Venäjän-mielisten autokulkue saapui Helsinkiin, vastamielen­osoittajat kokoontuivat Kaisaniemessä

Kaikkiaan Helsingin poliisille on ilmoitettu seitsemän mielenosoitusta sunnuntain aikana.

8.5. 10:34 | Päivitetty 8.5. 13:10

Neuvostoiskelmät soivat ja autoja koristeltiin Venäjän lipuilla, kun voitonpäivän kunniaksi tarkoitettu mielenosoituskulkue valmistautui lähtöön Porvoon hautausmaalla sunnuntaina aamulla.

Osallistujille jaettiin Lenin-pinssejä.

HS:n toimittaja Milla Palkoahon havaintojen mukaan paikalla oli lähdön hetkellä kello kymmeneltä noin 50 henkeä. Lipuilla koristeltuja autoja oli toistakymmentä, mutta osa kulkueeseen osallistujista lähti liikkeelle ilman Venäjän lippuja.

Aiemmin järjestäjät olivat ilmoittaneet lähtöpaikaksi Hyvinkään, mutta poliisin mukaan suunnitelmat muuttuivat viime vaiheessa.

Ylikomisario Heikki Porolan mukaan järjestäjät olivat viestittäneet olevansa huolissaan mahdollisista vastamielenosoituksista.

Mielenosoituksen organisoi suomalais-venäläinen yhdistys Rufi. Venäjällä voitonpäivää vietetään huomenna maanantaina.

Mielenosoitukseen osallistunut Kirsti Puhakka arvioi, että suomalaismedialla on ongelmia uutisoinnissa.

”Te uskotte kaiken, mitä Kiovan johto sanoo”, Puhakka sanoi.

Hänen mielestään Moskova ei uutisoinnissaan valehtele.

”Eivät ne ota sitä riskiä.”

Autokulkue Venäjän voitonpäivän kunniaksi lähti sunnuntaina liikkeelle Porvoon hautausmaalta.

Autokulkueen lähtö Porvoosta viivästyi teknisten vaikeuksien vuoksi. Tavoitteena oli suunnistaa kohti Espoota, ja sieltä Helsinkiin ja Vantaalle.

Kulkue saapui Helsingin Rautatientorille puolenpäivän jälkeen. Ainakin yhteen autoon oli matkan aikana heitetty kivi.

Poliisin mukaan kulkueen tavoitteena oli ottaa yhteiskuva Rautatientorilla, mutta osa autoista eksyi matkalla. Torille saapuneet lähtivät etsimään kulkueen muita jäseniä Mäntymäen kentältä.

Vastamielenosoittajat ja autokulkue eivät kohdanneet toisiaan ollenkaan.

Yksi vastamielenosoittaja ennätti näyttää mielipiteensä Venäjän-mielisten autokulkueen järjestäjälle Daria Skippari-Smirnoville Helsingin Rautatientorilla.

Rufin puheenjohtajana toiminut Daria Skippari-Smirnov luonnehti HS:n haastattelussa torstaina autokulkuetta rauhanomaiseksi.

Ryhmän Whatsapp-keskustelussa oli tosin esitelty omien aseiden ja pesäpallomailojen ottamista mukaan kulkueeseen, koska julkisuudessa oli esiintynyt uhkailuja kulkuetta vastaan.

HS haastatteli torstaina yhtä ryhmän jäsentä, joka kuittasi Whatsapp-keskustelun pelkästään vitsailuksi.

Lue lisää: Auto­kulkuetta Helsinkiin puuhaavien Venäjän-mielisten keskustelu­ryhmässä levitetään ase­kuvia ja sota­propagandaa

Yhdistys on aiempina vuosina ollut aktiivinen voitonpäivänä eli 9. toukokuuta. Voitonpäivänä muistellaan voittoa natsi-Saksasta toisessa maailmansodassa.

Osallistuja peitti autonsa konepellin Venäjän lipulla.

KULKUEEN vastamielenosoituksen järjestää Toveriverkosto, joka kutsuu omaa tapahtumaansa Surupäiväksi eli The Mourning Day.

Toveriverkosto kertoo Facebook-sivullaan ottavansa Venäjän-mielisten autokulkueen vastaan Helsingissä. Helsingin Kaisaniemeen oli sunnuntaina kokoontunut noin 50 mielenosoittajaa Ukrainan lippujen kera.

Toveriverkosto on järjestänyt useita Ukrainaa tukevia tapahtumia Venäjän hyökkäyksen aikana. Sunnuntainen mielenosoitus oli Toveriverkostoon kuuluvien Suomessa asuvien venäjänkielisten mielenosoitus Venäjän demokratian puolesta.

Helsingissä järjestetään sunnuntaina myös kaksi muuta mielenosoitusta Narinkkatorilla kello 12–18. Nämä mielenosoitukset järjestetään Venäjän sotatoimia ja voitonpäivän juhlintaa vastaan. Kaikkiaan Helsingin poliisille on ilmoitettu seitsemän mielenosoitusta sunnuntain aikana.

Oikaisu 9.5. kello 15.10: Täsmennetty, että sunnuntaisen vastamielenosoituksen järjestivät Toveriverkoston Suomessa asuvat venäjänkieliset Venäjän demokratian puolesta. Toveriverkostoon ei kuulu mm. Suomen Pride-yhteisö tai suomalaiset hengelliset yhteisöt kuten uutisessa aiemmin kerrottiin, vaan Toveriverkosto tekee niiden kanssa yhteistyötä.

Kuva vastamielenosoituksesta Varsapuiston kohdalla.

Vastamielensoittajat ja auto, josta liehui Venäjän lippu.

Vastamielenosoittajat Rautatientorilla.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat