Pohjoisesplanadin epäilty on ollut perussuomalaisten ehdokas – Video näyttää epäillyn kiinnioton

Verkossa leviävä video näyttää vapun dramaattiset tapahtumat Pohjoisesplanadilla hetki hetkeltä: epäilty rimpuilee poliisin otteessa.

2.5. 10:33

Helsingin Pohjoisesplanadilla kuvattu video näyttää kokonaisuudessaan, miten vappuaattona tapahtunut liikenneturma eteni.

Videolla näkyy, kuinka musta henkilöauto ajaa kovaa vauhtia Pohjoisesplanadilla ja lähestulkoon törmää sivullisiin, jotka ovat ylittämässä suojatietä.

Onnettomuuspaikalla kuvatussa videossa näkyy myös, millaista tuhoa kuljettaja on aiheuttanut. Kuljettaja törmäsi matkallaan useihin autoihin, jotka ovat kuvamateriaalin perusteella vaurioituneet pahoin.

Pohjoisesplanadilla oli liikenneturman sattuessa runsaasti ihmisiä. Videolla kuuluu, miten useat jalankulkijat huutavat peloissaan auton kolaroidessa toiseen autoon Café Esplanadin edustalla. Kahvilan eteen kerääntyy myös runsaasti ihmisiä nopeasti onnettomuuden jälkeen.

Myös poliisi saapuu hyvin pian onnettomuuden jälkeen paikalle. Videolla näkyy, kuinka poliisi otti miehen kiinni. Videon perusteella mies vastusteli kiinniottoa. Neljä poliisia taltutti miehen maahan samalla kun tämä huusi kovaan ääneen. Mies huusi muun muassa ”Seis Jumalan nimessä!”

”Väisty pois luotani saatana!” mies jatkoi huutamista poliisien taltuttaessa häntä.

Lue lisää: Pohjoisesplanadin liikenneturman kuljettajaa epäillään viidestä rikoksesta – turma-auton omistaa valtiolle työskentelevä virkamies

Helsingin poliisi epäilee 33-vuotiasta miestä väkijoukkoon ajamisesta Pohjoisesplanadilla vappuaattona iltaseitsemän aikaan. Epäilty törmäsi kahdeksaan autoon. Onnettomuudessa loukkaantui kolme henkilöä, joista yksi oli epäilty.

Miestä epäillään alustavasti törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, törkeästä rattijuopumuksesta, vammantuottamuksesta, virkamiehen vastustamisesta ja niskoittelusta.

Pohjoisesplanadin liikenneturmaan liittyen on vielä useita yleisölle avoimia yksityiskohtia. HS listasi muutamia avoimia kysymyksiä.

Yrittikö kuljettaja ajaa tahallaan ihmisten päälle?

Poliisi ei ole toistaiseksi kertonut, onko liikenneturmassa viitteitä tahallisuudesta,

Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Lasse Lagerbohm ei ottanut maanantaiaamuna kantaa tapauksen motiiveihin tai onnettomuuden syihin.

Vielä ei siis tiedetä, ajoiko kuljettaja tahallaan ihmisjoukkoon.

Ajoiko kuljettaja alkoholin vai huumausaineiden vaikutuksen alaisena?

Poliisi epäilee kuljettajaa törkeästä rattijuopumuksesta.

Poliisi ei kuitenkaan toistaiseksi kerro, onko epäilty kuljettanut autoa alkoholin vai huumausaineiden vaikutuksen alaisena.

Mitkä tapahtumat johtivat onnettomuuteen?

Toistaiseksi ei ole tiedossa, mitä on tapahtunut onnettomuutta edeltäneinä tunteina.

HS:n tietojen mukaan turma-autoa kuljetti auton omistaja. Hän työskentelee valtionhallinnossa ja oli tammikuussa ehdolla aluevaaleissa perussuomalaisten ehdokkaana, mutta ei tullut valituksi.

STT:n haastattelema puolueen edustaja kertoi nähneensä tuntemansa puolueaktiivin vaaliteltalla Länsi-Uudellamaalla aiemmin samana päivänä. Kyseinen henkilö ei ollut silloin päihtyneen oloinen.

”Olen täysin ymmälläni, jos se on hän. Kyseinen henkilö on aina ollut todella rauhallinen ja harkitsevaisen oloinen”, puolueen edustaja sanoi STT:lle.

Onnettomuus sai alkunsa vappuaattona, kun poliisipartio näytti kuljettajalle pysähtymismerkkiä Pohjoisrannassa. Epäilty ei noudattanut poliisin antamaa pysähtymiskäskyä.

Kuljettaja suuntasi autollaan kohti Pohjoisesplanadia, jossa oli runsaasti ihmisiä juhlimassa vappua. Poliisi ei ajanut häntä takaa.

Epäilty törmäsi autollaan kahdeksaan muuhun autoon. Onnettomuudessa loukkaantui kolme henkilöä, joista yksi oli epäilty. Kaikki loukkaantuneet saivat hoitoa sairaalassa. Loukkaantuneet asianomistajat ovat päässeet pois hoidosta, poliisi kertoi vappupäivänä tiedotteessa.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kalle da Silva Gonçalves kertoi sunnuntaina tiedotteessa, että poliisi on kerännyt tapahtumapaikalta runsaasti videokuvaa ja silminnäkijähavaintoja, joita käydään läpi.

”Lisäksi jatkamme asianomistajien ja todistajien puhutuksia”, da Silva Gonçalves sanoo.

Pohjoisesplanadia ajanut auto törmäsi kahdeksaan muuhun autoon vappuaattona Helsingissä.

Oikaisu 2.5. klo 14:30: Karttaa päivitetty. HS ei ole pystynyt varmistamaan epäillyn ajoreitin alkuosaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat