Rasismin vastaisen ohjelman nimi muutettiin Espoossa poliittisen paineen vuoksi

Rasismin vastaisen ohjelman nimi muutettiin Espoossa poliittisen paineen vuoksi. Ohjelma ajoi myös poliitikot keskinäiseen suukopuun valtuustossa.

26.4. 13:42

Espoon maanantain kaupunginvaltuuston neljän tunnin puheajasta käytettiin eniten aikaa, kaikkiaan puolitoista tuntia, rasismin vastaisen sitoumuksen käsittelyyn.

Espoo liittyi syyskuussa oikeusministeriön ja yhdenvertaisuusvaltuutetun aloittamaan ”Olen antirasisti” -kampanjaan, jossa on valtakunnallisesti mukana 164 toimijaa. Kampanjan tarkoitus on rohkaista ihmisiä toimimaan antirasistisesti omassa arjessaan.

Espoon kaupunginhallitus oli jo aiemmin muuttanut valtakunnallisen ”Olen antirasisti” -nimen rasismin vastaiseksi sitoumukseksi. Antirasisti-sana poistettiin, koska jotkut voivat pitää sitä poliittisesti ideologisena ja liittää sen Yhdysvaltain vasemmiston retoriikkaan.

Valtuusto merkitsi rasismin vastaisen sitoumuksen tiedoksi ja kukin valtuutettu sai allekirjoittaa tai olla allekirjoittamatta sen.

perussuomalaiset ja kokoomuksen Tere Sammallahti katsoivat, että valtuuston tehtävä ei ole edistää tällaisia sitoumuksia.

Perussuomalaisten mukaan sitoumusta voidaan käyttää sananvapauden kaventamiseen valtuustossa eli estää keskustelua maahanmuutosta.

“Argumentti, että rasisminvastaisuus kaventaisi sananvapautta, on ristiriitainen. Se on nimenomaan rasismi, joka kaventaa rasismin kohteeksi joutuvien sananvapautta vaientamisen, pelottelun ja leimaamisen kautta”, vihreiden Saara Hyrkkö vastasi perussuomalaisille.

”Aivan kuin meillä olisi kaupunginvaltuustossa isokin ongelma, että käyttäydytään rasistisesti”, Ari Ampuja (ps.) sanoi.

Pian keskustelu siirtyi uusille urille ja valtuustosalissa ryhdyttiin kaivelemaan menneitä ja muistelemaan, että joku valtuutettukin oli aikoinaan syyllistynyt rasismiin.

Inka Hopsu (vihr) muistutti, että valtuustossa on esiintynyt inhottavia tilanteita. Myös Aino Akinyemin (vas) mukaan valtuustokeskusteluissa maahanmuuttajat on usein nostettu tikunnokkaan.

”Porukka on julkisesti pesemässä omaa sielua kansalaisten edessä. Keskityttäisiin nyt vain muihin asioihin”, sitoumusta vastustanut Tere Sammallahti (kok) sanoi.

”Itse en pysty löytämään sitoumuksesta kovin suuria ideologisia virityksiä vaan sen neljä kohtaa kattavat ihan normaalit käytöstavat”, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Henrik Vuornos (kok) totesi ja muistutti, että KH jo vaihtoi sitoumuksen nimen.

Kaupunginvaltuutettu Helena Marttila (sd) näki sitoumuksen tarpeelliseksi senkin takia, että vieraskielisten määrä Espoossa kasvaa nopeasti. Kaupunginvaltuutettu Päivi Puntila (r)muistutti, että rasismi uhkaa monen lapsen ja nuoren turvallisuutta ja mielenterveyttä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat