenilmauksessa puhuivat esimerkiksi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) ja Ukrainan Suomen-suurlähettiläs Olga Dibrova.

Dibrova vetosi puheessaan siihen, että maailman pitäisi lakata ostamasta fossiilisia polttoaineita ja energiaa Venäjältä. Polttoaineiden myynnillä Venäjä rahoittaa sotaansa Ukrainaa vastaan.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) totesi puheessaan, että Suomi voi tarjota apua Ukrainalle maan koulujen jälleenrakentamisessa.

Ulkoministeri Haavisto keskittyi puheessaan erityisesti siihen, miten Ukrainasta paenneita kymmentä miljoonaa ihmistä voitaisiin auttaa. Maahanmuuttovirasto kertoi viime viikolla, että Venäjän hyökkäyksen jälkeen yli 17 000 Ukrainan kansalaista on hakenut Suomesta tilapäistä suojelua.

”On kunnia-asia, että me hoidamme näiden pakolaisten auttamisen hyvin”, Haavisto sanoi.

Haavisto viittasi puheessaan taannoiseen Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin puheeseen Suomen eduskunnalle. Puheessaan Zelenskyi muistutti, miten myös päiväkoteja, kouluja ja lapsia on joutunut Venäjän hyökkäyksen kohteeksi.

”Tämä koululaitos ja nämä koulut on jälleenrakennettava. Uskon, että siinä meillä suomalaisilla on osaamista. Me voimme tarjota apuamme Ukrainalle koulujen jälleenrakentamisessa ja siinä, että lapset pääsevät takaisin kouluun”, Haavisto sanoi.

Lue lisää: Zelenskyi pyysi tunteellisessa puheessaan maalleen lisäapua ja muistutti talvisodasta – Kansanedustajat olivat puheen jälkeen hyvin yksimielisiä

Kymmenvuotias Noel Lahti oli itse maalannut Sota seis -kylttinsä mielenilmaukseen. Lahden äiti Kristiina Haverinen kertoi, että Ukrainan tilanne on arjessa jatkuvasti läsnä: perheessä asuu kotimajoituksessa kolmihenkinen ukrainalaisperhe.

Kramatorsk is Ukraine – Kramatorsk on yhtä kuin Ukraina”, lukee kyltissä, jota Tetjana Tsybulko pitelee.

Kramatorskista kotoisin oleva Tsybulko on saapunut mielenosoitukseen lastensa Vitali ja Vasilisa Tsybulkon kanssa.

Suomessa yliopistotutkinnon suorittanut ja työskentelevä Vitalii Tsybulko kertoo majoittavansa nyt perheenjäseniään, jotka ovat paenneet sotaa Suomeen. Hän kertoo seuranneensa uutisista kauhulla, mitä kotiseudulla Itä-Ukrainassa on tapahtunut.

”Läheiseni onnistuivat pakenemaan Kramatorskista juuri ennen iskua rautatieasemalle. He ovat onneksi nyt turvassa”, Vitalii Tsybulko sanoo.

Tetjana Tsybulko kertoo pakomatkan Ukrainasta olleen pitkä ja raskas. Välillä ruokaa ei ollut tarpeeksi. Hän on kuitenkin kiitollinen lukuisista vapaaehtoisista, jotka auttoivat häntä pakomatkan aikana.

Lue lisää: Tämä tiedetään Kramatorskin tuhoisasta asema­iskusta, josta Ukraina ja Venäjä syyttävät toisiaan – ”Näin veristen ihmisten tulevan asemalle ja ruumiita oli kaikkialla”

”Olen osallistunut useisiin mielenilmauksiin, joita Suomessa on Ukrainan puolesta järjestetty. On hienoa nähdä, että suomalaiset osoittavat tukensa Ukrainalle”, sanoi Suomessa jo pitkään asunut Vitali Tsybulko (keskellä). Sisko Vasilisa (vas.) ja Tetjana Tsybulko pakenivat Venäjän hyökkäystä Ukrainasta Suomeen.

Eri Venäjän sotatoimien kohteeksi joutuneita Ukrainan kaupunkien nimiä oli painettu kyltteihin, joita jakoi Ukrainalaisten yhdistys Suomessa.

Suuri Ukrainan lippu kulki yleisön seassa Tuomiokirkon portailta Senaatintorille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat