Helsinki haluaa häätää laittoman hotellin Malmilla

Helsinki haluaa häätää laittoman hotellin Malmilta. Kaksi taloa vuokrattiin asunnoiksi, mutta asuntoja voi varata vain kahdeksi yöksi.

Forenom vuokraa huoneistoja useissa maissa.

12.5. 11:09

Helsingin kaupunki haluaa asettaa uhkasakon kalustettuja asuntoja tarjoavalle Forenomille, jos yritys ei lopeta kaupungin laittomana pitämää majoitustoimintaa kahdessa kerrostalossa Malmilla. Uhkasakko koskee myös kaupungilta tontit vuokrannutta Kiinteistö Oy Helsingin Pilvenrouvaa.

Kummallekin erikseen asetettavan juoksevan uhkasakon peruserä on 40 000 euroa ja lisäerä jokaisen yhden kuukauden ajanjaksolta, jolloin kyseistä velvoitetta ei ole noudatettu 10 000 euroa. Uhkasakosta päätetään torstaina Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaostossa.

Pilvenpyörteentiellä sijaitsevissa kaksikerroksisissa taloissa on 30 asuntoa ja vain yhdessä asunnossa on asukkaita kirjoilla.

Helsinki on elokuussa 2019 vuokrannut tontit Kiinteistö Oy Helsingin Pilvenrouvalle vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen rakentamista varten.

Lue lisää: Taka-Töölössä paljastui salahotelli – Asukkaat valittivat kaupungille tuntemattomista ihmisistä jumppahuoneessa

Asunnot on otettu käyttöön viime vuoden keväällä.

Tontilla on voimassa kaupunginvaltuuston kesällä 2013 hyväksymä asemakaava, jossa tontti on määritelty asuinrakennusten kortteliksi. Mikäli asunnoissa halutaan harjoittaa laillisesti majoitustoimintaa, se edellyttää rakennuslupaa käyttötarkoituksen muuttamiseksi. Sellaista rakennuslupaa ei ole haettu.

Viime syksynä Forenomin kotisivujen kautta oli mahdollista vuokrata huoneisto vain kahdeksikin yöksi ja joulukuussa viikoksi.

Forenomin verkkosivujen mukaan huoneistot ovat kalustettuja ja niiden hintaan sisältyy Wi-fi, vesi, lämmitys ja sähkö. Huoneistojen hinta sisältää mukavuuksia kuten hiustenkuivaaja, leivinpaperi, pesuaineita ja suodatinpussit. Huoneistoihin on mahdollista saada lisäpalveluita kuten siivousta.

Forenom puolustautuu vastineessaan sillä, että sen mukaan laissa ei ole määritelty vuokrasopimusten pituutta. Yrityksen mukaan vuokrasopimukset voivat olla voimassa joko toistaiseksi tai määräajaksi ja vuokra-ajan pituus voi vaihdella ilman, että toiminta olisi hotellimaista.

Kaupungin mukaan viikon mittaiset vuokrausjaksot ja useasti vaihtuvat asukkaat eivät ole tyypillisiä kerrostaloasumiselle.

Asuinhuoneistot pitäisi vuokrata vähintään 3 kuukauden vuokrasopimuksella, niin että toiminnan ei voi katsoa olevan majoitustoimintaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat