Husissa aiotaan alkaa tarjota neljättä rokote­annosta THL:n uusien suositusten mukaisesti – Husin Ruotsalainen: Laajennus oli odotettua rajatumpi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos laajensi neljättä rokotusta koskevaa suositustaan torstaina hieman. Husin Eeva Ruotsalainen on tyytyväinen siihen, että neljättä rokotusta suositellaan nyt myös kotihoidon piirissä oleville.

Husin Eeva Ruotsalaisen mukaan kunnat kertovat myöhemmin tarkemmin, kuinka neljänsien rokoteannosten antaminen käytännössä toteutetaan.

5.5. 20:57

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) laajensi hieman neljättä koronarokoteannosta koskevaa suositustaan torstaina.

Tähän saakka neljättä annosta oli suositeltu yli 80-vuotiaille, hoivakodeissa asuville ikääntyneille ja 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille.

Nyt THL suosittelee, että kunnat tarjoavat neljännen rokoteannoksen myös niille iäkkäille, jotka ovat kotihoidon tai omaishoidon piirissä sekä niille kotona asuville iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat heikentyneet.

Lue lisää: Suositus neljänsistä korona­rokotteista laajeni vain vähän – Kesää voi odotella THL:n mukaan hyvillä mielin, mutta syksyllä tilanne voi taas muuttua

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) aletaan toteuttaa THL:n päivitettyä suositusta neljännen rokoteannoksen osalta, kertoo Husin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen. Käytännön toteutuksesta keskustellaan kuntien kesken alkuviikosta.

Eeva Ruotsalainen

Kunnat ovat Ruotsalaisen mukaan olleet jo pitkään valmiudessa. Rokotusten ajan­varaus­järjestelmän muokkaus vie joitakin päiviä, mutta Ruotsalaisen mukaan kotihoidon potilaiden rokottamista voidaan alkaa toteuttaa nopeasti.

Ruotsalainen kertoo, että kunnat kertovat myöhemmin kotisivuillaan tarkemmin, kuinka rokoteannosten antamisen laajentaminen toteutetaan käytännössä.

Ruotsalainen sanoo, että rokotussuosituksen laajennus oli odotettua rajatumpi.

”Olimme ennakoineet, että neljättä rokotusta suositeltaisiin kaikille yli 70-vuotiaille, mutta nyt mukaan tuli muita rajoittavia määritelmiä esimerkiksi terveydentilaan ja hoitojärjestelyihin liittyen.”

Ruotsalainen toivoo, että suositus olisi mahdollisimman selkeä esimerkiksi ikääntyneen määritelmän osalta. Hän sanoo toiveena olevan, ettei THL:n ohjeistus muodostu kenellekään kynnyskysymykseksi ottaa neljäs rokoteannos.

”Rokotuspisteillä pitää olla arviointiväljyyttä rokotteen saamiselle. On mahdotonta määritellä paikan päällä, kuka täyttää tietyt toimintakyvyn kriteerit tai mikä perussairaus lasketaan.”

Ruotsalainen on kuitenkin tyytyväinen siihen, että neljättä rokotusta suositellaan nyt myös kotihoidon piirissä oleville. Hoivalaitoksissa asuville on iästä riippumatta tarjottu mahdollisuus neljänteen rokotukseen maaliskuun lopusta alkaen.

”Tämä päätös oli yhdenvertaisuuden kannalta tärkeää, sillä meillä on toimintakyvyltään alentuneita ja sairaita ihmisiä myös erilaisessa palveluasumisessa sekä kotihoidossa.”

Muualla Euroopassa on Ruotsalaisen mukaan ollut viime viikkoina nähtävissä suuntaus, jossa neljännen rokotuksen ikäsuosituksia on laskettu yli 60-vuotiaisiin.

”Myös Suomessa on yhä epidemia päällä ja virusta runsaasti väestön keskuudessa, vaikkakin tilanne on vähitellen kohentumassa. Nyt toivotaan, ettei kesällä tulisi uusia esimerkiksi uusia omikron­variantteja kiertoon, kuten viime vuonna kävi deltan kanssa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat