Vantaan sisällä riidellään nyt yhdestä tontista – Sen ”puliveivaamisella” voi olla järisyttäviä seurauksia terveyspalveluihin

Poliitikot haluavat keskuksen Jokiniemeen, maankäytön virkamiesjohto toista mieltä.

Tikkurilan terveysasema on ollut huonossa kunnossa jo pitkään. Poliitikot yrittävät vauhdittaa uuden hyvinvointikeskuksen rakentamista pääradan itäpuolelle.

22.4. 13:01 | Päivitetty 22.4. 16:04

Vantaan kaupungin sisäiset kiistat ovat johtamassa siihen, että isoimman asuinalueen, Tikkurilan, asukkaiden terveyskeskuksen tulevaisuus on kokonaan vaakalaudalla.

Poliitikot ja virkamiehet ottivat asiasta yhteen kaupunginvaltuuston infotilaisuudessa torstaina.

Sosiaali- ja terveyslautakunta on jo kahdesti vedonnut, että Tikkurilan aseman itäpuolelle Jokiniemeen soviteltu hyvinvointikeskus laitettaisiin rakenteille, koska nykyiset tilat ovat väestönkasvun vuoksi riittämättömät.

Viimeksi viime viikolla lautakunta vetosi rakennustöiden aloittamisen puolesta.

Viivyttelyn takaa on paljastunut kaupungin virkamiesten erilaiset näkemykset siitä, missä hyvinvointikeskuksen pitäisi sijaita.

Nykyisen Tikkurilan terveyskeskuksen toiminta on odottanut ratkaisua tulevaisuudesta jo useita vuosia, sillä terveyspalvelut toimivat nyt erittäin huonokuntoisessa rakennuksessa. Se palvelee Tikkurilan lisäksi myös Aviapoliksen, Tammiston ja Kartanonkosken asukkaita.

Lue lisää: Vantaan haave valtavasta terveyskeskuksesta uhkaa viivästyä 2030-luvulle – ”Tämä vaarantaisi palvelut”

Sosiaalidemokraattien valtuustoryhmä tivasi torstain valtuustoinfossa, onko Tikkurilan hyvinvointikeskuksen rakentaminen vaarassa.

Taustalla on viime vuoden lopulla samalla tontille kaupunkitilalautakunnassa tehty suunnittelutarveratkaisu Valmetin uutta toimistotaloa varten. Valmet suunnittelee yhdistävänsä Järvenpään ja Vantaan nykyiset toiminnot uuteen toimistotaloon Jokiniemessä.

Valmet oli jo tässä vaiheessa tehnyt aiesopimuksen Spondan omistamasta tontista Jokiniemessä. Vantaa hyväksyi suunnittelutarveratkaisun siltä varalta, ettei aiesopimus Spondan kanssa johtaisi rakentamiseen.

Yhtiö suunnittelee Vantaan Hakkilan ja Järvenpään toimintojen siirtämistä Tikkurilaan. Uuteen toimistotaloon sijoittuisi alkuvaiheessa noin 740 henkilöä, mutta työntekijämäärä voi nousta.

Lue lisää: Konejätti Valmet aikoo siirtää toimintoja Tikkurilaan Vantaalle

Vaikka poliitikot tervehtivät ilolla ison toimijan sijoittumista Vantaalle, hyvinvointikeskuksen kohtalo yhdistää valtuutettuja yli puoluerajojen.

Demariryhmän puheenjohtaja Minna Räsänen luonnehtii tilannetta epätoivoiseksi.

”Totta kai toivomme, että Valmet sijoittuisi Tikkurilaan, mutta kyllä Jokiniemeen tarvitaan hyvinvointikeskus”, Räsänen sanoo.

Kaupunkiympäristölautakunnan puheenjohtajan Anssi Auran (kok) mielestä muille paikoille kuin Jokiniemeen varatulle tontille ei ole järkeä esittää uutta hyvinvointikeskusta.

”Se olisi pitänyt rakentaa jo eilen”, Aura kommentoi.

Aura paheksui sitä, että virkamiesten hankejohtoryhmä esittää, ettei hyvinvointikeskus tulisi Jokiniemeen.

Virkamiehetkään eivät ole hyvinvointikeskuksen sijainnista yksimielisiä. Sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö on vauhdittanut Jokiniemi-vaihtoehtoa, kun taas maankäytön apulaiskaupunginjohtaja Tero Anttila sekä kiinteistöjohtaja Antti Kari ovat esittäneet vaihtoehtoja pääradan länsipuolelta.

Anttila totesi valtuuston infokokouksessa, että hän on jossain määrin optimistinen sen suhteen, että Valmet ja yksityinen maanomistaja pääsisivät sopimukseen. Jos näin ei kävisi, Anttila pitäisi epäsopivana, että kaupunki vetäytyy tonttivarauksestaan.

”Uutena asiana on tullut yksityisen tahon yhteydenotto, jonka mukaan tämä taho olisi valmis toteuttamaan Kielotien molemmille tonteille hyvinvointikeskuksen”, Anttila paljasti torstaina.

Aronkytö taas ei ollut kuullutkaan moisesta tarjouksesta, vaikka hän on hankeryhmässä mukana.

”Omituista yhteistyötä kaupungin valmistelussa. Kuten huomaatte olen närkästynyt”, Aronkytö paheksui.

Virkakunnan vastaus päällekkäisten aluevarausten ongelmaan on ollut ehdottaa hyvinvointikeskukselle rakennuspaikkoja radan länsipuolelta muun muassa aikuisopiston tontilta. Toinen vaihtoehto olisi nykyisen terveysaseman purkaminen ja uuden rakentaminen sen tontille sekä lisäosaa Kielotien toiselle puolelle tontille, jossa nyt on ravintola Pingviini.

Molemmat vaihtoehdot sysäisivät uuden hyvinvointikeskuksen valmistumisen pitkälle 2030-luvulle. Aikuisopiston tontin uusiokäyttö edellyttäisi sitä, että opisto ensin muuttaisi Jokiniemeen kaavaillulle oppimiskampukselle.

Toisaalta aikuisopiston nykyisistä toimitiloista osa on suojeltu, mikä tarkoittaisi modernin kerrostalon sovittamista samalle tontille vanhan osan viereen.

Ravintola Pingviinin kiinteistöstä kaupunki omistaa vain 40 prosenttia, mikä tarkoittaisi lunastusprosessia, uudelleen kaavoitusta, purkamista ja uuden rakentamista.

Myös väistötilojen löytäminen Tikkurilasta olisi vaikeaa.

Hyvinvointikeskuksen rakennusurakan aloituksella alkaa todella olla kiire, koska sosiaali- ja terveystoimen palvelut siirtyvät vuoden vaihteessa pois Vantaan kaupungin käsistä valtion rahoittamalle Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle. Siellä rakennushankkeiden arviointi tehtäisiin uudestaan, mikä venyttäisi toteutusta.

”Jos tämä puliveivaaminen jatkuu, ei valtio kyllä tule mukaan”, Aronkytö totesi torstaina.

Oikaisu kello 13.57: Anssi Auran titteli on kaupunkiympäristölautakunnan puheenjohtaja, ei valtuustoryhmän puheenjohtaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat