HS kokosi listan lakon takia sulkeutuvista palveluista pääkaupunki­seudulla

HS listasi lakon aiheuttamat seuraukset Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Päiväkotien ja koulujen lisäksi monet liikuntapaikat pysyvät kiinni.

Koulut ovat tiistaina suljettu Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla.

29.4. 15:46 | Päivitetty 3.5. 10:02

Lakko sulkee lukuisia palveluita koulujen ja päiväkotien lisäksi pääkaupunkiseudulla. Tänään tiistaina alkavan lakon seurauksia on listattu alle.

Päiväkodit ja koulut

Päiväkodit ovat suljettuna Espoossa 3. toukokuuta.

Vantaalla ja Helsingissä pyritään pitämään joitakin päiväkoteja avoinna lapsille, joiden hoitoa ei muulla tavalla pystytä järjestämään. Esiopetusta ei järjestetä lainkaan Espoossa ja Vantaalla.

Koulut ovat tiistaina suljettu Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Myöskään aamu- ja iltapäivätoimintaa ei järjestetä. Toisella asteella opetusta voidaan järjestää pääsääntöisesti etäopetuksena tai opiskelijat opiskelevat itsenäisesti.

Vapaa-aika

Uimahallit, sisäliikuntatilat, nuorisotilat, kirjastot ja kaupungin museot ovat pääosin kiinni. Helsingissä osa kirjastoista auki, mutta kirjastojen tapahtumat perutaan.

Liikuntakeskuksista auki pyritään pitämään auki ainakin Mäkelänrinteen uintikeskus ja Kallion urheilutalo sekä Töölön, Kontulan, Malmin, Vuosaaren ja Pasilan urheiluhallit. Nämä ovat Urheiluhallit oy:n halleja.

Kaupungin itse hallinnoimat urheiluhallit, esimerkiksi Töölön kisahalli ja Myllypuron Pallomylly ovat lähtökohtaisesti kiinni. Kaupungin mukaan on mahdollista, että osa halleista avataan, jos työntekijöitä on töissä tarpeeksi. Kaupunki tiedottaa mahdollisista avaamisista erikseen.

Helsingissä kulttuurikeskusten kurssit, esitykset ja tapahtumat pääsääntöisesti perutaan. Savoy-teatterin esitykset siirretään myöhempään ajankohtaan tai perutaan.

Helsingin kaupunginorkesterin konserttitoiminta jatkuu normaalisti.

Uimastadionin on määrä avautua ensi sunnuntaina äitienpäivänä 8. toukokuuta. Vielä ei ole tiedossa, lykkääkö lakko uimastadionin avautumista.

Sosiaali- ja terveyspalvelut

Hyvinvoinnin ja terveyden toimialan palveluihin lakolla voi olla vaikutuksia. Varatut vastaanottoajat, esimerkiksi terveysasemilla ja neuvoloissa, pidetään normaalisti. Jos aika perutaan tai toimintaan tulee muutoksia, ollaan suoraan yhteydessä suoraan asiakkaisiin, heidän lähipiiriinsä ja asumisyksiköihin.

Asiakkaiden toimeentuloon liittyvät palvelut turvataan lakon aikana.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) potilashoito voi ruuhkautua tiistaina, kun lakko alkaa. Ruuhkautuminen voi näkyä erityisesti puhelin- ja aulapalveluissa.

Kiireettömiä leikkauksia ja toimenpiteitä saatetaan joutua perumaan välinehuollon rajallisen henkilöstömäärän vuoksi. Lakon ulkopuolelle on rajattu tehtävät, jotka voivat aiheuttaa potilaiden hengen, terveyden, turvallisuuden tai omaisuuden vaarantumisen.

Kunnossapito

Lakko vaikuttaa toteutuessaan laajasti kaikkiin Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitoksen Staran toimintoihin. Se näkyy esimerkiksi yleisten alueiden sotkuisuutena. Myös katujen kevätpesut viivästyvät.

Helsinki tiedotti jo aiemmin, että vapun jälkisiivous voi lakon vuoksi hidastua.

Avoinna olevien päiväkotien siivous voi heikentyä ja ruokalistoihin voi tulla muutoksia. Vanhusten palvelutaloissa tuotetaan ruokapalvelut.

Liikenteeseen liittyviä vaikutuksia ei ole toistaiseksi tiedossa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat