Tyttärien ratsastuksen rahoittaminen ei ollut lahjontaa – HOK-Elannon entinen kiinteistöjohtaja vapautettiin lahjussyytteistä

Hovioikeus päätyi samaan ratkaisuun kuin käräjäoikeus aiemmin.

Jari Leivo käräjäoikeuden kuultavana vuonna 2017.

29.4. 13:42

Hovioikeus on kumonnut perjantaina syytteet HOK-Elannon entistä kiinteistöjohtajaa Jari Leivoa koskevassa lahjusjutussa.

Hovioikeus päätyi näin samaan ratkaisuun kuin käräjäoikeus aiemmin. Leivo ei ole syyllistynyt rikokseen.

Leivo toimi kiinteistöjohtajana vuosina 1994–2012.

Käräjäoikeudessa käsitellyn syytteen mukaan hän olisi tässä tehtävässä ottanut yli 700 000 euron arvosta lahjuksia esimerkiksi rakennusyhtiöiltä. Siksi häntä syytettiin sekä perusmuotoisesta että törkeästä lahjuksen ottamisesta.

Leivo kiisti syytteet. Hänen mukaansa kyse oli siitä, että hän oli käyttänyt suhteitaan löytääkseen tyttäriensä kilparatsastukselle sponsoreita. Hän kiisti kuitenkin, että hän olisi syyllistynyt mihinkään. Kyse oli hänen mukaansa nimenomaan urheilun sponsoroinnista, eikä hän työssään suosinut ketään.

Käräjäoikeus päätyi vuonna 2019 siihen, että lahjonnasta ei ole esitetty riittävän vakuuttavaa näyttöä.

Syyttäjä haki tuomioon muutosta hovioikeudesta kiinteistöjohtajan kolmen HOK-Elannon liikekumppanin puolesta toimineiden osalta. Hovioikeudessa käsiteltiin siten syytettä 200 000 euron arvoisista lahjuksista.

Oikeus katsoo, että kiinteistöjohtajalla oli asemansa puolesta mahdollisuus päättää HOK-Elannon kiinteistöyksikön konsulttisopimuksista ja suunnittelijavalinnoista sekä vaikuttaa osuuskunnan liikekumppaneiden saamiin toimeksiantoihin ja urakoitsijoiden valintaan.

Näyttöä ei kuitenkaan ollut, että hän olisi tehnyt päätöksiä HOK-Elannon edun vastaisesti.

Oikeus totesi, että liikekumppanit ovat maksaneet tyttärien ratsastukseen liittyviä kuluja. Sen sijaan näyttöä ei löytynyt siitä, että tätä olisi pyydetty, annettu tai otettu vastaan lahjuksina. Näyttöä siitä että maksujen tarkoituksena oli tavoiteltu suosiota ei löytynyt.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat