Pohjoisesplanadin liikenneturman kuljettajaa epäillään viidestä rikoksesta – turma-auton omistaa valtiolle työskentelevä virkamies

Helsingin poliisi aloitti esitutkinnan Pohjoisesplanadin onnettomuudesta.

1.5. 11:03 | Päivitetty 1.5. 18:54

Helsingin poliisi epäilee 33-vuotiasta miestä väkijoukkoon ajamisesta Pohjoisesplanadilla vappuaattona iltaseitsemän aikaan.

Poliisi kertoo asiasta julkaisemassaan tiedotteessa.

Miestä epäillään alustavasti törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, törkeästä rattijuopumuksesta, vammantuottamuksesta, virkamiehen vastustamisesta ja niskoittelusta.

Tapahtumat alkoivat, kun poliisipartio näytti kuljettajalle pysähtymismerkkiä Pohjoisrannassa. Epäilty ei noudattanut poliisin antamaa pysähtymiskäskyä.

Kuljettaja suuntasi autollaan kohti Pohjoisesplanadia, jossa oli runsaasti ihmisiä juhlimassa vappua. Poliisi ei ajanut häntä takaa.

Epäilty törmäsi autollaan toiseen autoon Pohjoisesplanadi 37:n kohdalla. Onnettomuudessa loukkaantui kolme henkilöä, joista yksi oli epäilty. Kaikki loukkaantuneet saivat hoitoa sairaalassa. Loukkaantuneet asianomistajat ovat päässeet pois hoidosta.

Päivystävä tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kalle da Silva Gonçalves kertoo tiedotteessa, että poliisi on kerännyt tapahtumapaikalta runsaasti videokuvaa ja silminnäkijähavaintoja, joita käydään läpi.

”Lisäksi jatkamme asianomistajien ja todistajien puhutuksia”, da Silva Gonçalves sanoo.

Epäilty vaaransi ajollaan lukuisien paikallaolijoiden turvallisuuden. Lisäksi onnettomuudessa kolhiintui runsaasti ajoneuvoja.

Poliisi ei toistaiseksi tiedota asiasta enempää.

Silminnäkijähavaintojen mukaan epäilty ajoi mustaa Mercedes-Benz-merkkistä henkilöautoa, joka pysähtyi lopulta Café Esplanadin eteen.

Ajoneuvoliikennerekisterin mukaan auton omistaa pääkaupunkiseudulla asuva mies. HS:n tietojen mukaan mies työskentelee valtionhallinnossa ja oli tammikuussa ehdolla aluevaaleissa, mutta ei tullut valituksi.

STT:n tietojen mukaan turma-autoa kuljetti ilmeisesti auton omistaja. HS ei ole pystynyt vahvistamaan, että poliisin epäilty on ajoneuvon omistaja.

Miehen tunteva puolueen aluejärjestön edustaja arvioi STT:lle, että tapahtumapaikalta julkaistuissa kuvissa näkyy tutun oloinen mies. Henkilön kasvot ja ääni olivat samanlaiset kuin hänen tuntemallaan puolueaktiivilla.

Puolueen edustaja ei ole kuitenkaan aivan varma kuvissa näkyneen ihmisen henkilöllisyydestä, koska kuvamateriaali on suttuista.

STT:n haastattelema puolueen edustaja kertoi nähneensä tuntemansa puolueaktiivin vaaliteltalla Länsi-Uudellamaalla aiemmin samana päivänä. Kyseinen henkilö ei ollut silloin päihtyneen oloinen. Nyt yksi Pohjoisesplanadin rikosnimikkeistä on törkeä rattijuopumus.

”Olen täysin ymmälläni, jos se on hän. Kyseinen henkilö on aina ollut todella rauhallinen ja harkitsevaisen oloinen”, puolueen edustaja sanoi.

”Tämä on hirvittävän järkyttävä tapahtuma”, hän lisäsi.

Lue lisää: Kuljettaja osui kahdeksaan autoon, kolme ihmistä loukkaantui lauantaina Pohjoisesplanadilla – Silmin­näkijä HS:lle: Kovaa ajanut auto törmäsi toiseen autoon, joka sinkoutui päin kahvilaa

Turma-auton omistaja asuu pääkaupunkiseudulla sijaitsevalla uudella asuinalueella. Paikalla ollut HS:n toimittaja Emilia Kangasluoma kuvaili vielä rakenteilla olevaa aluetta hiljaiseksi ja uneliaaksi. Kerrostalot ovat uusia ja siistejä, ja pihapiirissä kasvaa korkeita mäntyjä.

Toimittajan tapaamat naapurit eivät olleet havainneet alueella lauantai-illan tai sunnuntain aikana poliiseja tai muuta epätavallista. Kukaan naapuri ei myöskään kerro tuntevansa ajoneuvon omistajaa. Ylipäätään uudessa kerrostalossa harva tuntee vielä toisiaan.

Eräs naapuri muisti nähneensä mustan Mersun taloyhtiön parkkihallissa. Samanlainen auto vilahtelee silminnäkijöiden kuvaamissa videoissa ja valokuvissa onnettomuusiltana.

Yhdellä tapahtumista kuvatulla videossa näkyy, kuinka musta henkilöauto ajaa kovaa vauhtia Pohjoisesplanadilla ja lähestulkoon törmää suojatietä ylittäneisiin sivullisiin Kluuvikadun ja Pohjoisesplandin kulmalla Hotelli Kämpin edessä.

HS tai STT eivät ole pystyneet erikseen varmistamaan verkossa kiertävän videon alkuperää, mutta videolla näkyvät tapahtumat vastaavat julkisuudessa olleita tietoja sekä poliisin yleisesti kertomaa tapahtumakulkua Pohjoisesplanadilla.

Useat jalankulkijat huutavat videolla peloissaan, kun epäillyn turma-auto kolaroi toiseen autoon Café Esplanadin edustalla osoitteessa Pohjoisesplanadi 37. Runsas määrä juhlijoita kerääntyi videon mukaan nopeasti kahvilan luokse, kun poliisi saapui paikalle.

Videolla näkyy, kuinka poliisi otti miehen kiinni. Videon perusteella mies vastusteli kiinniottoa. Neljä poliisia joutui talttumaan miehen maahan, samalla kun tämä huusi kovaan ääneen.

Mies oli pukeutunut mustaan takkiin, sinisiin farkkuihin ja valkoiseen lippalakkiin. Jalassaan hänellä oli mustat lenkkarit.

Helsingin keskustassa Pohjoisesplanadilla tapahtui vappuaattona liikenneonnettomuus, jossa loukkaantui kolme henkilöä. Pohjoisesplanadia ajanut auto törmäsi useaan muuhun autoon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat