Historiallinen rakennus joutui purku-uhan alle Helsingissä – Satavuotiasta puutaloa ei haluta jättää ”mätänemään pystyyn”

Helmikuussa valmistunut kuntokartoitus paljasti laajat korjaustarpeet, joiden kustannukset nousevat arviolta 1,1 miljoonaan euroon.

Malmin raitti 3:ssa sijaitsevalle tontille sopisi kaupungin mukaan hienovarainen täydennysrakentaminen.

26.4. 10:32

Ylä-Malmin torilla sijaitseva kolmikerroksinen puutalo on ollut tyhjillään jo vuosia. Rakennuksen kohtalo ratkeaa tämän vuoden aikana, kun sen käyttö määritellään uudessa kaavassa.

Vuonna 1929 valmistunut mansardikattoinen rakennus toimi 30 vuoden ajan nuorisotalona, mutta viime vuosina kaupungilla ei ole ollut sille käyttöä. Rakennusta on yritetty myös myydä, mutta sopivaa ostajaa ei ole löytynyt.

”Rakennuksen vanhan osan kohdalta ideaalitilanne olisi, että se saataisiin kunnostettua ja käyttöön. Tilanne on kuitenkin aika heikko, sillä rakennus vaatii massiivisia peruskorjauksia ja jopa osittaista purkamista,” sanoo projektipäällikkö Juhani Lankinen Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialalta.

Taloa ei ole suojeltu, mutta se on ollut Helsingin kaupunginmuseon mukaan suojeluluettelossa jo pitkään, sillä taloa pidetään arvokkaana osana Helsingin historiallista rakennuskerrostumaa.

Lue lisää: Keskelle Malmin 1980-luvun elementtikeskustaa on unohtunut lähes 100-vuotias puutalo – ”Tietoa on olemassa hämmästyttävän vähän”

Kaupungin tavoite on asettaa Malmin raitti 3:ssa sijaitsevaa tonttia koskeva asemakaavamuutos vireille tämän vuoden aikana.

Uuden kaavan sisällöstä ei ole vielä tietoa. Sen osalta järjestetään vuorovaikutustilaisuus alueen asukkaiden kanssa. Myös kaupunginmuseo ottaa kantaa rakennuksen mahdollisen suojelun osalta.

”Kulttuuriympäristönäkökulmasta rakennuksella on kulttuurihistoriallisia arvoja. Näkisin itse, että rakennus tulisi suojella”, sanoo kulttuuriympäristöpäällikkö Johanna Björkman Helsingin kaupunginmuseosta.

Rakennuksessa on myös vuonna 1983 valmistunut lisäsiipi, joka todennäköisesti tullaan purkamaan sisäilmaongelmien vuoksi.

Talon kohtalo ratkeaa Juhani Lankisen mukaan kaavoitusprosessissa.

Jos rakennus suojellaan, yritetään ensisijaisesti löytää taho, joka voisi kunnostaa vanhan puutalon ja rakentaa purettavan lisäosan tilalle esimerkiksi asuntoja.

Tuoreen kuntotutkimuksen perusteella rakennus on heikossa kunnossa ja laajan peruskorjauksen tarpeessa. Varovainen kustannusarvio on yli miljoona euroa.

”Edellisellä kerralla laajennusosan purkamisesta, lisärakentamisesta ja vanhan osan kunnostamisesta ei saatu taloudellisesti toimivaa yhtälöä”, Lankinen sanoo.

Kaupungin sisällä toivotaan, että löytyisi taho, joka kunnostaa rakennuksen.

Vaikka rakennusta ei suojeltaisikaan kaavamuutoksen yhteydessä, se ei ole automaattinen purkutuomio. Juhani Lankisen mukaan huonoin vaihtoehto olisi jättää talo ”mätänemään pystyyn”.

”Mikäli rakennus on niin huonossa kunnossa ettei sen korjaamiseksi ole edellytyksiä eikä ole ulkopuolista kiinnostusta, niin yksi vaihtoehto on rakennuksen purkaminen. Kaupunki joutuu ratkaisemaan, onko sen kehittämiseen rahaa”, Lankinen sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat