Poliisi: Ruokarobotit eivät ole leluja, eikä niillä voi ratsastaa

Suurin osa kansalaisista on poliisin tiedotteen mukaan suhtautunut kuljetusrobotteihin lähinnä huumorilla eikä poliisin tietoon ole tullut isompia ongelmia robotteihin liittyen.

5.5. 16:09

Alepan kotiinkuljetusrobotit ovat herättäneet viime aikoina ihmetystä Espoossa, kertoo Länsi-Uudenmaan poliisi tiedotteessa.

Komisario Hannu Kontola kertoo tiedotteessa kuulleensa, että roboteilla on muun muassa yritetty ratsastaa. Hän muistuttaa, että vaikka robotit saattavatkin näyttää hassuilta, ne eivät ole leluja.

”Robotit eivät ole lasten leluja, joilla voi esimerkiksi ratsastaa, vaikka näinkin olen jo kuullut tapahtuneen. Ne ovat toisten omaisuutta, jota ei saa vahingoittaa.”

Kontola kertoo puhelimitse, että lapset ja nuoret ovat myös härnänneet robotteja.

”Robotteja on ihmetelty ja menty tahallaan seisomaan niiden tielle ja katsottu, mitä robotti tekee. Sellaista, että seistään 15 minuuttia edessä ja takana. Silloinhan kuljetukset viivästyvät”, Kontola sanoo.

Robotit on ohjelmoitu siten, että ne pysähtyvät esteiden läheisyydessä ja pyrkivät kiertämään esteet.

Sen kummempia vääryyksiä roboteille ei ole tehty. Kontolan tiedossa ei ole, että robotteja olisi esimerkiksi siirrelty paikasta toiseen tai varastettu.

Suurin osa kansalaisista on poliisin tiedotteen mukaan suhtautunut kuljetusrobotteihin lähinnä huumorilla eikä poliisin tietoon ole tullut isompia ongelmia robotteihin liittyen.

”Toistaiseksi meillä ei ole ollut tehtäviä, joiden syynä olisi tällainen robotti, eivätkä asukkaat ole yhtään rikosilmoitusta alueellamme robottien tiimoilta tehneet. Poliisi kannattaa kuitenkin kutsua paikalle, jos robotin kanssa törmätessä syntyy henkilö- tai aineellisia vahinkoja”, Kontola sanoo tiedotteessa.

Poliisi aikoo kuitenkin seurata tarkasti robottien käyttäytymistä ja niistä mahdollisesti aiheutuvia ongelmia. Tarpeen vaatiessa poliisi ryhtyy toimenpiteisiin, mikäli se havaitsee turvallisuutta vaarantavia asioita.

Kontola kertoo tiedotteessa, että robotteihin sovelletaan jalankulkijan liikennesääntöjä, vaikka ne eivät ole jalankulkijoita. Robotit ovat lainsäädännöllisesti rinnastettavissa jalankulkua avustaviin laitteisiin.

Robotit myös pysähtyvät suojateiden edustalle, eivätkä ne liiku ennen kuin tie on vapaa.

”Tästä syystä muun muassa ruuhkien välttämiseksi autoilijan ei tule väistää suojatielle pyrkivää robottia. Jos robotti on tielle ehtinyt, ei sen päälle luonnollisesti saa ajaa. Näissä tapauksissa on syytä odottaa esimerkiksi robotin peruuttamista pois ajoväylältä”, Kontola sanoo tiedotteessa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat