Tapiolan uima­hallin tuhosi ilmiö, jonka korjaaminen on mahdotonta – Arvo­rakennus aiotaan uusia perustuksia myöten

Tapiolan ehkä rakastetuimman rakennuksen tuhosi kemiallinen reaktio, jonka korjaaminen on mahdotonta.

Tapiolan uimahallin suojeltu arkkitehtuuri on erittäin arvostettua.

21.4. 12:44

Tapiolan uimahallista joudutaan uusimaan lähes kaikki perustuksia myöten.

Yli 40 miljoonan euron korjaustyöt pitävät nyt sisällään myös merkittäviä muutostöitä.

Uimahalliin on määrä tehdä laajennusosa, jossa olisi puku- ja pesuhuone. Siipirakennuksen hankesuunnitelma on Espoon liikuntalautakunnan käsittelyssä torstaina.

Nykyinen kolmekerroksinen siipi purettaisiin, hankesuunnitelmassa ehdotetaan. Tilalle rakennettaisiin kaksikerroksinen siipirakennus nykyisen uimahallin itäosaan.

Rakennuksen alle rakennetaan täysimittainen kellari, johon asennetaan uimahallin teknisiä järjestelmiä.

Uimahalliin on määrä rakentaa valtaosa rakenteista kokonaan uudelleen, mutta ulkoasultaan alkuperäisen kaltaisina. Uusia elementtejä olisivat iso alas, pieni opetusallas, hyppytasot kolmeen sekä viiteen metriin ja 350 hengen katsomo.

Ulkona olevat hyppyallas ja kahluuallas sekä katsomo rakennetaan uudelleen alkuperäisen ilmeen mukaisesti.

Tapiolan uimahalli on ollut suljettuna useiden vuosien ajan. Kuva on vuodelta 2019.

Uimahallin allastilasta tehtyjen tutkimusten perusteella rakennuksen tuhosi erittäin syvälle - perustuksiin ja alapohjarakenteisiin - edennyt alkalikivireaktio, jota ei voi korjata, lautakunnan esittelytekstissä todetaan.

Alkalikivireaktio aiheuttaa betonin halkeilemista ja rapautumista ja on yleinen vanhoja uimahalleja vaivaava ongelma.

Reaktion vuoksi allastilan alapohjarakenteet, kellaritilat, perustukset ja allasrakenteet puretaan ja rakennetaan uudelleen.

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, tapiolalaiset pääsevät uimaan 42–46 miljoonalla eurolla peruskorjatussa hallissa lokakuussa 2025. Tapiola on nykyisin Espoon viidestä aluekeskuksesta ainoa, jossa ei ole toimivaa uimahallia.

Hankesuunnitelmassa todetaan, että allasosaston turvallisuudesta ei sen nykykunnossa ole varmuutta. Siksi sen rakennesuunnittelussa on noudatettava erityistä tarkkuutta.

Uusittavat perustukset ja runkorakenteet suunnitellaan sadan vuoden tavoiteiälle.

Lautakunta myös lausui, että tila- ja materiaaliratkaisuista on sovittava vielä erikseen. Materiaaliratkaisut, kiintokalusteet ja tekniset ratkaisut vaikuttavat rakennuksen käyttöön huomattavasti ja niiden suunnitteluun tulee lautakunnan mielestä kiinnittää erityistä huomiota.

Lautakunnan mielestä esimerkiksi uimahallin kuntosalin valaistusta tulee parantaa ja tilassa tulee olla runsaasti sähköpistokkeita.

Tapiolan uimahallin vuosittaiseksi kävijämääräksi on arvioitu 350 000 asiakasta.

Arkkitehti Aarne Ervin suunnittelema, vuonna 1965 valmistunut Tapiolan uimahalli on suojeltu asemakaavassa rakennustaiteellisesti arvokkaana rakennuksena.

Kaupunginhallitus käsittelee uimahallin peruskorjauksen hankesuunnitelmaa 2. toukokuuta ja valtuustoon se menee 16. toukokuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat