Läntisessä Helsingissä liito-oravapopulaatio on tiheä – Lähivuosina liito-oravien odotetaan leviävän Sipoon­korpeen

Tuoreen inventoinnin mukaan Helsingin liito-oravakanta voi hyvin.

Helsingissä joka kevät tehtävä liito-oravien inventointi perustuu papanapuihin eli niihin puihin, joiden alta löytyy keväällä keltaisia ulosteita.

27.4. 19:04

Helsingissä on nyt tiedossa 146 metsä­kuviota, joilla on elänyt liito-oravia. Niistä 42 on Keskuspuiston itäpuolella. Osa näistä kuvioista oli vuosina 2020−2021 asumattomia.

Helsingin liito-oravakanta voi hyvin, mutta se ei levittäytynyt idemmäs vuosina 2020−2021.

Helsingin liito-oravat inventoidaan nykyisin joka kevät. Lajin lisääntymis- ja levähdys­paikat ovat luonnonsuojelulain suojaamia. Niitä ei saa hävittää tai heikentää ilman Uudenmaan ely-keskuksen myöntämää poikkeuslupaa.

Liito-oravat käyttävät päivälepoon ja lisääntymiseensä valmista tikankoloa tai tavallisen oravan rakentamaa risupesää. Kaikkia niistä ei voi löytää täystiheästä metsästä.

Lajin inventointi perustuu papanapuihin eli niihin puihin, joiden alta löytyy keväällä keltaisia ulosteita. Niiden avulla rajataan liito-oravan ydinalueet, joissa ne luultavasti myös lisääntyvät, ja elinalueet, jotka sisältävät todennäköisesti vain levähdyspaikkoja. Naaraiden elinpiirit ovat erillisiä, kun taas koiraat liikkuvat useiden naaraiden alueilla.

Inventoinnin aikana tehtyjen havaintojen määrä ei siis kerro suoraan liito-oravien kannan kokoa. Tiedetään kuitenkin, että populaatio on tiheä etenkin läntisessä Helsingissä.

Helsingin kaupunki on liito-oravakannan tilasta selvillä niin hyvin kuin se on käytännössä mahdollista.

”Voimme olla Helsingissä ylpeitä siitä, että metsämme ja vanhat puistommekin täyttävät liito-oravan vaativat kriteerit”, Helsingin kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki sanoo Helsingin kaupungin tiedotteessa.

Sinnemäen mukaan lähivuosina näköpiirissä on liito-oravan leviäminen Sipoonkorpeen. Sipoonkorvessa kansallispuisto ja siihen rajoittuvat laajat metsät tarjoavat liito-oraville hyvän elinympäristön.

Havaintoja liito-oravista Helsingissä voi ilmoittaa Helsingin ympäristöpalveluihin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat