Aalto-yliopiston fuksit pääsivät kokemaan ensimmäistä opiskelijavappuaan Esplanadin puistoon lauantaina.

Pitkästä aikaa vappu!

Vappuaatosta riemuitsivat lauantaina Helsingin keskustassa kymmenet tuhannet ihmiset. Moni oli saapunut paikalle kauempaakin, sillä kerrankos sitä vain vappua juhlitaan.


30.4. 20:30 | Päivitetty 30.4. 20:39

Ilmassa on juhlan tuntua.

Tuhannet helsinkiläiset ovat liikkeellä, ja monella on juhlajuomaa mukanaan.

Opiskelijoiden haalarit vilahtelevat värikkäinä, lapsilla on heliumpallot tiukoilla solmuilla kämmenissä.

Tätä vappua on odotettu, sillä kaksi edellistä ovat menneet ohitse kuin varkain koronapandemian takia.

Lasse Mertanen (vas.) ja Tony Laakkonen ottivat erää Kaisaniemen puistossa. ”Olemme aina kilpailleet toistemme kanssa. Tässä sai laillisesti tapella fyysisesti”, Mertanen kertoi. Hän voitti kilpailun pistein 3-0.

Niko Vuoriola on ommellut asuunsa 666 haalarimerkkiä. Työhön on mennyt vuosia. Vuoriola on opiskellut tuotantotalouden insinööriksi ja tradenomiksi.

Maini Tran opiskelee digitaalista muotoilua. ”Vappu on tosi odotettu tapahtuma. Meillä on oikeastaan takana jo kahden viikon vappu.”

Kaisaniemen puistossa oli jo lauantaina iltapäivästä opiskelijoita juhlimassa.

Roope Soikkeli (vas.), Maini Tran, Maiju Toivonen ja Janita Louhelainen viettävät ensimmäistä opiskelijavappuaan. Tran ja Toivonen ovat toisen vuoden opiskelijoita, mutta kutsuvat itseään koronafukseiksi, sillä ensimmäisenä vuonna moni tapahtuma jäi kokematta.

Vappuaatto huipentuu monella Havis Amandan eli Mantan lakitukseen.

Lue lisää: Pieni sisäpiiri on valmistellut kuukausien ajan rituaalia, johon helsinkiläisten vappu huipentuu – spektaakkeli painaa unholaan ”etävappujen” kolkot muistot

Esplanadin päähän on kerääntynyt ihmisiä hyvissä ajoin. Tungoksessa on hankala kulkea, mutta sopu sijaa antaa – kyllähän nyt vappuna kaikki mahtuvat.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnalla on kunnia lakittaa Manta tänä vuonna. Ensin patsas pestään huolellisesti, sitten vanha neito saa osakseen koronarokotteen.

Pirkko Tikkanen (vas.), Pirjo Hahtola, Heta Aro, Sami Aro ja Piia Aro tulivat varta vasten paikalle katsomaan Mantan lakitusta. Hahtola ja Arot olivat matkustaneet Helsinkiin Porista. ”Takana on kahden vuoden odotus”, Sami Aro sanoi. Heta Aro oli itse valmistanut päähineensä.

Toisinaan parhaat katsomopaikat sijaitsevat korkeimmalla. Osa yleisöstä päätti kiivetä pysäkkien katoksille.

Musiikkiyhtye Retuperän WBK saapui Esplanadille ryhmänä.

Maija (vas.), Alexander, Markus ja Aida Sormaala tulivat tunnelmoimaan vappua Esplanadin puistoon tuhansien muiden kanssa. Alexander valitsi itselleen Ryhmä Hau -ilmapallon.

Sampsa Haaparanta myy vappupalloja. Suosituimpia palloja tänä vuonna ovat Haaparannan mukaan olleet yksisarviset. ”Tämä on kivaa työtä, kun saa olla ihmisten kanssa.”

Esplanadin puisto ruuhkautui vappuvieraista. Koleasta säästä huolimatta ihmiset olivat hyväntuulisia.

Karla Kritzin, 7, mielestä vapussa parasta ovat ilmapallot. Myös mamman synttärit ovat kiva asia.

Lauantaina moni poksautti kuohujuoman keskellä päivää. Paikalla oli vanhoja tuttavia, tuoreita opiskelukaveruksia sekä lapsiperheitä.

Pirjo Kuittisen (vas.) ja Timo Luiron (oik.) ystävät Anu Virtanen ja Veli-Matti Virtanen halusivat kokea vapun Helsingissä. He olivat matkustaneet paikalle Rovaniemeltä.

Helsingin keskusta täyttyi lakitetuista ihmisistä lauantaina illansuussa.

Kun lähtölaskenta lakitukseen alkaa, katsojat nostavat omat ylioppilaslakkinsa ilmaan kuin tervehdyksenä.

Malttia vielä: sitten lakki päähän ja skumppapullo auki.

Vappu voi virallisesti alkaa.

Anu Iivanainen ja Eeti, 2, olivat seuraamassa Mantan lakituksen harjoituksia. Retuperän WBK:n paloauton kuljettaja Veltto Viskari opasti katsojia.

Aalto-yliopiston fyysikkokillan fuksit innostuivat tanssimaan Havis Amanda -patsaan edessä. Keskiyöllä he saavat painaa teekkarilakit ensimmäistä kertaa päihinsä.

Unkarilainen vaihto-oppilas Gyöngy Barkai koki suomalaisen vapun ensimmäistä kertaa. ”Tosi hauskaa on ollut. Unkarissa juhlimme toukokuun alkua, mutta se ei ole samanlainen juhla.”

Retuperän WBK:n sammutusosasto hoiti Havis Amandan pesun.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta sekä vapaaehtoiset opiskelijat saivat kunnian lakittaa Manta tänä vappuna.

Esplanadin puistoon mahtui tuhansia uteliaita ja iloisia vappuihmisiä lauantaina.

Hanna-Mari Hannikainen (vas.) ja Roosa Kinnunen ostivat flamingopallot, sillä he aikovat aloittaa suppailukautensa. Sunnuntain suppailulla he kiinnittävät flamingot suppilautoihin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat