Korkeapaineen alue peittää Suomen seuraavien päivien ajan, vuoden lämpö­ennätykset todennäköisesti rikki koko maassa

Loppuviikolla matalapaine syrjäyttää korkeapaineen ja sää kylmenee.

Ulkoilijoita Vanhankaupunginkoskella Helsingissä pääsiäissunnuntaina.

18.4. 20:11

Vuoden tähänastiset lämpöennätykset tullaan todennäköisesti rikkomaan lähipäivinä koko maassa, ennustaa Ilmatieteenlaitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen.

Pohjois-Euroopan ylle on asettunut korkeapaineen alue ja aurinko pääsee paistamaan kirkkaalla taivaalla useamman päivän ajan. Tämä kuivattaa ilmaa, minkä vuoksi myös lämpötilat nousevat päivien aikana kohisten.

Vastaavasti iltaisin lämpötila myös laskee nopeasti ja yöpakkaset ovat todennäköisiä.

Pääkaupunkiseudulla keväisen merituulen herääminen saattaa lykätä lämpöennätyksiä vielä tiistaina, mutta keskiviikkona ja torstaina elohopean pitäisi kivuta yli 15 asteen myös Suomen etelärannikolla.

Pääkaupunkiseudun vuoden korkein lämpötila tähän mennessä on maaliskuussa Kumpulan mittausasemalla kirjattu 14,9 astetta.

Suomen etelä- ja keskiosien yli virtaa matkallaan lämpenevä ilmavirta, minkä seurauksena korkeimmat lämpötilat tullaan todennäköisesti mittaamaan länsirannikolla ja länsiosien sisämaassa. Siellä lämpömittari saattaa keskiviikkona ja torstaina näyttää jopa 17–18 lämpöasteen lukemia.

Tiistaina aamulla Etelä-Suomessa saattaa olla havaittavissa jonkin verran pilvisyyttä, joka kuitenkin väistyy aamupäivän edetessä.

Sen jälkeen taivas pysyy kirkkaana.

”Jos jotain ajoittaista yläpilveä on, niin se on sitten siitä. Muuta pilvisyyttä ei ole odotettavissa”, Tuovinen sanoo.

Vaikka käytännössä koko Suomi kylpee seuraavien päivien ajan keväisessä auringonpaisteessa, ei lämpimiä vaatteita kannata vielä viedä talvivarastoon.

Loppuviikosta Suomen ylle alkaa virrata matalapainetta sekä etelästä että pohjoisesta. Tämän myötä ilma jäähtyy ja sateet ovat mahdollisia.

”Loppuviikosta palataan lähemmäksi vuodenajan keskiarvoa”, Tuovinen sanoo.

Tulevan viikon säätä on vielä vaikea ennustaa, mutta Tuovisen mukaan vappuna on todennäköisemmin koleaa kuin lämmintä. Hän uskoo Pohjois-Euroopan säätilojen heilahtelevan voimakkaasti lähiaikoina.

”Tuntuu, että tässä ollaan kokoajan normaalia kylmemmässä tai lämpimämmässä säässä. Mitään keskimääräistä ei enää koeta.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat