Lapsi parani syövästä, mutta tuttuun päiväkotiin ei pääse takaisin – ”Tuntuu kuin häntä rangaistaisiin siitä, että hänellä oli syöpä”

Helsingissä varhaiskasvatuksen voi keskeyttää, mutta paikka tutusta ryhmästä ei sen jälkeen välttämättä olekaan jäljellä.

Milla Louhelainen ja hänen tyttärensä leikkimässä tutussa leikkipuistossa.

22.5. 18:00

Kun helsinkiläisen Milla Louhelaisen lapsi sairastui leukemiaan, tämä joutui väliaikaisesti pois tutusta päiväkodista.

Aluksi sairauden hoidon takia –sitten siksi, että toipilasta tuli varjella infektioilta.

Nyt tyttö täyttää pian kuusi ja on tervehtynyt, joten hänestä tulee syksyllä esikoululainen. Perheelle on tullut yllätyksenä, että hänelle ei olekaan enää tilaa tutussa päiväkodissa, jossa myös hänen pikkusisaruksensa käy.

”Häntä jännittää esiopetuksen alku muutenkin, sillä hän ei ole tottunut isoihin lapsiporukoihin”, Louhelainen kertoo.

HS ei kerro tytön nimeä, koska kyse on lapsen arkaluontoisesta terveysasiasta.

Helsingissä on ollut jo pitkään käytäntö, että varhaiskasvatuksen voi keskeyttää vähintään neljäksi kuukaudeksi tai enintään pariksi vuodeksi. Vakavan sairauden lisäksi syy voi olla vaikka pikkusisaruksen syntymä.

Jos on hakenut keskeytystä, varhaiskasvatuspaikkaa ei menetä kokonaan. Paluusta päiväkotiin pitää ilmoittaa paria kuukautta ennen.

Perheiden kannalta keskeytyksessä on eniten järkeä silloin, jos voi luottaa siihen, että tuttuun ryhmään pääsee takaisin. Kaupunki taas voittaa siinä, että perheet eivät väliaikana pidä paikkaa turhaan varattuna.

Kaupunki ei tosin lupaa varmasti pääsyä samaan ryhmään.

Louhelaisen lapsi oli sairastuessaan nelivuotias ja päiväkoti Mariassa Hietalahdessa.

Vaikka hän ei puoleentoista vuoteen ole päässyt päiväkotiin itse, kaverit ja päiväkodin aikuiset ovat pysyneet mielessä, kun hän on ollut vanhempien mukana viemässä pikkusisarusta päiväkotiin. Hän on itsekin jutellut innoissaan tuttuun ryhmään palaamisesta.

Tänä keväänä Louhelaiselle selvisi, että Marian esiopetusryhmään sopiikin vain 14 lasta aiemman 21 lapsen sijaan. Tyttärelle ei ole tilaa, ja niinpä tämä siirretään esiopetukseen toiseen paikkaan päiväkoti Kamppiin.

Sisarukset joutuvat eri päiväkoteihin ja perheeseen odotetaan lisäksi vauvaa. Kumpikaan päiväkodeista ei ole pitkän kävelymatkan päässä perheen kotoa, mutta ne sijaitsevat päinvastaisissa suunnissa.

Eniten äitiä harmittaa lapsen itsensä puolesta.

”Tuntuu kuin häntä rangaistaisiin siitä, että hänellä oli syöpä.”

Milla Louhelainen auttaa pyöräilykypärää tyttärensä päähän.

Varhaiskasvatuksen aluepäällikkö Eeva Tiihonen ei voi suoraan kommentoida yksittäistä tapausta.

Yleisellä tasolla hän kertoo, että periaatteessa kaupunki ei lupaa kuin sen, että keskeytyksen ajan paikka säilyy jossain Helsingissä.

Esiopetuksen alkaessa paikan tosin pitää löytyä läheltä kotia määrätyn oppilasalueen sisältä, jotta koulun alku sujuu aikanaan mahdollisimman sujuvasti. Tämä ei kuitenkaan estä sitä, että keskeytykseltä esiopetukseen palaava ei joutuisi toiseen päiväkotiin saman alueen sisällä.

Tiihonen sanoo, että käytännössä usein paikka tutusta päiväkodista lopulta järjestyy. Mitä aikaisemmin paluusta tiedetään, sitä paremmat mahdollisuudet päiväkodin johtajalla on ottaa huomioon perheen tilanne kokonaisuutena.

Aina muita mahdollisuuksia ei silti löydetä.

”Mutta meillä kaikilla on tässä hyvä tahto järjestää asiat perheen kannalta mahdollisimman hyvin.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat