Tuore tutkimus: Jo Baanalle siirtyminen vähentää katupölylle altistumista

Tutkimus vahvistaa, että vilkkaiden autoteiden lähellä kävelijät hengittävät keväällä suuria määriä katupölyä.

Cygnauksenkatua pestiin keväällä 2021.

28.4. 14:49

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mittaukset vahvistavat, että Helsingissä kävelijät ja pyöräilijät hengittävät vilkkaiden autoteiden lähellä paljon katupölyä.

Reittiä vaihtamalla voi vähentää altistumista katupölylle merkittävästi.

THL perustelee tätä sillä, että esimerkiksi Keskuspuistossa ja Baanalla pienhiukkasten ja karkeiden hengitettävien hiukkasten pitoisuudet ovat paljon isojen katujen varsia pienempiä. Siis jo autotien laidasta Baanalle siirtyminen vähentää altistumista pölylle.

Katupöly on pääasiassa hienoksi jauhautunutta asvalttia sekä hiekoitukseen käytettyä hiekkaa ja muita materiaaleja. Sitä on muinakin vuodenaikoina, mutta pitoisuudet ovat erityisen korkeita keväisin.

”Riittävän aikainen ja tehokas katujen puhdistus sekä pölynsidontakastelut vähentävät katupölyä ilmassa. Myös autoilijat voivat vähentää katupölyn muodostumista suosimalla kitkarenkaita nastarenkaiden sijaan ja vaihtamalla ajoissa kesärenkaat”, sanoo HSY:n ilmansuojeluyksikön päällikkö Hanna Manninen tiedotteessa.

Katupölylle herkimpien kannattaa valita reittinsä huolella pahimpina päivinä. HSY:n ajatasaiset mittaustulokset löytää sivulta hsy.fi/katupoly.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat