HSY kokeilee pienissä talo­yhtiöissä haju­haittoja vähentäviä bio­jäteastioita

Erilaisia biojäteastioita kokeillaan pienissä taloyhtiössä, joiden tulee uuden jätelain myötä alkaa lajitella myös biojätteet.

HSY kokeilee erilaisia biojäteastioita, joiden tavoitteena on vähentää hajuhaittoja.

12.5. 11:06

Helsingin seudulla kokeillaan erilaisia biojäteastioita. Tarkoituksena on löytää sopiva astia 1–4 asunnon pienkiinteistöihin, joiden on ryhdyttävä uuden jätelain myötä kierrättämään biojätettä.

Helsingin seudun ympäristöpalveiden (HSY) kokeilussa on mukana kaikkiaan 400 pienkiinteistöä pääkaupunkiseudulla. Jos uudet biojäteastiat osoittautuvat toimiviksi, astiat ovat saatavilla vuoden parin kuluttua.

Kokeilussa on mukana myös tyhjennettävä kompostori sekä tuulettuva venttiilein varustettu astia, HSY tiedottaa. Kompostoreja on kaikkiaan kokeilussa 135.

Uuden jätelain myötä kaikenkokoiset asuinkiinteistöt ovat velvollisia lajittelemaan biojätteet. Erilaiset lajitteluvaihtoehdot parantavat kierrätysastetta ja voivat myös vähentää asukkaiden kustannuksia.

Biojätteestä tuotetaan uusiutuvaa energiaa ja kierrätetään ravinteita viljelykäyttöön. Lisäksi kierrätys voi säästää asukkaiden menoja jätehuoltokustannuksissa, sillä se voi vähentää sekajäteastian tyhjennysväliä, HSY:n tiedotteessa todetaan.

Lisäksi tuuletettu ja kosteuden eristävä biojäteastia sekä kompostori voi HSY:n tiedotteen mukaan vähentää myös biojätteen tyhjennysväliä, sillä biojätteen kuivattaminen ja tuulettaminen vähentää hajua.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat