Hartwall-areenasta tuli yhdessä yössä Helsingille lähes ongelmajätettä –  Tältä näyttää nyt loiston päivänsä ohittaneessa entisessä jääkiekkopyhätössä

Keskellä Helsinkiä seisoo kaupungin isoin tapahtuma-areena tyhjillään ja se on iso ongelma.

Helsingin suurin tapahtuma-areena on ollut tyhjillään maaliskuun alusta saakka. Silloin Hartwall irtisanoi sopimuksensa venäläisomisteisen hallin kanssa.

29.4. 10:35

Entisen Hartwall-areenan käytävät ovat täysin autiot.

Hallilta on poistettu lähes kaikki mainokset, mutta yhdellä käytävällä roikkuu vielä iso mainoslakana. Hesburgerin teippaukset näkyvät ikkunassa myös hallin ulkopuolelta.

Koronapandemian aikana kaikki Helsinki-hallin ravintolat remontoitiin. Esimerkiksi aitioiden käyttäjille tarkoitettu oma sisäänkäynti ja ravintola kiiltää uutuuttaan. Sen pöydille on jäänyt käsidesipulloja. Aiemmasta menetyksestä muistuttavat enää vip-aulan upottavat sohvaryhmät ja pehmeät matot.

Vip-vieraiden aulatilojen upottavat sohvat ovat edelleen paikoillaan.

Hallin tekojää on sulatettu.

Tapahtumahallin aitiot ovat tyhjillään.

Vain muutaman kuukauden takaisesta menetyksestä muistuttavat nyt vip-aulan upottavat sohvaryhmät ja pehmeät matot.

Kun areenan valot ovat pois päältä, se näyttää kuin mustalta aukolta, joka imee kaiken valon itseensä. Valaistuna areenassa ei ole sinänsä mitään kummallista, ihmiset vain puuttuvat. Tuhannet penkit ovat tyhjillään, kaukalossa on jään sijaan muutamia työkoneita.

Monitoimihallin nimi muuttui maaliskuun alussa, kun hallia sponsoroinut juomayhtiö Hartwall irtisanoi yhteistyösopimuksensa halliyhtiön kanssa Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Nykyään areenasta käytetään nimeä Helsinki-halli. Vanhasta nimestä kuitenkin muistuttaa teksti hallin katolla.

Hallilla ei järjestetä tapahtumia, koska tapahtumajärjestävät ovat lopettaneet yhteistyönsä areenan kanssa.

Hartwall-areenaksi ristitty rakennus oli 1990-luvulla Harry Harkimon suuri unelma. Nyt käytävillä kaikuu vain tyhjyys.

Lue lisää: ”Törkeä temppu” – Helsingin apulaispormestari Daniel Sazonov vaatii entistä Hartwall-areenaa luopumaan uudesta nimestään

Tyhjä Helsinki-halli on ongelma erityisesti Helsingin tapahtumateollisuudelle, sanoo kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari Paavo Arhinmäki (vas).

Arhinmäki ei käytä areenasta nimitystä Helsinki-halli, vaan puhuu Ilmalassa sijaitsevasta areenasta.

Paavo Arhinmäki.

”Kun Ilmalassa sijaitseva areena ei ole käytössä, meiltä puuttuu kansainvälisen kokoluokan sisäareena.”

Entinen Hartwall-areena on Suomen suurin tapahtuma-areena ja yksi Helsingin keskeisimmistä tapahtumapaikoista. Yleisöä areenalle mahtuu yli 10 000. Kun halli on poissa käytöstä, myös erilaisten tapahtumien määrä Helsingissä vähenee.

”Tapahtumia ja tilaisuuksia hakeutuu toisaalle Suomeen tai jää kokonaan tulematta Suomeen”, Arhinmäki sanoo.

Osa areenalle suunnitelluista tapahtumista on siirretty Helsingin jäähalliin. Esimerkiksi keväällä järjestettävien jääkiekon MM-kisojen toisen lohkon ottelut oli tarkoitus käydä Helsinki-hallissa, mutta ottelut siirrettiin Helsingin jäähalliin.

”Mutta sielläkin [Helsingin jäähallissa] on kalenteri täynnä, eikä enempää pystytä ottamaan. Osa tapahtumista siirtyy varmaan Tampereelle uuteen halliin, mutta sielläkin tulevat kalenteriongelmat vastaan.”

Tyhjä halli on ongelma myös Helsingin kaupungille, jonka pyrkimyksenä on, että kaupunkilaisille olisi tarjolla mahdollisimman monipuolisesti erilaisia kulttuuri- ja urheilutapahtumia.

”Kun ajatellaan Helsingin kaupungin strategiaakin, niin me lähdemme siitä, että Helsinki on tapahtumien kaupunki, taidekaupunki ja urheilukaupunki – kaupunki, jossa tapahtuu ja ihmiset viihtyvät”, Arhinmäki sanoo.

Areenan katolle on jäänyt vanhan sponsorin nimi.

Kaupunki toivoo, että areenalla pystyttäisiin jatkamaan tapahtumien järjestämistä mahdollisimman pian. Näin ei todennäköisesti kuitenkaan tule lähiaikoina tapahtumaan, sillä hallin tosiasialliset omistajat ovat Venäjän vastaisten pakotteiden kohteena, Arhinmäki sanoo.

Pakotelistalla olevat venäläiset oligarkit Roman Rotenberg ja Gennadi Timtšenko omistavat halliyhtiötä Arena Events -yhtiönsä kautta. Vaikka Arena Eventsillä on alle puolet Helsinki Halli Oy:n osakkeista, on oligarkeilla yli 90-prosenttinen määräysvalta halliyhtiössä.

Lue lisää: Yle: Ulosotto­laitos takavarikoi oligarkki Gennadi Timtšenkon omistukset entisessä Hartwall-areenassa

”Niin kauan kun halli on pakotelistoilla olevien omistuksessa, hallia ei voi moraalisesti, eettisesti eikä varmaan myöskään laillisesti käyttää”, Arhinmäki sanoo.

Helsinki on aiemmin tukenut areenan harjoitushallissa harjoitelleita helsinkiläisiä urheiluseuroja tilatuella, jollaista ne muutenkin saavat lasten ja nuorten harrastuksiin. Avustuskriteerejä on kuitenkin muutettu siten, että tila-avustuksia ei anneta sellaisten tilojen käyttöön, jotka ovat pakotteiden piirissä.

Arhinmäen mukaan pormestarien keskuudessa on yritetty selvittää, voisiko hallin jollain keinolla siirtää toisille omistajille, mutta toistaiseksi ratkaisuja ei ole löytynyt.

”Varmaan kaikkien etu olisi, että hallin pystyisi ottamaan käyttöön jokin konsortio [yhteistyöhanke], jossa olisi mukana niitä, jotka käyttävät hallia omaan toimintaansa. Mutta niin kauan kuin pakotteet ovat päällä, niin eihän pakotelistalaisilta voi myöskään mitään ostaa”, Arhinmäki sanoo.

Lue lisää: Teemu Selänne kertoi Valavuori Livessä koonneensa ryhmän, joka ostaisi entisen Hartwall-areenan: ”Nyt loppui venäläisten kanssa pelleily”

”Tässä ollaan vähän pattitilanteessa. Jos pakotelistalla olevien omaisuutta haluttaisiin jollain tavalla saada käyttöön, se vaatisi mahdollisesti jonkinlaista uutta lainsäädäntöä eduskunnan suunnalta.”

Kaupungilla on tilanteen suhteen hyvin vähän tehtävissä.

”Ymmärtääkseni halliyhtiö on suorittanut kaikki velvoitteensa kaupungin suuntaan, maksanut maavuokrat ja kiinteistöverot. Kun halli huolehtii näistä velvoitteistaan, niin kaupungilla ei ole mitään keinoja hallia saada itselleen.”

Oikaisu 29. syyskuuta kello 13.58: Artikkelin kuvatekstissä kerrottiin ensin, että hallin tekojää olisi vielä paikallaan. Tekojää on sulatettu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat