Hus perui hoitajien lomia äkisti

Husissa venytettiin lomien hyväksymistä virallisesti aivan viime tinkaan. Yhdessä yksikössä lomille ei yllättäen pääsekään.

Hoitajia Jorvin sairaalassa Espoossa. Kuvan hoitajat tai yksikkö eivät liity jutussa käsiteltyyn tapaukseen suoraan.

28.4. 10:55

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) on parhaillaan työvuoroissa hoitajia, jotka luulivat olevansa näinä viikkoina lomalla.

HS:n haastattelemat hoitajat kertovat, että heidän yksikössään on ilmoitettu, että luvattujakaan lomia ei ole mahdollista pitää lakon jälkeisinä viikkoina.

Osa on joutunut vaikeuksiin lomansa jälkeen tai perumaan jo maksettuja matkoja.

Moni on sopinut lomistaan hyvissä ajoin esihenkilönsä kanssa ja vapaat ovat näkyneet lomalistoilla. Husilla on kuitenkin lakkokeväänä ollut käytäntönä, että virallisesti lomat vahvistetaan sähköisessä järjestelmässä vasta kaksi viikkoa ennen niiden alkamista.

Kun lakko loppui, monilla muilla Husissa lomat alkoivat pyöriä normaalisti. Tässä yksikössä sen sijaan ilmoitettiin, että lomat eivät ole mahdollisia. Myöskään kesälomia ei vahvisteta.

Niinpä moni tälle tai edelliselle viikolle lomansa varannut hoitaja on nyt töissä. Hoitajien mukaan tekemistä on vähän, kun lääkärien lomat pyörivät sovitusti.

Hoitajat sanovat, että mitään korvausta perumisesta ei ole luvattu, vaikka kustannuksia monelle on tullut.

Osa on kuullut loman perumisesta vasta lomalta palattuaan. Töissä on sitten ollut edessä puhuttelu luvattomasta poissaolosta.

HS ei kerro hoitajien nimiä tai yksikköä, koska he pelkäävät joutuvansa haastattelusta vaikeuksiin.

”Välit ovat todella tulehtuneet. Kukaan ei voi esimerkiksi matkustaa, jos lomat hyväksytään vasta pari viikkoa ennen ja hyväksymiseenkään ei voi luottaa”, hoitaja sanoo.

Toinen kertoo, että yksikössä kaikki ovat turhautuneita ja väsyneitä.

”Tämä on aivan ala-arvoinen tapa kohdella työntekijöitä.”

Husin palvelusuhdejohtaja Kati Virtanen ei ole kuullut laajemmista epäselvyyksistä liittyen lomiin. Hän epäilee, että kyse olisi väärinkäsityksestä, muttei ota kantaa kenen.

”Jos työnantaja on jo hyväksynyt loman, sitä ei voi perua yksipuolisesti. Tilanne kuulostaa kurjalta, mutta oletan, että tässä on yritetty toimia oikein.”

Yhdessä sopimalla vahvistettua lomaa voidaan siirtää, mutta Husissa on edelleen voimassa, että tällöin pitäisi saada ylimääräinen korvaus. Siirtoon ei ole pakko suostua, kyse on nimenomaan sopimisesta.

Virtanen epäilee, että väärinkäsitys liittyisi siihen, mikä katsotaan hyväksytyksi lomaksi.

Husilla on tosiaan käytössä sähköinen järjestelmä, jolla lomia pyydetään ja jolla pyynnöt hyväksytään.

Tavallisesti kevään lomia on vahvistettu järjestelmässä hyvissä ajoin talvella. Nyt lakkojen alla annettiin ohjeeksi, että vahvistamista tehdään kaksi viikkoa ennen loman alkua.

Lakon takia on jouduttu setvimään käytännön asioita esimerkiksi, kun loma on alkanut lakon aikana ja päättynyt sen jälkeen. Lakon jälkeisessä tilanteessa Virtanen sanoo, että hänen korviinsa ei ole kantautunut tietoja laajemmista ongelmista.

Virtanen sanoo, että työntekijällä on tietenkin oikeus olla lakossa eikä häntä saa siitä rangaista.

Entä jos lomasta on sovittu esihenkilön kanssa muuten kuin tähän tarkoitetussa järjestelmässä, siis esimerkiksi suullisesti tai sähköpostilla?

”Kyllä esimerkiksi sähköpostissa annettuun lupaukseen on työntekijällä oikeus luottaa samalla tavalla.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat