Syyte: kaksi miestä murhasi ja raiskasi 20-vuotiaan uhrin Vantaan vankilassa – Poliisi kertoo tapahtumien etenemisestä

Käsittely Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa alkaa kahden viikon kuluttua.

Vantaan vankilan matkasellissä tapahtuneesta henkirikoksesta on nostettu murhasyytteet.

26.4. 16:24

Vantaan vankilan matkasellissä tapahtuneesta henkirikoksesta on nostettu syytteet. Kaksi miestä saa syytteet murhasta, ja lisäksi molemmat saavat syytteen erikseen tehdyistä törkeistä raiskauksista.

Vantaan vankilan matkasellistä löytyi tammikuun lopulla kuolleena noin 20-vuotias uhri. Epäilyjen mukaan 19- ja 23-vuotiaat miehet murhasivat samassa sellissä olleen miehen suunnitelmallisesti raakaa ja julmaa väkivaltaa käyttäen.

Syytteiden käsittely Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa alkaa kahden viikon kuluttua.

Poliisi on aiemmin kertonut, että uhriin oli esitutkinnan mukaan kohdistettu väkivaltaa jopa kahden päivän ajan. Väkivalta alkoi lievempinä tekoina ja yltyi erittäin raa’aksi ja julmaksi.

Poliisi luonnehti tekoa suunnitelmalliseksi ja brutaaliksi. Apunaan epäillyt käyttivät erilaisia välineitä, kunnes tukahduttivat uhrin pitkäkestoisen väkivallan päätteeksi muovipussilla.

Molemmat syytetyt on viime vuonna tuomittu henkirikoksen yrityksestä. Toinen heistä sai muun muassa murhan yrityksestä yli kymmenen vuotta vankeutta, mutta tuomio ei ole lainvoimainen. Toinen sai isänsä tapon yrityksestä kolme ja puoli vuotta vankeutta.

Lue lisää: Käräjäoikeus vangitsi kaksi miestä epäiltynä todennäköisin syin tehdystä Vantaan sellimurhasta – kolme muuta epäiltyä vapautettiin

Uhrilla olisi ollut mahdollisuus ilmoittaa väkivallasta vankilan henkilökunnalle esimerkiksi ruokailujen tai ulkoilun aikana. Epäselväksi on jäänyt, miksei hän tehnyt näin.

Matkasellissä oli uhrin lisäksi viisi miestä.

Alussa kaikki vangittiin, mutta lopulta epäilyt rajautuivat nyt syytteen saaneisiin miehiin.

Kolme muuta sellissä ollutta miestä ovat tapauksessa todistajan asemassa.

”He ovat tienneet väkivallasta ja joutuneet näkemään sitä, mutta eivät mahdollisesti ole uskaltaneet kertoa väkivallasta vankilan henkilökunnalle”, kertoi tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Tero Tyynelä poliisin tiedotteessa tutkinnan valmistuttua.

”He olivat jossain määrin pyrkineet auttamaan uhria, mutta kokonaisarvion mukaan heillä ei käytännössä ollut mahdollisuutta puuttua tilanteeseen.”

Esitutkinnan mukaan uhrin rikollisella taustalla on yhteys teon motiiviin.

Uhri oli saapunut Vantaalle toisesta vankilasta, jossa hän istui kahden ja puolen vuoden tuomiota alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Poliisi selvittää vielä, miten henkilökunnalta on jäänyt huomaamatta uhriin kohdistunut väkivalta. Selvityksen perusteella poliisi arvioi, onko henkilökunnan toiminnasta syytä aloittaa esitutkinta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat