Historialliseen arvokortteliin Helsingissä halutaan uudisrakennus

Historialliseen arvokortteliin on suunnitteilla muun muassa liiketiloja, kauppoja ja kaikille avoin vehreä sisäpiha.

Havainnekuva uudesta rakennuksesta.

25.4. 10:52 | Päivitetty 25.4. 12:44

Helsinki suunnittelee Kaartin lasaretin kortteliin Hietalahdentorin viereen uutta.

Kalevankadun, Hietalahdenkadun, Lönnrotinkadun ja Abrahaminkadun rajaamaan kortteliin on tulossa liiketiloja, toimistoja, päivittäistavarakauppa, kaupunkilaisille avoin vehreä sisäpiha, pysäköintilaitos sekä koulu- ja päiväkotitiloja.

Maanalaisen pysäköintiluolan on tarkoitus korvata Hietalahdentorin parkkipaikat.

Valtaosa Kaartin lasaretin korttelin rakennuksista on ollut tyhjillään 2000-luvun alusta. Kiinteistökehitysyhtiö HGR Property Partners osti korttelin valtion Senaatti-kiinteistöiltä kesällä 2020. Senaatti-kiinteistöt etsi ostajaa useita vuosia.

Havainnekuva uudesta rakennuksesta.

Kaupunki ja HGR Property Partners kertovat nyt kehittävänsä korttelia korjaamalla sen arvorakennukset ja suunnittelemalla ympäristöön sopivaa lisärakentamista.

”Pitkään suljettuna ollut kortteli halutaan avata kaupunkilaisten käyttöön ja tuoda se osaksi ympäröivää kaupunkia”, sanoo arkkitehti Sinikka Lahti Helsingin kaupungilta.

”Naapurissa on tuhansia asukkaita, paljon työpaikkoja ja ravintoloita, tori sekä merellinen Helsinki. Uusi Kaartin Lasaretti on tulevaisuudessa luonteva osa tätä kokonaisuutta.”

Kaartin lasaretin vanhat rakennukset ovat olleet pitkään tyhjillään ja päässeet rapistumaan. Arvorakennukset on tarkoitus korjata.

Arvokorttelin vanhimmat rakennukset on rakennettu 1820- ja 1830-luvuilla Carl Ludvig Engelin piirustusten mukaan. Ne ja korttelin muut vanhat kivitalot suojellaan ja muutetaan uuteen käyttöön.

Lisäksi entisen Valtion teknillisen tutkimuslaitoksen talon sisäpihalle on suunnitteilla uusi laajennusosa.

Korttelin kaksi vanhaa puutaloa aiotaan puolestaan purkaa. Rakennuksia ei ole suojeltu asemakaavassa. Niiden tilalle on tulossa 5- tai 6-kerroksinen toimistorakennus.

Havainnekuvassa näkyy myös oikealla kulma Hietalahden hallista.

Havainnekuva uudesta rakennuksesta.

Toisen purettavan puutalon siirtomahdollisuuksia ja sijoituspaikkoja tutkitaan. HGR Property Partners etsii paraikaa kiinnostuneita.

”Talo on hirsirakenteinen, kooltaan noin 233 neliötä ja se voisi toimia esimerkiksi asumiseen, työtiloina tai vaikkapa kylätalona”, sanoo HGR Property Partnersin kiinteistökehitysjohtaja Tuomas Raikamo.

Kaartin lasaretin puutalot ovat purku-uhan alla. Purettavien puutalojen paikalle on suunnitteilla toimistotalo. Toiselle hirsirakennuksista etsitään nyt uutta omistajaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat