Helsinki puuttuu sähköpotkulautojen villiin pysäköintiin – Laitteen jättämisestä huonoon paikkaan voi tulla sakot

Sähköpotkulautojen säännöt tiukkenivat. Käyttäjän on otettava pysäköidystä laudasta valokuva. Väärästä pysäköinnistä seuraa sanktio.

Tältä näyttää sähköpotkulautojen uusi pysäköintipaikka Mannerheimintiellä.

3.5. 8:44

Yhteiskäyttöiset sähköpotkulaudat ovat saaneet Helsingin keskustaan 25 omaa pysäköintipaikkaa. Niissä on paikkoja yhteensä noin 400 sähköpotkulaudalle.

Kaikki asemat oli määrä saada valmiiksi huhtikuun aikana, kertoi liikenne- ja katusuunnittelupäällikkö Reetta Putkonen Helsingin kaupungilta viime viikolla.

Asemat tunnistaa pysäköintiruutumaalauksista ja turkoosinvärisistä kylteistä, joissa on sähköpotkulaudan symboli.

Pysäköintipaikoille jätetyistä sähköpotkulaudoista käyttäjät saavat hyvityksenä ilmaista ajoaikaa. Potkulautoja voi silti pysäköidä myös muualle.

Taustalla on tarve puuttua varsin villeihin pysäköintiratkaisuihin, jotka aiheuttavat pahimmillaan vaaratilanteita.

Lue lisää: Helsingin poliisiin virtaa valituksia sähköpotkulaudoista: "Ne on siellä aika vinksin vonksin"

Samalla sähköpotkulautojen käyttöä koskevat säännöt ovat tiukentuneet viime kesästä. Uutta on se, että potkulaudan käyttäjän tulee ottaa pysäköidystä laudasta valokuva.

”Jos sähköpotkulauta on huonosti pysäköity, siitä annetaan varoitus, sakkoa tai estetään käyttäjä”, Putkonen sanoo.

Pysäköintipaikan tunnistaa turkoosista kyltistä, jossa on sähköpotkulaudan symboli.

Kaupungissa alkaa lisäksi kiertää pysäköintipartio. Partion viisi jäsentä tarkastaa katuja ja siirtää heitteille jätettyjä sähköpotkulautoja sivuun.

24 tuntia käyttämättömänä olleet tai epäkunnossa olevat laudat pitää operaattoreiden siirtää toiseen paikkaan.

Operaattorit kustantavat yhteisesti pysäköintipaikat ja pysäköintipartion.

Käyttörajoitukset ovat kauden alussa samat kuin viime syksynä. Sähköpotkulaudat ovat pois käytöstä viikonloppuöisin. Arkiöisin potkulaudoissa on alennettu nopeusrajoitus.

Sähköpotkulautoja jätetään yhä miten sattuu jalkakäytäville.

Muutosten tavoitteena on vähentää sähköpotkulaudoista aiheutuvia haittoja. Potkulautaonnettomuudet kuormittivat sairaanhoitoa Helsingissä viime kesänä.

Lue lisää: Sähkö­potku­laudoilla tapahtuvat onnettomuudet kuormittavat terveyden­huoltoa, Husin osaston­ylilääkäri ehdottaa yöllistä potkulauta­kieltoa

Vielä tässä vaiheessa kokemuksia uudistusten vaikutuksista ei juuri ole ja palautetta on tullut kaupungille vain vähän. Sähköpotkulautakausi alkoi huhtikuun alussa.

”Kausihan ei ole kiivaimmillaan vielä eikä siis palautettakaan ole tullut paljon. Nyt vasta odotetaan, miten onnistumme tänä kesänä tämän osalta.”

Putkosen mukaan kaupungin ja operaattoreiden edustajat tapaavat kerran kuukaudessa. Ensimmäinen kokous on toukokuun puolessavälissä.

Sähköpotkulautoja operoi Helsingissä Bird, Dott, Lime, Tier ja Voi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat