KHO: Helsingin uusi ratikkalinja ei lisää meteliä

Korkein hallinto-oikeus hylkäsi Kalasatamasta Pasilaan kulkevan raitiolinjan reittiä koskevat valitukset.

Ilmakuva raitiotien reitistä Vallilanlaakson kohdalla.

9.5. 11:05

Asukkaiden valitukset metelistä hylättiin korkeimmassa hallinto-oikeudessa maanantaina. Päätös mahdollistaa Helsingin kaupungin uuden ratikkalinjan toteuttamisen keskeltä laajaa Vallilanlaakson puistoaluetta Mäkelänkadun ja Hämeentien välillä.

Uusi ratikkalinja kulkisi toteutuessaan Kalasatamasta Pasilaan ja halkaisisi Mäkelänrinteen uimahallin takaa alkavan laajan puistoalueen kahtia.

Vuonna 2019 hyväksytty asemakaava on herättänyt runsaasti vastustusta Kumpulan asukasaktiivien keskuudessa.

Puiston läpi kulkevaa raitiolinjaa vastustavat tahot ovat olleet huolissaan erityisesti melusta.

Asemakaavan on nähty huonontavan alueen elinolosuhteita ja heikentävän siirtolapuutarhamökkien virkistysarvoa. Kaava-alue rajautuu osin siirtolapuutarha-alueeseen.

Uusi ratikkalinja halkoisi keskeltä laajaa puistoaluetta Mäkelänrinteen uimahallin takana Mäkelänkadun ja Hämeentien välillä Vallilassa.

Muun muassa Kumpula-seura ry valitti asemakaavasta hallinto-oikeuteen vuonna 2020. Hallinto-oikeus hylkäsi valituksen.

Hallinto-oikeuden päätökseen tyytymättömät Kumpula-seura ry sekä useat yksityishenkilöt valittivat päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Valittaneet tahot perustelivat valitustaan muun muassa sillä, että kaavamuutos aiheuttaa haittaa alueen pääkäyttötarkoitukselle, eli ulkona oleskelulle.

Asemakaava ei perustu riittäviin selvityksiin ja vaikutusten arviointiin eikä täytä terveellisen ja viihtyisän elinympäristön edellytyksiä koskevia sisältövaatimuksia.

Korkein hallinto-oikeus joutui arvioimaan, oliko suunnitellun raitiotien meluvaikutuksista tehty riittävät selvitykset sekä vaikutusten arviointi.

Asemakaavaa varten oli vuonna 2018 laadittu melumallinnus, jonka korkein hallinto-oikeus totesi osittain puutteelliseksi.

Päätöksessään korkein hallinto-oikeus kuitenkin katsoo, että raitiotie tulee sijoittumaan keskelle rakennettua kaupunkialuetta, jolla päiväaikainen kokonaismelutaso ei tule juuri nousemaan raitioliikenteen myötä. Myös siirtolapuutarhamökkien käyttötarkoitus pääosin päiväaikaiseen oleskeluun otettiin huomioon lausunnossa.

Näin olen meluselvitys katsottiin riittäväksi, jotta asemakaavan sisältövaatimukset täyttyvät.

Korkein hallinto-oikeus hylkäsi valitukset tämänpäiväisessä päätöksessään. Päätöksestä äänestettiin äänin 3-2.

Näin ollen hallinto-oikeuden päätös jää voimaan ja uuden raitiotieyhteyden toteuttaminen voi jatkua myös Vallilanlaakson alueella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat