Manta sai ylioppilaslakkinsa Helsingin Kauppatorilla – Paikalla oli kymmeniä­tuhansia ihmisiä, arvioi poliisi

Helsingin poliisi arvioi etukäteen, että vapusta tulee koronavuosien jälkeen vilkas.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan opiskelijat laskivat Havis Amandan patsaan päähän ylioppilaslakin. Tänä vuonna patsas oli kiedottu Ukrainan lipun väreihin.

30.4. 11:53 | Päivitetty 30.4. 19:22

Havis Amanda -patsaan kutreille on painettu ylioppilaslakki Helsingin Kauppatorilla. Myös yleisö pääsi seuraamaan lakitusta paikan päälle runsain joukoin koronatauon jälkeen.

Helsingin poliisin arvion mukaan ihmisiä oli paikalla kymmeniätuhansia.

Sinebrychoffin panimohevoset toivat Mantan lakin paikalle puoli viideltä, ja ennen lakitusta patsas pestiin. Korona-ajan hengen mukaisesti Manta sai myös "rokotuksen" ennen kuin sen päähän painettiin ylioppilaslakki kello kuuden aikaan.

Patsaan lakittivat Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan edustajat.

Vapunaaton ohjelma Kauppatorilla alkoi jo neljältä iltapäivällä musiikilla. Torilla yritettiin myös karaokelaulun Suomen ennätystä. Kaupungin vapputervehdyksen lausui juhlakansalle Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar.

Helsingin poliisin mukaan juhlinta oli sujunut Helsingissä noin iltaseitsemään mennessä hyvin rauhallisesti. Vapusta ennakoidaan kuitenkin vuoden vilkkainta viikonloppua poliisitehtävien määrässä.

Helsingin kaupunki varautui vapun juhlintaan tuomalla keskustan alueelle ja etenkin puistoihin parisataa käymälää, runsaat 30 pisoaaria, tapahtumaroskiksia, avolavoja, kuohuviinipullojen keräyslavoja ja peltitynnyreitä kytevälle grillijätteelle.

Kaupungin verkkosivuilla muistutetaan siitä, että kunta-alan työtaistelut voivat vaikuttaa vapun jälkien siivoamiseen.

Lue lisää: Pieni sisäpiiri on valmistellut kuukausien ajan rituaalia, johon helsinkiläisten vappu huipentuu – spektaakkeli painaa unholaan ”etävappujen” kolkot muistot

Opiskelijanaisten seurue odotteli Havis Amandan lakitusta raitiovaunupysäkin katolla Kauppatorilla.

Kuluva vappuviikonloppu on Helsingin poliisille vuoden kiireisin.

Poliisia työllistävät niin perinteiset vapputapahtumat, mielenosoitukset kuin yleinen järjestyksenvalvontakin. Eniten resursseja on varattu järjestyksen ylläpitämiseen.

”Perinteisistä vapputapahtumista merkittävin on Mantan lakitus [lauantaina] kello 18, josta sitten kaupungin vappujuhlat alkavat”, ylikomisario Jere Roimu kertoi lauantaina päivällä.

Seurue vapunvietossa Esplanadin puistossa Helsingissä.

Vappupäivän suurin yksittäinen tapahtuma on perinteinen työväen vappukulkue.

”Sehän ei ole mielenosoitus, vaan perinteinen marssi, joka toteutuu huomenna [sunnuntaina]. Muutoin Convoyn piti jatkua pienimuotoisena myös sunnuntaina.”

”Mistään merkittävistä mielenosoituksista tälle päivälle ei poliisille ollut ilmoitettu. Todennäköisesti lähes päivittäin toteutunut Ukrainan sodan vastainen mielenosoitus jatkuu keskustassa pienimuotoisena”, kertoi Roimu lauantaiaamulla.

Viikonlopun tapahtumat ovat Roimun mukaan perinteisiä vapputapahtumia ja yleistä juhlintaa kaupungilla.

”Niihin poliisi nyt erityisesti viikonlopun aikana varautuu. Tavallinen yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen ovat poliisin selkeä painopiste ja perustehtävä vappuviikonlopun aikana”, Roimu kertoo.

Ahkerimmin poliisipartiot liikkuvat ydinkeskustan alueella, Kaivopuistossa ja rannoilla, joille etenkin nuoret kerääntyvät juhlimaan.

Koronaepidemia on hiljentänyt vapunviettoa parina aiempana vuonna. Poliisi varautuikin siihen, että tänä vuonna vapunviettäjiä on liikkeellä samalla tavoin kuin ennen epidemiaa.

”Olettama on se, että nyt nähdään perinteinen vappu parin vuoden hiljaiselon jälkeen. Rajoitukset on poistettu, ravintolat ovat tupaten täynnä ja keli on kohtalaisen hyvä. Vappumenot vetävät varmasti kaupungille hyvin runsaasti väkeä”, ennakoi Roimu lauantaiaamulla.

Poliisi odotti myös hälytystehtävien kannalta vilkasta vappua.

”Valitettavasti perinteiset pahoinpitelyt, pikkunahinat ja häiriökäyttäytyminen aiheuttavat varmasti meille useita kymmeniä tehtäviä illan aikana”, Roimu sanoo.

Poliisi muistuttaa vapunviettäjiä pitämään huolta ystävistään ja vanhempia pysymään kartalla alaikäisten lastensa liikkeistä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat