Kahvilayrittäjä kuvailee lauantai-illan onnettomuutta kamalaksi: ”Havis Amandallahan oli eilen kymmeniä­tuhansia ihmisiä”

Sunnuntaipäivään mennessä lähes kaikki liikenneonnettomuuden jäljet oli saatu raivattua pois Pohjoisesplanadilta. Ohikulkijoita ja kahvilan asiakkaita lauantain tapahtumat järkyttävät.

Kuvan vasemmalla sijaitsevan puisen laatikon kohdalla sijaitsi vielä lauantaina Café Esplanadin terassi. Lauantaisessa auto-onnettomuudessa terassi vahingoittui auton törmäyksen voimasta.

1.5. 14:55 | Päivitetty 1.5. 15:09

Jos ei osaisi katsoa tarkasti, edellispäivän onnettomuus saattaisi jäädä huomaamatta.

Kahvilan terassilla syödään vappumunkkeja ja juodaan kahvia, ohikulkijat painelevat reippaasti ohitse ylioppilaslakit päässään.

Café Esplanadin rikkoutunut lasinen ovi on jo korjattu ja säpäleiksi menneet terassikalusteet korjattu pois.

Maassa näkyy kuitenkin pieniä metallinpalasia ja lasinsiruja. Puinen aita on selvästi saanut kolauksen.

Tässä tapahtui vappuaattona onnettomuus, joka olisi voinut päätyä hyvinkin vakavasti.

Kahden kadun varteen pysäköidyn auton välissä sijaitsisi tavallisesti Café Esplanadin terassi. Lauantaina terassin läpi syöksyi auto.

Lauantaina kello seitsemän aikaan illalla Pohjoisesplanadilla ajoi autoilija kovalla nopeudella. Alueella oli samaan aikaan tuhansia ihmisiä, sillä Havis Amanda -patsas oli lakitettu tuntia aikaisemmin.

Ajoneuvo osui matkallaan kahdeksaan autoon. Lopulta Café Esplanadin edessä kuljettaja törmäsi pysäköityyn autoon, joka silminnäkijöiden kertomusten mukaan sinkoutui kohti kahvilaa.

Törmäyksissä loukkaantui kolme ihmistä, joista yksi oli kuljettaja. Loukkaantuneet toimitettiin sairaalahoitoon, mutta heidät kotiutettiin sunnuntaina.

Poliisi otti epäillyn 33-vuotiaan miehen kiinni onnettomuuspaikalla.

Miestä epäillään alustavasti törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, törkeästä rattijuopumuksesta, vammantuottamuksesta, virkamiehen vastustamisesta ja niskoittelusta.

Tuula Pasuri käy lähes päivittäin Café Esplanadilla. Hän on oppinut tuntemaan kahvilan henkilökuntaa ja asiakkaita, joten siksi onnettomuus tuntui erityisen pahalta.

Helsinkiläinen Tuula Pasuri on asiasta järkyttynyt. Hän istuu Café Esplanadin terassilla, kuten lähes joka päivä. Kahvila on hänen vakiopaikkansa, ja hän tuntee sieltä sekä työntekijöitä että asiakkaita.

Onnettomuudesta hän luki päivän lehdestä. Mieleen nousi saman tien huoli kahvilan työntekijöiden jaksamisesta. Tapahtumat tulivat turhan lähelle.

”Kyllä tämä onnettomuus tuntuu erilaiselta, kun tunnen paikan ja ihmisiä”, hän sanoo.

Sitä Pasuri ihmettelee, miten kahvila oli saatu avattua asiakkaille jo sunnuntaina.

Terassilla käy vipinää, sisällä asiakkaat jonottavat vitriineille. Ainoastaan kadulla sijainnut terassi, joka normaalisti vie muutaman auton pysäköintipaikat Pohjoisesplanadilta, oli sunnuntaina suljettu.

Juuri tuon terassin läpi auto syöksyi lauantai-iltana.

Kadulta oli sunnuntaihin mennessä siivottu suurimmat roskat ja jäljet onnettomuudesta.

Café Esplanadin yrittäjä Gunvor Backman vastaa puhelimeen. Hän ei ollut lauantaina kahvilassa paikalla, mutta kuuli tapahtumista jälkikäteen.

”Tämä oli minusta kamalaa. Havis Amandallahan oli eilen kymmeniätuhansia ihmisiä”, Backman kertoo.

”Kun kuulin uutiset eilen, sanoin, että kiitos Jumala siitä, ettei tämä tapahtunut siinä suuressa väentungoksessa, jossa oli lapsia ja vanhoja ja nuoria.”

Café Esplanad on perheyritys. Backmanin kaksi aikuista poikaa osallistuivat lauantaina kahvilan siivoustöihin kahvilan henkilökunnan kanssa.

”Ainoa mahdollisuus on mennä eteenpäin”, Backman sanoo.

Pohjoisesplanadille oli edelleen pysäköity ainakin yksi ajoneuvo, johon epäilty törmäsi autollaan.

Pohjoisesplanadilla vanhempi herra pysähtyy kesken kävelyn katsomaan katua. Hän huomaa rikkoutuneet autonkappaleet maassa ja tuijottaa niitä hetken.

Pentiksi esittäytyvä mies sanoo tulleensa katsomaan, missä onnettomuuspaikka tarkalleen sijaitsee.

”Kaikki perustuu ajatukseen, että ihmiset käyttäytyvät rationaalisesti, eivätkä tee tahallaan pahaa”, hän ihmettelee edellispäivän tapahtumia.

”Hienoa, että selvittiin niin vähällä tällä kerralla.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat