Miehet veivät Jakomäen uimahallin pukukaapista auton­avaimet – Auto löytyi myöhemmin vaurioituneena Kirkko­nummelta

Teot toivat miehille 50 päivää ehdotonta vankeutta sekä yli 6 700 euroa erilaisia korvauskuluja maksettavaksi.

12.5. 19:47

Helsinkiläisessä Jakomäen uimahallissa kaksi tekoaikaan 21–24 vuotiasta nuorta miestä veivät uimahallin asiakkaiden omaisuutta. Tapahtumat ajoittuvat yhdelle illalle marraskuun 2018 alussa.

Uimahallin valvontakameramateriaali näyttää, miten he kävelivät sisään halliin. Videomateriaalin mukaan toinen heistä nojasi kyynärsauvaan. Seuraavassa videokuvassa näkyy, että molemmat miehet juoksevat ulos hallista, eikä kummallakaan ole kyynärsauvaa. Miehet olivat sisällä uimahallissa noin 20 minuuttia.

Miesten lähdettyä hallista kävi ilmi, että kahdesta pukukaapista oli viety tavaraa.

Toisen, 9-vuotiaan lapsen hallussa olleen pukukaapin ovi oli ollut kiinni, mutta se oli jostain syystä jäänyt lukitsematta. Sieltä oli viety ulkovaatteita ja puhelin.

Toiseen, lukittuun pukukaappiin taas oli murtauduttu puukolla tai vasaralla, ja sieltä oli viety uimassa olleen asiakkaan vaatteita, vähäinen määrä käteistä, avaimia, ajokortti sekä autonavaimet.

Lisäksi parkkipaikalta katosi auto, johon varastetut avaimet olivat kuuluneet. Auto löytyi reilua viikkoa myöhemmin vaurioituneena Kirkkonummelta. Autoon oli siinä vaiheessa vaihdettu rekisterikilvet, jotka nekin oli anastettu.

Kyynärsauvan kanssa halliin mennyt 21-vuotias mies kiisti käräjäoikeudelle olleensa paikalla. Keskusrikospoliisin näytteiden mukaan 21-vuotias oli kuitenkin ollut miesten varastamassa autossa, sillä hänen dna:taan oli auton vaihdekepissä ja sormenjälki taustapeilissä.

Käräjäoikeus katsoi kuitenkin, että valvontakameran kuvissa näkynyt toinen mies on ollut epäilty 21-vuotias.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi miehet marraskuussa 2020 kahdesta varkaudesta, moottorikulkuneuvon käyttövarkaudesta sekä kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta 50 päivän ehdottomaan vankeuteen sekä yli 6 700 euron korvauksiin.

Molemmat valittivat käräjäoikeuden tuomiosta Helsingin hovioikeuteen. Tekoaikaan 24-vuotias vaati vankeusrangaistuksen lieventämistä sakoiksi tai vankeusrangaistuksen muuttamista ehdolliseksi. 21-vuotias taas vaati osaa syytteistä ja korvausvaatimuksia hylättäviksi.

24-vuotiaan mukaan teot olivat näpistyksiä, eivät varkauksia. Jo käräjäoikeus kuitenkin totesi tuomiossaan, että molempien aiempi rikollinen toiminta ja se, että vietyjen tavaroiden joukossa oli selvästi lapselle kuuluvaa omaisuutta osoittavat, että toiminta oli selvästi suunnitelmallista. Lisäksi miehet olivat käräjäoikeuden mukaan varustautuneet tekoihinsa ennalta tuomalla murtovälineen uimahalliin.

Helsingin hovioikeus totesi tiistaina, ettei käräjäoikeuden antamaa tuomiota ole aihetta muuttaa kummallekaan valittajalle rangaistusseuraamusten osalta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat