Helsinki: Päiväkotien henkilöstöä tullut töihin yllättävän paljon – Kaupunki pitää yli sata päiväkotiaan avoinna lakosta huolimatta

Koskelanpuiston päiväkoti piti ovensa avoinna tiistaina lakosta huolimatta. Ryssyn perhe sai lapsensa hoitoon.

Joonas Ryssy saapui tyttärensä Alexandra Ryssyn kanssa Koskelan päiväkotiin.

3.5. 9:47 | Päivitetty 3.5. 15:42

Tiistaiaamuna Alexandra Ryssy saapui tavalliseen tapaan ennen puolta kahdeksaa päiväkotiinsa Koskelanpuistoon. Tällä kertaa leikkikavereina on kuitenkin eri lapsia kuin yleensä.

”Yritämme saada lapsen päiväkotiin. Jos ei onnistu, niin tänään ei tehdä töitä”, tutkimustyötä tekevä isä Joonas Ryssy kommentoi aamulla päiväkodin ovella.

Varmuuden vuoksi Alexandra saapui päiväkotiin kymmenen minuuttia tavallista aikaisemmin. Tilaa päiväkodissa oli kuitenkin vielä selvästi.

Koskelanpuiston päiväkoti on yksi lakkoaikana auki olevista päiväkodeista, ja sinne saapui aamun mittaan lapsia Kumpulan ja Koskelan alueelta.

Helsinki tiedotti maanantaina etukäteen pitävänsä avoinna tiistaina tiettyjä päiväkoteja eri puolilla kaupunkia.

Tiistaina iltapäivällä kaupunki kuitenkin julkisti, että 101 kunnallista päiväkotia oli auki ensimmäisenä lakkopäivänä. Lista avoinna pidettävistä päiväkodeista löytyy täältä. Samat yksiköt pyritään pitämään auki koko lakon ajan.

Koskelanpuiston päiväkoti avautui 6.15, ja muutama lapsi saapui heti aluksi. Puoli kahdeksalta päiväkodin ovi kävi tiuhempaan, mutta kaikki mahtuivat kuitenkin hyvin mukaan, eikä kahdeksaan mennessä ruuhkaa ollut liiemmin.

Vielä aamulla oli vielä epäselvää, kuinka monta päiväkodin työntekijää paikalle saapuu.

Työntekijöitä lähipäiväkodeista saapui aamun mittaan muutamia. HS seurasi tilannetta kahdeksaan saakka.

Monet vanhemmat jännittivät, mahtuuko lapsi vielä päiväkotiin. Moni tuli aamulla kokeilemaan, miten käy.

Jari Pikonen toi lapsensa Iidan päiväkotiin, sillä isovanhemmista ei ollut nyt lastenhoitoavuksi.

”Äidilläni on huomenna käsileikkaus.”

Helsinki pyrkii pitämään samat tänään avoinna olleet 101 päiväkotia avoinna koko lakon ajan. Helsingissä on yhteensä 325 kunnallista päiväkotia.

Jari Pikonen tuo lapsensa Iidan Koskelan päiväkotiin.

Helsingin va. varhaiskasvatusjohtaja Ulla Lehtonen kertoi Helsingin Sanomille sähköpostin välityksellä, että henkilöstöä on ollut ennakoitua enemmän paikalla ja lapsia tuotu hoitoon odotettua vähemmän.

Hän kuvailee ensimmäisen lakkopäivän tunnelmia erittäin rauhallisiksi.

Lehtosen mukaan vain yhdestä päiväkodista on jouduttu ohjaamaan lapsia toiseen päiväkotiin, muuten kaikki perheet on pystytty ottamaan vastaan.

Lakkopäivä sujui ilmeisen rauhallisesti myös Vantaalla, missä pystyttiin lopulta tiistaina pitämään auki noin parikymmentä päiväkotia.

Kaikki halukkaat saivat lapsensa hoitoon, kertoi Vantaan varhaiskasvatuksen johtaja Mikko Mäkelä.

”Etukäteen kauhisteltiin kaaosta, mutta rauhallista on ollut. Ei ole ruuhkaa, mutta ei paljon enempääkään mahtuisi”

Vantaa on pystynyt tiedottamaan auki olevista päiväkodeista suoraan asiakkaille. Vanhempia pyydettiin pitämään lapset kotona, jos suinkin mahdollista.

Keskiviikon osalta Vantaalla käydään tilannetta läpi päiväkotikohtaisesti, ja avoinna olevien yksikköjen määrä on vielä mietinnässä.

Espoossa kaikki päiväkodit olivat kiinni tiistaina. Iltapäivällä kaupunki tiedotti, että keskiviikkona 26 kaupungin päiväkotia pidetään auki.

”Asiaa hankaloittaa se, että myös monet johtajat lakkoilevat. Vaikka henkilöstöä löytyisikin, päiväkotien avaaminen on hankalaa, jos vastuuhenkilöt puuttuvat”, kommentoi Espoon suomenkielisen varhaiskasvatuksen johtaja Virpi Mattila.

Lista päiväkodeista löytyy Espoon kaupungin sivuilta.

Oikaisu 3. päivä toukokuuta kello 14:00: Helsingin kaupunki tiedotti etukäteen pitävänsä joitakin päiväkoteja avoinna. Aluksi jutussa kerrottiin virheellisesti kaupungin pitävän auki neljä päiväkotia koko alueella. Tosiasiassa tieto koski useampia päiväkoteja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat