Töölön paraatipaikalle rakennetaan arkkitehtuurin supertähden suunnittelema veistosmainen asuintalo – Tällainen on talo, jonka asunnoista taisteli 3 700 ostajatarjokasta

Meander-talo nousee sorakuoppaan Taivallahden kasarmialueelle parin vuoden päästä. Asukkaiden käyttöön tulee muun muassa oma elokuvateatteri, viinikellari ja joogasali.

Arkkitehti Steven Holl osallistui suunnittelemansa luksuskerrostalon peruskiven muuraukseen Helsingissä tiistaina.

27.4. 2:00 | Päivitetty 27.4. 10:28

Arkkitehtuurin kansainvälinen tähti Steven Holl valittelee aikaerorasitusta. Takana on huonosti nukuttu yö Atlantin valtameren ylittäneessä lentokoneessa, edessä pari kiireistä päivää Helsingissä.

Rakennustyömaalle Taivallahteen hän on tullut kauhomaan betonia valumuottiin. On tiistai, ja tänään täällä tehdään historiaa kutsuvieraiden läsnä ollessa.

Tätä hetkeä Kiasmankin suunnittelijana tunnettu yhdysvaltalainen Holl on odottanut 16 vuotta – vuodesta 2006. Tuolloin hänen ehdotuksensa voitti Taivallahden kasarmialueen täydennysrakentamisesta järjestetyn arkkitehtuurikilpailun.

Ja nyt Meander-talon peruskivi on vihdoin muurattu.

Betonin alla valumuotin pohjalla lepää aikakapseli. Siihen on säilötty juhlapäivän Helsingin Sanomat, puhe ja tulevan talon piirustukset, joista on myös toiset kappaleet.

Taivallahden kasarmialueelle tuleva talo saa viherkaton.

Entiseen kasarmikortteliin syksyllä 2024 valmistuva kerrostalo on monella tavalla poikkeuksellinen uudiskohde, jollaista ei ole aiemmin Helsingissä nähty.

Rakennuksella on paitsi kuuluisa suunnittelija myös muita houkuttimia. Talo esimerkiksi yhdistää arkkitehtuurin ja taiteen, jota on tilattu Meanderia varten.

Asukkaiden käytössä on ylellisiä asumisen palveluja, kuten elokuvateatteri, viinikellari, joogasali, saunaosasto sekä yhteisiä autoja ja polkupyöriä.

”Ja erittäin edullisia asuntoja”, Holl sanoo.

”Kun rakennuttaja kertoi, että taloon tulee enemmän pienempiä ja edullisempia asuntoja kuin aiemmin suunniteltiin, sanoin että wow, tykkään ideasta.”

Meanderin halvin asunto maksaa vajaat 400 000 euroa, kallein noin 3,5 miljoonaa euroa.

Meander-talo on saanut vaikutteita mutkittelevasta joesta.

Meanderiin ohjaa muuttokuormansa varsin varakas väki. Monelle tavalliselle työssä käyvälle päivitetytkin hinnat ovat edelleen hulppeita ja asunnoista voi vain unelmoida.

Silti kiinnostus taloa kohtaan on ollut niin valtaisa, ettei asuntoja riittänyt arvonnassa kaikille halukkaille. Ennakkovaraajien listalle oli rekisteröitynyt alun perin 3 700 hakijaa. Lopulta arpoja jätettiin runsaat 1 400. Huoneistoja hamuttiin ulkomailta asti.

Eniten arpoja jätettiin 1,3 miljoonaa euroa maksavasta 108 neliön huoneistosta.

Kaikkiaan taloon tulee 117 kaupunkikotia, joista pienimmät ovat 22,5 neliön yksiöitä ja suurimmat 218,5 neliön edustusasuntoja. Osa asunnoista on kaksikerroksisia.

Onko Meander siis tulevaisuuden kuva siitä, mitä ihmiset asumiselta haluavat?

Holl ei osaa vastata kysymykseen. Hän sanoo olevansa ideoiva akvarellimaalari. Akvarelleista saavat alkunsa kaikki hänen suunnittelemansa rakennukset.

”Rakennuttaja päättää, tuleeko taloon musiikkistudiota tai joihinkin asuntoihin sauna, en minä.”

New Yorkissa asuva Holl kuitenkin toivoo, että yhä useampi asuinrakennus yhdistelisi eri yhteiskuntaluokkaan kuuluvia ihmisiä saman katon alle. Meanderiakin hän luonnehtii ”osaksi sosiaalista todellisuutta”, joka tarjoaa asuntoja monille kohderyhmille, ei vain miljonääreille.

Asukkaat saavat käyttöönsä yksityisen viinikellarin.

Talon rakennuttaa suomalainen Newil & Bau. Yhtiön toimitusjohtaja Petri Ylivuori ei näe Meanderia tulevaisuus- vaan ajankuvana.

”Olemme ajassa ja yritämme ymmärtää, miten ihmiset haluavat asua. Arkkitehtuuria täydennetään maisemasuunnittelulla, sisustussuunnittelulla, asukkaiden palveluilla ja ekologisuudella.”

Ekologisuus näkyy viherkaton lisäksi energian lähteissä: maalämmössä ja aurinkovoimassa.

Uniikkia Meanderissa on ulkomuoto. Puulla verhoiltu ja lasilla peitetty veistoksellinen rakennus muistuttaa mutkittelevaa jokea, josta juontaa juurensa myös talon nimi.

Mutkien lisäksi taloa elävöittää asteittain kasvava korkeus. Matalimmissa osissa on kaksi kerrosta, korkeimmassa kohdassa yhdeksän. Meren pitäisi pilkottaa ylimmistä asunnoista.

Mutta vielä ei ole muuta kuin jättimäinen monttu ja juuri muurattu peruskivi. Hiekka pöllyää kevättuulessa. Työmaata ympäröi vuosikymmeniä vanhat rakennukset.

”Maiseman ja arkkitehtuurin pitäisi kulkea käsi kädessä. Tarvitsemme kaupunkeihin enemmän kevyttä, ilmavaa ja vihreää tilaa, ei isoja laatikkoja. Näitä tämä taloa tarjoaa”, Holl sanoo.

Meander-talon rakennustyöt ovat alkaneet Taivallahdessa.

Meanderin alkutaival on ollut heittoisa.

Holl ja nykyinen pääsuunnittelija, professori Pentti Kareoja selittävät hankkeen pitkää viivästymistä vuonna 2008 alkaneella talouden taantumalla ja alkuperäisillä suunnitelmilla suurista miljoonia maksavista luksusasunnoista.

Sellaisille on vaikea löytää ostajia Suomessa varsinkaan laskusuhdanteen aikana. Sittemmin rakennuttaja on vaihtunut.

”Tämä on nyt parempi näin. Rakennuksen yhteiset tilat muodostavat ikään kuin pienen kylän. Se on osa rakennuttajan Newil & Baun filosofiaa”, Kareoja sanoo.

Vaikka Meander on henkilöitynyt vahvasti Holliin, hän painottaa, että rakennuksen suunnittelu on yhteistyötä.

”Kun kirjoitat artikkelia, älä vain sano, että joku amerikkalainen tuli tänne tekemään taloa. Tämä rakennus on 80-prosenttisesti suomalaista suunnittelua.”

Oikaisu 27.4. kello 10.26: Toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, valumuotti täytettiin betonilla eikä sementillä. Sementti on betonin raaka-aine.

Arkkitehti Steven Holl (keskellä) peruskiven muurauksessa Aalto-yliopiston professorin Pentti Kareojan (vas.) ja Newil & Baun toimtusjohtaja Petri Ylivuoren (oik.) kanssa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat