Biojätettä aletaan kerätä myös omakotitaloista pääkaupunki­seudulla

HSY suunnittelee biojätteen keräämistä erikseen kaikista asuintaloista ensi vuonna Espoossa ja vuonna 2024 Vantaalla ja Helsingissä.

Jäteauto keräsi lastia matkallaan Ämmässuolle vuonna 2020.

29.4. 14:01

HSY alkaa pian kerätä biojätteen erikseen myös omakotitaloista ja pienistä taloyhtiöistä.

Pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella biojätteen keräys laajenee myös 1–4 asunnon asuinkiinteistöihin. Nykyisin näistä kerätään yleensä pelkkää sekajätettä.

HSY tekee parhaillaan päätöksiä uusista jätehuoltomääräyksistä, joiden on tarkoitus tulla voimaan lokakuussa. Perjantaina HSY:n hallitus lähetti ehdotetut määräykset lausuntokierrokselle HSY:n omistaviin kaupunkeihin.

Jos jätehuoltomääräykset hyväksytään, Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummessa biojätettä aletaan kerätä erikseen vuoden 2023 heinäkuussa, Vantaalla vuoden 2024 alussa ja Helsingissä vuoden 2024 heinäkuussa. Biojäte kerätään erikseen kaikista muista kiinteistöistä paitsi vapaa-ajan asunnoista.

Biojätettä voi tämänkin jälkeen myös kompostoida itse, mutta silloin kiinteistön pitää tehdä HSY:lle kompostointi-ilmoitus.

Muussa tapauksessa biojätteen viemisestä pois pitää tehdä sopimus samalla lailla kuin sekajätteenkin.

HSY vakuuttaa, että tämä itse asiassa tulee monille kiinteistöille nykyistä halvemmaksi, sillä sekajätteen viemisestä pois peritään kaikkein kalleimpia maksuja. Kun biojäte otetaan erilleen, sekajätettä voidaan hakea huomattavasti nykyistä harvemmin.

HSY haluaa myös, että tulevaisuudessa kaikki käsin siirrettävä jäteastiat ovat HSY:n vuokra-astioita. Kiinteistöjen itse omistamia jäteastioita korvataan niillä sitä mukaa, kun niitä muutenkin pitäisi uusia.

Biojätettä varten tarjottavat vuokra-astiat voivat olla joko keräysastioita tai kompostoreita. Jos kaikelle kompostille ei ole käyttöä omalla tontilla, myös vuokrakompostorin sisältöä voi hakea biojäteauto.

Lue lisää: Biojätteestä kierrätetään Suomessa vasta alle puolet – kierrätys­tavoitteen saavuttaminen vielä kaukana

HSY:llä on menossa tai alkamassa sekä keräysastioiden että uudenlaisten kompostorien kokeiluja omakotitalojen pihoilla.

Muutokset liittyvät uusittuun jätelainsäädäntöön. Biojätteestä tuotetaan biokaasua polttoaineeksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat