Helsinkiä syytetään työntekijöiden painostuksesta lakon alla – ”Tämä on kaupungin linja”

Helsinkiä syytetään työntekijöiden painostuksesta lakkoa ennen. Helsingin mukaan kyseessä on virallinen linja.

5.5. 14:19

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on jättänyt poliisille tutkintapyynnön Helsingin kaupungin tekemästä lakkoon liittyvästä painostuksesta.

Rikosilmoitus koskee kaupungin kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialaa. JHL:n mukaan työnantaja on määrännyt esihenkilöitä kartoittamaan, ketkä työntekijät osallistuvat lakkoon. Viestejä on lähetetty useita eri tehtävissä toimiville työntekijöille.

Viesteissä pyydetään nopealla aikataululla tietoa siitä onko työntekijä tulossa töihin lakon aikana. Osassa viesteissä mainitaan lakko suoraan.

HS:n näkemien viestien mukaan esihenkilöt ovat kyselleet työntekijöiltä, ovatko he lakossa vai tulossa töihin.

Viesteissä pyydetään nopealla aikataululla varmaa tietoa siitä onko työntekijä tulossa töihin lakon aikana. Osassa viesteissä mainitaan lakko suoraan.

Työnantajan kyselyt lakkoon osallistumisesta tai liittoon kuulumisesta tulkitaan ammattiliitoissa yritykseksi murtaa lakkoa.

”Tällaiset lakonmurtamistoimet ovat perustuslain vastaisia. Tällä tavoin työnantaja pyrkii kartoittamaan, miten palveluita voidaan järjestää lakosta huolimatta”, sanoo Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan henkilöstö JHL ry:n puheenjohtaja Riikka Aalto.

Kaupungin kartoitus lakon aikaan työssä olevista on alkanut huhtikuussa, kun kunta-alan lakkoa suunniteltiin vielä huhtikuun lopulle.

Rikosilmoitus on tehty jo huhtikuun 12. päivä, mutta Aallon mukaan vastaava toiminta on jatkunut myös sen jälkeen. JHL harkitseekin parhaillaan, tehdäänkö aiheesta vielä uusi rikosilmoitus.

Aalto kertoo, että pääluottamusmiehet pyrkivät käymään johdon kanssa keskusteluja ensin ystävällisesti, sitten tiukemmin. Kun työnantajat tiedustelut eivät lakanneet, JHL päätti tehdä asiasta tutkintapyynnön. Aalto korostaa, että tilanne on erittäin poikkeuksellinen.

”Tein tämän raskain sydämin. On kurja lähteä tällaiselle tielle, kun on tottunut siihen, että asiat hoidetaan yhdessä.”

Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Laura Aalto vahvistaa, että esihenkilöitä on ohjeistettu kysymään, tulevatko työntekijät töihin.

”Tämä on Helsingin kaupungin linja työnantajana kaikilla toimialoilla”, hän kommentoi.

”Meillä ei kysytä, kuuluuko työntekijä liittoon, mutta kysymme tuleeko työntekijä töihin. Meidän täytyy tietää, mitkä palvelut pystytään pitämään auki.”

Työntekijäjärjestöjen linja on yleisesti, että kysymys siitä, tuleeko työntekijä töihin on kiertoilmaus sille, kuuluuko työntekijä ammattiliittoon. Tällaiseen kysymykseen ei työntekijän tarvitse vastata.

Lue lisää: Helsingin kaupunki vaati päivä­kotien työn­tekijöitä paljastamaan, tulevatko he töihin lakon aikana – ”Harmittaa, että kaikki eivät tienneet omaa oikeuttaan”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat