Korona-ajan lemmikkejä hylätään nyt Helsingissä

Etenkin koirista halutaan luopua entistä useammin, Helsingin eläinsuojeluyhdistys Hesy ry kertoo.

Myös pitkään halutuista, korona-aikana hankituista lemmikeistä halutaan nyt helpommin eroon.

5.5. 10:35

Koronapandemian aikaista lemmikkibuumia on nyt seuraamassa lemmikkien hylkäämisbuumi, kertoo Helsingin eläinsuojeluyhdistys Hesy ry tiedotteessaan.

Korona-aika houkutteli yhä useamman suomalaisen hankkimaan lemmikin. Nyt yhteydenotot omistajilta, jotka haluavat luopua lemmikeistään, ovat lisääntyneet selvästi, Hesy ry kertoo.

Etenkin koirista halutaan luopua entistä useammin.

Vuonna 2020 Kennelliittoon rekisteröitiin yhteensä 48 895 koiraa. Määrä oli yli kahdeksan prosenttia enemmän kuin vuonna 2019.

Hesyn koirapaikat ovat olleet viime kuukaudet täynnä, eikä yksityisten ihmisten kodinvaihtajalemmikkejä ole voitu ottaa vastaan.

Hesyn mukaan lemmikkejä hankittiin korona-aikana osin sen takia, että kotiin kaivattiin piristystä, mutta ei muistettu ajatella lemmikin hankkimisen seurauksia pitkällä aikavälillä.

Eläinsuojelujärjestöt olivat jo korona-ajan alkutaipaleella huolestuneita lemmikkibuumin mahdollisista seurauksista, Hesy huomauttaa.

Kuitenkin myös pitkään halutuista, korona-aikana hankituista lemmikeistä halutaan nyt helpommin eroon.

Koronavuosina hankitut lemmikit kotiutuivat poikkeukselliseen aikaan, kun ihmiset pysyttelivät pitkälti kotona ja lemmikit tottuivat ihmisten olevan lähes aina lähellä. Jos omistajat eivät ole huomioineet tätä ja kouluttaneet lemmikkiään, lemmikit eivät tottuneet olemaan yksin eivätkä sosiaalistuneet ympäristöönsä normaaliin tapaan. Tämä saattaa purkautua nyt ongelmakäytöksenä.

Eroahdistuksesta kärsivä lemmikki saattaa esimerkiksi rikkoa kodin huonekaluja ja puutteellisesti sosiaalistettu lemmikki voi käyttäytyä aggressiivisesti tai pelokkaasti muita ihmisiä ja eläimiä kohtaan.

Hesyn mukaan ongelmalemmikkiä ei pitäisi hylätä ja siirtää muiden ongelmaksi, vaan omistajien pitäisi kantaa vastuu omasta lemmikistään ja ratkoa syntyneet ongelmat. Jos tilanne ei omin avuin helpota, kannattaa kääntyä ammattiavun pariin.

Jos nykyinen omistaja ei kuitenkaan halua tai pysty sitoutumaan lemmikin huolenpitoon, on lemmikille parempi etsiä uusi koti. Ensisijaisesti kodin etsintä on lemmikin omistajan vastuulla, mutta jos kotia ei omin avuin löydy, voi ottaa yhteyttä paikalliseen eläinsuojelujärjestöön.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat