”Venäjän hyökkäys todella säikäytti” – Suomen Nato-jäsenyys sai täyden tuen Helsingin keskustassa

Poliittisesti laiskaksi tunnustautuvat ja puolueettomuutta kannattaneetkin ovat nyt Nato-jäsenyyden kannalla.

Jyväskyläläinen Jussi Hytönen sanoo olevansa poliittisesti hyvin laiska ihminen. Vallitseva tilanne sai hänet kannattamaan Natoa.

12.5. 12:18

Helsingin keskustassa vallitsi katugallupin mukaan torstaina hyvin Nato-myönteinen ilmapiiri. Se sopi päivän luonteeseen, sillä vain reilu puoli tuntia aikaisemmin tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin olivat kannattaneet Suomen Nato-jäsenyyden hakemista.

Firman kesäpäiville koleaan Helsinkiin Jyväskylästä matkustanut Jussi Hytönen kertoo olevansa poliittisesti hyvin laiska ihminen. Viime kuukausien tapahtumat ovat saaneet poliittisestikin laiskan ihmisen aktivoitumaan.

”Aikaisemmin suhtautumiseni Natoon oli neutraali. Vallitseva tilanne viimeistään vaikutti siihen, että kannatan Natoa.”

Hytönen sanoo yhdellä sanalla, mitä hän odottaa Natolta.

”Turvaa.”

Hytönen ajattelee, että Nato-jäsenyyden ansiosta kynnys on korkeampi, että Suomeen hyökättäisiin.

Vantaalainen Antti Torvikoski on kannattanut Nato-jäsenyyttä jo ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Turvaa Natolta odottaa myös vantaalainen Antti Torvikoski, joka kertoo muuttaneensa pääkaupunkiseudulle Sievistä, Pohjois-Pohjanmaalta.

Hän on kannattanut Nato-jäsenyyttä jo ennen kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

”Olen kannattanut Natoa, koska ei ikinä tiedä, mihin maailmantilanne menee. Nytkin on nähty, miten maailmantilanne on kääntynyt nopeasti.”

Onko Torvikoskea yhtään mietityttänyt uhkakuva siitä, miten Venäjä reagoi, kun Suomi hakee Natoon?

”Joo ja ei. En usko, että Venäjä on tulossa Suomeen. Uskon, että siellä on järkeviäkin päättäjiä. Toivotaan ainakin parasta.”

Torvikoskelle Ruotsin Nato-päätöksellä ei ollut suurta merkitystä.

”Tuohan se tietenkin joukkovoimaa.”

Haminalainen Maria Korpi kertoo, että viime kuukausina hän on ensimmäistä kertaa elämässään oikeasti joutunut ajattelemaan Suomen puolustusta ja mitä se tarkoittaa.

Haminalainen Maria Korpi vetää matkalaukkua Narinkkatorilla. Hän on matkalla satamaan, koska on menossa Ruotsiin liikennöivälle Silja Serenadelle töihin viideksi päiväksi.

Korpi sanoo olleensa Naton kannattaja jo pitkään ja ajatus on nyt vain vahvistunut. Tosin hän sanoo, että viime kuukausina hän on ensimmäistä kertaa elämässään oikeasti joutunut ajattelemaan Suomen puolustusta, mitä se tarkoittaa.

”Viimeistään tässä kohtaa Nato-jäsenyys on paikallaan. Suomi kaipaa oikeanlaisen tuen taakseen, vaikka onkin hyvä itsenäinen valtio. Sotilasliitto on näissä olosuhteissa järkevä.”

Vihtiläinen Aune Tolkki (vas.) ja helsinkiläinen Tuula Haapaniemi ovat olleet Suomen puolueettomuuden kannalla. Nyt he eivät näe Nato-jäsenyydelle vaihtoehtoja.

Gallupin vanhimmat osallistujat, ystävykset Aune Tolkki Vihdistä ja Tuula Haapaniemi Helsingistä ovat kyllä Naton kannalla, mutta heiltä asia on vaatinut paljon pohtimista.

”Ei tässä kauheasti vaihtoehtoja ole, mutta minusta tuntuu ikävältä, että joutuu luopumaan puolueettomuudesta. En ole aiemmin ollut Nato-kielteinen, mutta en innostunutkaan”, Tolkki sanoo.

Tolkin mukaan Suomi on pieni maa Venäjän rinnalla, vaikka olisi kuinka hyvin varustautunut.

”Venäjän hyökkäys Ukrainaan todella säikäytti.”

Haapaniemikään ei näe Nato-jäsenyydelle vaihtoehtoja, vaikka Tolkin tavoin hän oli aiemmin Suomen puolueettomuuden kannalla.

”Emme voi ottaa semmoista riskiä. Turvallisuus menee kaiken muun edelle. Nato-jäsenyyden hakeminen on vastuullista käytöstä.”

Molemmat naiset ovat itse varautuneet epävakaaseen tilanteeseen nostamalla käteistä rahaa.

Haapaniemi oli yllättynyt, että Ruotsikin tuli mukaan samaan Nato-porukkaan.

”Nehän olisivat turvassa siellä meidän ja Norjan välissä, mikäs siellä lintukodossa on olla.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat