Myllypuroon metroradan päälle rakennettava jättiterveysasema sai poliitikkojen hyväksynnän

Myllypuron tilojen laajentaminen tarkoittaa myös terveysasemien lakkauttamista Kivikosta ja Kontulasta.

Havainnekuva Myllypuron terveys- ja hyvinvointikeskuksen laajennussuunnitelmasta. Laajennusosa tulisi osittain metroradan päälle nykyisen terveysaseman viereen.

27.4. 13:28

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta on tiistaina osaltaan hyväksynyt Myllypuron terveys- ja hyvinvointikeskuksen laajentamissuunnitelman. Laajennusta suunnitellaan metroradan päälle.

Kun laajennus valmistuu, nykyiset terveyskeskukset Kivikosta ja Kontulasta lakkautetaan. Kontulaan on luvattu pieni lähipalvelupiste, mutta sen kokoa ja paikkaa suunnitellaan vasta myöhemmin tarkemmin.

Seuraavaksi Myllypuron hankesuunnitelmaa käsittelee kaupunkiympäristön toimiala. Radan päälle rakentaminen vaatii myös muutoksen asemakaavaan.

Valmista pitäisi olla alkuvuodesta 2026 eli ennen Kontulan terveysaseman purkamista.

Nykyinen Myllypuron terveysasema on vasta kymmenen vuotta vanha, mutta sen tilat eivät riitä kasvavalle keskukselle yksinään. Niinpä nykyisen talon jatkoksi rakennettaisiin viisi kerrosta metroradan päälle ja nykyisen metron lippuhallin paikalle.

Uuteen keskukseen tulee noin 360 työntekijää eli Helsingin omien sosiaali- ja terveyspalvelujen lisäksi laboratorio ja kuvantaminen. Keskuksen on tarkoitus olla auki myös arki-iltoina ja lauantaisin.

Helsinki on vuodesta 2014 noudattanut suunnitelmaa, jossa sosiaaali- ja terveyspalveluja kootaan vähitellen isoihin keskuksiin. Idässä terveys- ja hyvinvointikeskuksia olisi kaksi eli Myllypuron lisäksi jo toimiva Vuosaari.

Helsinkiläinen voi itse valita terveysasemansa, mutta Myllypuron on ajateltu palvelevan Vartiokylän, Myllypuron ja Mellunkylän peruspiirejä sekä Östersundomia. Näissä asuu noin 80 000 ihmistä.

Idän keskukset toimivat keskenään yhteistyössä. Esimerkiksi vammaispalvelujen sekä päihde- ja mielenterveyspalvelujen työntekijät olisivat edelleen töissä Vuosaaressa, mutta tulisivat välillä Myllypuroon asiakkaidensa luo.

Rakentamisen lasketaan nyt maksavan 66 miljoonaa, mikä tarkoittaa että kaupungin täytyy kasvattaa rakennusohjelmassaan tähän varattua summaa merkittävästi.

Hankesuunnitelmassa mietittiin radan päälle rakentamisen lisäksi vaihtoehtoa, jossa laajennus olisi tullut terveysaseman pohjoispuolelle.

Tätä viranhaltijat pitivät kehnompana ideana terveyskeskuksen huoltoyhteyksien ja muun Myllypuroon rakentamisen vuoksi. Kustannuksissa kahdessa vaihtoehdossa ei muuten ole juuri eroa, mutta valitussa vaihtoehdossa metron lippuhalli pitää rakentaa uudelleen.

Lähivuosina mietitään samankaltaisia päätöksiä muuallakin kaupungissa. Keskustan terveys- ja hyvinvointikeskus valmistunee seuraavana Myllypuron jälkeen, mutta päätöksentekoon tulevat keskukset myös Haagan liikenneympyrään, Malmille ja mahdollisesti Oulunkylään.

Lue lisää: Täältä löydät lääkärin 2030: Kokosimme kartalle Helsingin suunnitellut jätti­keskukset ja lakkautettavat pienet terveys­asemat

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat