Espoo aikoo hyvittää jättimäisen datakeskuksen aiheuttamat luontotuhot

Espoolaiset ovat olleet huolissaan Hepokorvenkallion datakeskushankkeen luontovaikutuksista.

Hynkänlammen metsä Pirttimäen kupeessa on paikoin varsin luonnontilaista.

20.4. 14:33

Espoo suunnittelee, että se hyvittää Oittaan datakeskuksen rakentamisen alleen jättämän luonnon. Datakeskus jättää alleen noin kolmen Jumbon verran luontoalueita.

Tarkoitus on suojella vastaavasti metsää Hynkänlammella Pirttimäen kupeessa.

Ekologista kompensaatiota esitetään vasta valmistuneessa selvityksessä. Selvityksen on tehnyt yleiskaavasuunnittelija, biologi Joel Jalkanen.

Espoon kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee selvitystä ensi viikon keskiviikkona. Sen jälkeen ympäristö- ja rakennusvalvontakeskus valmistelee Hynkänlammenalueen mahdollista suojelua.

Kaupunginhallitus hyväksyi Hepokorvenkallion datakeskuksen asemakaavan marraskuussa. Samalla se edellytti, että kaupunkisuunnittelukeskus selvittää mahdollisuuden rakentamiselle menetetyn alueen kompensoimiseen.

Espoo kehittää ekologista kompensaatiota ensimmäisten kaupunkien joukossa Suomessa.

Hepokorvenkallioon suunniteltu datakeskus toisi kaupungille ilmastohyötyä, koska keskuksen hukkalämpö hyödynnettäisiin kaukolämmön tuotannossa. Se siis korvaisi fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja vähentäisi hiilidioksidipäästöjä.

Espoolaiset ovat kuitenkin olleet huolissaan datakeskushankkeen luontovaikutuksista, sillä osa datakeskuksen tontista on metsää Oittaan ulkoilualueen läheisyydessä.

Lue lisää: Professori: Ihmisen luonnolle aiheuttamien haittojen hyvityksen pitäisi olla pakollista

Lue lisää: Luontoa ei voi korvata – Helsingin selvityksen mukaan luonnon raivaaminen on lähes aina peruuttamatonta

Datakeskuksen alue eli Hepokorvenkallion metsä on pääosin hoidettua talousmetsää. Suojeltavaksi ehdotettu Hynkänlammen metsäalue on sitä laajempi ja luonnontilaisempi.

”Kompensaatio tarkoittaisi metsän suojelua, jolloin se saisi kehittyä edelleen luonnontilaisemmaksi ja monimuotoisuus lisääntyisi”, selvityksen tehnyt Jalkanen sanoo tiedotteessa.

Espoo tekee aktiivista tutkimusyhteistyötä maankäytön ekologisesta ja hiilikompensaatiosta. Valmisteilla on tiekartta luonnon monimuotoisuuden elpymiseksi ja kokonaisheikentymättömyyden saavuttamiseksi.

”Ekologisen kompensaation periaatteet ja käytännöt ovat vasta muodostumassa. Tämä selvitys rakentaa niitä osaltaan”, kaupunkiympäristön toimialajohtaja Olli Isotalo sanoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat