Muumipuisto voi nousta Backaksen kartanolle – Vantaan valtuusto hyväksyi kaava­muutoksen

Kaavamuutos mahdollistaa 4 000 neliön Muumi-sisäpuiston ja 3 600 neliön elämyskeskuksen sijoittumisen Ylästöntien varteen.

Kartanoalueelle on suunniteltu Ylästöntien varteen elämyspuistoa, mutta myös asumista.

25.4. 22:43

Vantaan valtuusto hyväksyi maanantaina kaavamuutoksen, joka mahdollistaa 4 000 neliön Muumi-sisäpuiston ja 3 600 neliön elämyskeskuksen sijoittumisen Ylästöntien varteen.

Ylästöntien varteen on myös soviteltu asumista 250 asukkaalle.

Liikenne ja noin 500 pysäköintipaikan sijoittelu alueelle herättivät eniten keskustelua. Kriitikoiden mielestä elämyskeskus ruuhkauttaisi Ylästöntietä entisestään.

Moni valtuutettu tervehti ilolla uutta matkailukohdetta ja työpaikkoja, mutta oli huolissaan historiallisen miljöön säilymisestä.

Alueen omistaa HOK-Elanto, joka on jo rakennuttanut Alepalle kaupparakennusta kartanoalueen koillisnurkkaan.

Kokoomuksen valtuustoryhmä toivotti muumit tervetulleeksi Vantaalle.

”Tämähän on kokonaisuus, ja suurimmat Ylästöntien ruuhkalähteet tulevat Jumbon alueen muista liikennejärjestelyistä”, Sakari Rokkanen huomautti.

Rokkasen mielestä muumien tuloa Vantaalle ei pidä torpata, vaikka hän onkin huolissaan Ylästöntien ruuhkista. Liikenteen järjestelyjä seurataan hankkeen valmistumisen jälkeen, ja niihin puututaan tarvittaessa.

Vihreiden valtuutetut eivät olleet ollenkaan yhtä innostuneita hankkeesta. Tuire Kaimio (vihr) tähdensi, että liikenneongelma on olemassa jo nyt.

”Varsinaiseen ongelmaan ei ole puututtu, siis siihen, että Ylästöntietä menee jo nyt liikaa autoja. Ei tähän tilanteeseen auta, että lisätään liikennettä”, Kaimio sanoi.

Kaimio esittikin kaavan palauttamista valmisteluun, jotta liikenneongelmat ratkaistaisiin ennen kaavan hyväksymistä.

Rokkanen tulkitsi, että jos kaava palautettaisiin, voitaisiin sanoa hyvästit Muumipeikolle ja Niiskuneidille.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Multala (kok) arvioi, että Backaksen hankekaavan yhteydessä liikenneongelmia oli hankala ratkaista, mutta niihin voidaan puuttua alueen tulevissa kaavoissa.

Palautusesitys hävisi äänin 8–57.

Vuonna 1818 valmistunut Backaksen päärakennus on peruskorjattu pari vuotta sitten 2,6 miljoonalla eurolla. Se toimii nyt tilausravintolana.

Muumi-elämyspuiston toteuttaa Naantalin Muumimaailmaa pyörittävä Livson Group.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat