Autoilijat kaasuttivat ”röyhkeästi” suojatien yli Helsingin Meilahdessa – Lapset odottivat suojatien edessä potkulautojensa kanssa

Helsingissä lain mukaista pysähtymissääntöä noudatetaan surkeasti. Poliisi toivoo aiheesta määrätietoista liikennekasvatusta.

Johanna Vuorelma kuvasi lapsensa odottamassa pääsyä suojatielle Helsingin Meilahdessa.

10.5. 12:45

Helsingin liikennekulttuuri puhutti viikonvaihteessa Twitterissä.

Tutkija Johanna Vuorelma julkaisi viestipalvelussa kuvan, jossa hänen lapsensa odottavat suojatien edessä pääsevänsä tien yli. Twiitissä kerrotaan, että noin 20 autoilijaa ajoi lasten ohi pysähtymättä.

”Olimme Tukholmankadulla menossa ratikkapysäkille. Lapset menivät edeltä ja minä tulin vaunujen kanssa perästä. Lapset jäivät odottamaan suojatien eteen, ja seurasin kauempaa tilannetta”, Vuorelma kertoo.

”Yleensä noin joka viides auto pysähtyy, mutta nyt ihan leuka loksahti. Tämä oli poikkeuksellisen röyhkeä tilanne.”

Vuorelman mukaan joka päivä törmää siihen, että autoilijat eivät pysähdy suojatien eteen, vaikka jalankulkijoita olisi odottamassa ylittämistä. Tukholmankadulla tätä tapahtuu paljon, mutta myös muualla Helsingissä.

”Kuva kertoo hyvin, että vaikka näkyvyyden kanssa ei olisi ongelmia, autot eivät pysähdy.”

Vuorelman mukaan esimerkiksi Tukholmassa liikennekulttuuri on jalankulkijoille huomattavasti ystävällisempi. Helsingissä riittäisikin hänestä paljon korjattavaa.

”En näe tätä vain yksilötason ongelmana, vaan myös järjestelmätason ongelmana. Meillä ei ole riittävää liikennesuunnittelua tai tarpeeksi sanktioita. Kaupunkia tulisi rakentaa niin, että se olisi kaikille turvallinen ja kuusivuotias voisi pyöräillä turvallisesti missä vain.”

Helsingin poliisi tiedotti maaliskuussa tehostavansa suojatievalvontaa. Tämä tarkoittaa lisääntynyttä valvontaa, herkempää puuttumista ja kovempia sanktioita.

Lain mukaan jalankulkijan ei pitäisi joutua odottamaan suojatien ylitystä vaan autoilijan olisi annettava tietä jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai valmistautumassa suojatien ylittämiseen.

HS on uutisoinut aiemminkin Helsingin suojateiden vaarallisuudesta. Poliisi julkaisi maaliskuussa videon, jossa autoilija jatkaa ajamista, vaikka jalankulkija ylittää jo suojatietä vastaantulevien kaistan kohdalla.

Lue lisää: Video näyttää, kuinka auton­kuljettaja jättää törkeällä tavalla huomiotta lastenvaunuja työntävän jalankulkijan suojatiellä

Lokakuussa HS selvitti satunnaisilla laskennoilla, kuinka moni autoilija todellisuudessa noudattaa pysähtymissääntöä. Laskentapaikkoina olivat Helsingin valtaväylien valottomat suojatiet.

Tulos oli karmea: laskennan aikana 218 autoa jätti noudattamatta pysähtymissääntöä ja vain 138 autoa pysähtyi suojatien eteen. Yli 60 prosenttia autoilijoista siis ei noudattanut pysähtymissääntöä.

Lue lisää: Helsingin suoja­teillä vallitsee täysi anarkia – Poliisi antaa autoilijoiden hengen­vaaralliseen käytökseen inhimillisen mutta kestämättömän selityksen

Miten ongelma saataisiin kuriin?

”Pelkkä valvonta ei riitä. Isossa kaupungissa ei mitenkään voida valvoa kaikkialla”, sanoo komisario Pasi Tuominen Helsingin poliisista.

Tuomisen mukaan tarvitaan määrätietoista liikennekasvatusta, jolla pysähtymissääntö iskostetaan autoilijoiden mieleen.

”Näitä asioita nostetaan aina kausiluontoisesti esiin, ja sitten sääntö on vähän aikaa mielessä, mutta unohtuu taas pian.”

Oikaisu 10.5.2022 kello 16.19: Jutussa luki aikaisemmin virheellisesti, että HS:n lokakuisessa laskennassa yli 60 prosenttia autoilijoista rikkoi pysähtymissääntöä. Todellisuudessa yli 60 prosenttia autoilijoista noudatti pysähtymissääntöä.

Oikaisu 10.5.2022 kello 18.44. Juttua oli oikaistu virheellisesti. HS:n lokakuisessa laskennassa autoilijoista yli 60 prosenttia ei noudattanut pysähtymissääntöä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat