”Vapesta” kasvoi yhä suurempi ongelma Helsingin seudun nuorille – Nuorimmat kokeilijat ovat lapsia

Nuori voi sopia tapaamisia ventovieraiden kanssa, kun on ensin netissä ostanut sähkötupakkaa tuntemattomilta.

Nuorten parissa töitä tekevien ammattilaisten mukaan nuorten sähkötupakointi on yleistynyt.

9.5. 14:12

Nuorten sähkötupakointi on selvästi lisääntynyt pääkaupunkiseudulla. Näin kertovat pääkaupunkiseudulla nuorten kanssa työskentelevät ammattilaiset.

Sähkötupakkaa eli vapea käyttävät yhä nuoremmat.

”Nuorimmat sähkötupakkaa kokeilleet ovat olleet 10–vuotiaita”, kertoo kouluttaja Anne Suominen Vantaan kaupungin ehkäisevän päihdetyön yksiköstä.

Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla nuorten parissa työtä tekeville ammattilaisille tehtiin aiheesta kysely, johon vastasi 97 henkilöä.

Nuorten terveyden lisäksi kyselyyn vastanneet olivat huolestuneita sähkötupakan myyntiin ja välittämiseen liittyvistä ikävistä ilmiöistä. Kuten muissakin päihteissä sähkötupakan välittämiseen liittyy kavereilta varastelua, kiristystä ja velkojen perintää.

”Huolettaa, jos nuori on salaa ostanut sähkötupakkaa netistä tuntemattomilta ja sopinut tapaamisia ventovieraiden kanssa”, kommentoi eräs kyselyyn vastannut ammattilainen.

Suomisen mukaan sähkötupakat maksavat katukaupassa suurin piirtein 10–20 euroa.

”Kun puhutaan aika nuorista, niin yhden viikon viikkoraha ei välttämättä edes riitä”, Suominen sanoo.

Hänen mukaansa nuoret eivät aina edes tiedä, miten sähkötupakkaa käytetään.

”Nykyisin on myös kertakäyttöisiä sähkötupakoita. Tupakkaa ei ladata, vaan akku kestää sen, minkä kestää. Olemme kuulleet, että nuoret ovat luulleet, että se pitää polttaa kerralla ja ovat sitten porukassa polttaneet”, Suominen kertoo.

Netistä tilattava sähkötupakka voi tulla vaikka Kiinasta. Suomisen mukaan silloin ei välttämättä ole edes varmuutta, mitä sähkötupakka pitää sisällään. Hänen mukaansa nuoret eivät välttämättä pidä sähkötupakkaa vaarallisena, koska kaikki sähkötupakat eivät sisällä nikotiinia.

”Aina kun keuhkoihin menee vieraita aineita, ne haittaavat keuhkojen toimintakykyä.”

Sähkösavukkeet ovat nykyisin myös eri näköisiä kuin ne ovat ennen olleet. Nuoret eivät välttämättä miellä niitä tupakaksi.

”Ulkonäkö on houkutteleva. "vaikka mansikka tai eksoottinen hedelmä.”

Nuorten kotonakin ilmapiiri sähkötupakkaan voi olla lievempi kuin tavalliseen tupakkaan. Vanhemmat ovat voineet itse lopettaa tupakoinnin ja vaihtaa sähkötupakkaan.

Nuoret polttavatkin sähkötupakkaa yleisesti sisätiloissa.

”Nuoret eivät piittaa ohjeista, vaan polttelevat kauppakeskuksissa ja asemien sisätiloissa”, eräs nuorten parissa työskennellyt kertoi kyselyssä.

Nuorten kanssa työskentelevät ammattilaiset kertoivat tarvitsevansa lisää tietoa sähkötupakan terveysvaikutuksista. Kun olisi enemmän tietoa sähkötupakan uusien aineiden terveysvaikutuksista, olisi myös helpompi puuttua nuorten vapen käyttämiseen.

Miten sähkötupakoinnin sitten voi ottaa nuoren kanssa puheeksi?

”Vanhempien on hyvä pysyä rauhallisena ja miettiä omaakin suhtautumistaan sähkötupakkaan. Vanhemman pitää myös kuulla nuorta, miksi tämä on sähkötupakkaa käyttänyt.”

Nuorelle on tärkeää kertoa, että sähkötupakkakin on keuhkoille vaarallista.

Kyselyyn saatujen vastausten perusteella suunniteltiin kampanja, joka koostuu kolmesta osasta. Kampanjan aikana tietoa jaettiin kouluille, josta tietoa jaettiin edelleen vanhemmille Wilma-viesteillä, ammattilaisille koottiin sähköinen tietopaketti ja nuorille on myös tulossa oma somekampanja.

Kampanja järjestetään alkavalla viikolla Snapchatissa ja Instagramissa, ja se löytyy seuraamalla hashtagia #vapetoikeasti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat