Helsinki esittää kiistellyn lahjoituskoulun muuttamista asunnoiksi Käpylässä

Vanhan koulurakennuksen tilalle suunnitellaan asuntoja noin sadalle asukkaalle. Paikalliset aktiivit vastustavat hanketta.

Onnentien koulu sijaitsee suositun Taivaskallion ulkoilualueen kupeessa Käpylässä.

27.4. 9:50

Helsingin kaupunki esittää kiistellyn lahjoituskoulun tilalle asuntoja Käpylässä. Helsingin kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi esityksen koulurakennuksen muuttamisesta asuntokäyttöön kokouksessaan eilen tiistaina.

Käpylässä on kiistelty pitkään osoitteessa Onnentie 18 sijaitsevasta koulurakennuksesta ja sen tulevaisuudesta. Paikalliset asukkaat haluaisivat säilyttää vuodelta 1942 peräisin olevan koulurakennuksen ennallaan, mutta Helsingin kaupunki ajaa asemakaavan muutosta. Vanhaan kouluun tulisi asuntoja noin sadalle asukkaalle.

Alueen asukkaat ovat aikoinaan rakennuttaneet koulun itse Onnenpuiston kupeeseen ja lahjoittaneet sen Helsingin kaupungille kouluksi vuonna 1977. Helsingin kaupunki kuitenkin myi rakennuksen tontteineen osana niin sanottua Metropolia-kauppaa vuonna 2017. Ostaja oli Suomen suurin kiinteistösijoittaja Kojamo.

Alueella on voimassa oleva asemakaava vuodelta 1994. Siinä tontti on osoitettu opetustoiminnan käyttöön.

Paikalliset ovat vastustaneet asemakaavan muutossuunnitelmia aktiivisesti. He pitävät asuntohanketta alkuperäisen lahjoituksen ehtojen vastaisina.

Helsingin kaupunginmuseo ei myöskään kannata arkkitehti Uno Mobergin kouluksi suunnitteleman rakennuksen muuttamista asuntokäyttöön.

Lue lisää: Käpyläläiset lahjoittivat Helsingissä koulu­rakennuksen sillä ehdolla, että siinä on aina oltava koulu – Sitten kaupunki päätti myydä rakennuksen sijoittajalle

Kaupungin mukaan alkuperäiseen esisopimukseen kirjattu vaatimus koulun säilymisestä opetuskäytössä ei päätynyt lopulliseen luovutussopimukseen ja estettä asuinrakentamiselle ei ole. Myös kasvatuksen ja koulutuksen toimiala on ilmoittanut, ettei rakennusta tarvita koulukäyttöön.

Sen sijaan suunnitelmissa on, että Onnentien puoleinen päärakennus muutetaan asumiskäyttöön, myöhemmin rakennetut lisäsiivet puretaan ja niiden tilalle rakennetaan pienempiä asuinkerrostaloja.

Tällä hetkellä Helsingin kaupunki vuokraa Onnentie 18:sta tiloja päiväkodille ja ruotsinkielisen peruskoulun väistötiloiksi vuoden 2023 kesään asti. Kaupunki maksaa tiloista vuokraa Kojamolle noin 30  000 euroa kuukaudessa.

Seuraavaksi kaupunginhallituksen esitys rakennuksen muuttamisesta asumiskäyttöön etenee kaupunginvaltuustoon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat