Espoo avasi ensimmäisen superneuvolansa – Tältä siellä näyttää

Espoon keskuksen perhekeskuksesta otetaan mallia myöhemmin, kun vastaavia perustetaan jokaiselle Espoon suuralueelle.

Osastonhoitaja Pia Sinkkonen uusissa työtiloissa perhekeskuksessa. Tällaisissa huoneissa hoidetaan neuvolan vastaanottoja.

24.5. 9:16

Espoo on avannut ensimmäisen ison perhekeskuksensa nyt toukokuussa.

Espoon keskuksen perhekeskukseen lähelle asemaa on muuttajia kymmenestä eri osoitteesta. Keskukseen ovat siirtyneet tai siirtymässä Suvelan, Kiltakallion ja Espoon keskuksen neuvolat, mutta myös lukuisia muita perheiden palveluita toimintaterapiasta lastenvalvojaan.

Perhekeskus on Espoon ensimmäinen, muttei jää viimeiseksi. Samankaltaisten yksiköiden perustamista harkitaan lähivuosina kaikkialla Espoossa. Joka kaupunginosassa lopputulos ei tosin tarkoita palvelujen haalimista saman katon alle, koska perhekeskus voi toimia myös verkostomaisesti useassa osoitteessa.

Isoja perhekeskuksia on jo jonkin verran esimerkiksi naapurissa Helsingissä ja muualla Länsi-Uudellamaalla. Sote-uudistuksen myötä niitä lienee tulossa koko maahan paljon lisää.

Espoossa on jo aikoja sitten tehty päätös, että ennen pitkää perhekeskus halutaan joka suuralueelle. Espoon keskus valikoitui ensimmäiseksi, koska monessa alueen palvelussa vuokrasopimus oli loppumassa ja tilat kehnossa kunnossa.

80-luvun toimistotalo päätettiin paikaksi, mutta toteuttamisaikataulu venyi ja rakennuksen omistajakin vaihtui välissä. Nyt Espoo vuokraa taloa Hemsöltä ja vanhasta talosta ei ole juuri muuta kuin ulkoseinät jäljellä.

Tähän tilaan toivotaan perheitä viettämään aikaa. Perhekeskusta toteuttamassa olleet Hemsön kiinteistöjohtaja Mikko Salla, Emma-museon intendentti Henna Paunu, Hemsön rakennuttajapäällikkö Kirsi Viheriäranta sekä terveydenhoidon päällikkö Raija Vanhatalo ja perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja Mari Ahlström Espoon kaupungilta, taustalla Jasmin Anoschkinin taideteos.

Perheiden kannalta keskuksen idea on, että apua olisi mahdollisimman helppo saada. Neuvola kuuluu tietenkin kaikille, mutta keskuksessa on helppo kysyä apua tai ohjata eteenpäin, oli erikoistuneempi selvitettävä asia sitten vauvan nukkuminen pätkissä tai puheen kehityksen viive.

”Perheiden ei tarvitse itse tietää, tarvitaanko nyt esimerkiksi perheneuvolaa tai perhesosiaalityötä”, sanoo perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja Mari Ahlström.

Hän toivoo, että ammattilaistenkin kesken yhteistyötä syntyisi mahdollisimman spontaanisti ja luontevasti. Kun ollaan samassa talossa ja syödään eväitä samassa huoneessa, on helpompi kysyä neuvoa ja ohjata oikeaan paikkaan. Jos perhe sitä tarvitsee, voidaan muodostaa virallisemminkin työpareja.

Yhteensä ammattilaisia on uudessa talossa 230. Asiakkaita arvellaan olevan suunnilleen 400 päivässä.

Fakta

Nämä palvelut Perhekeskukseen kootaan

  • Espoon keskuksen, Suvelan ja Kiltakallion neuvolat

  • Lasten psykologipalvelut, perheneuvola, perhesosiaalityö, puhe- ja toimintaterapia

  • Lastensuojelu, lastenvalvojat, olosuhdeselvitys, tapaamispaikkatoiminto

  • Lisäksi keskukseen on tarkoitus järjestää perheille avointa toimintaa eri järjestöjen ja esimerkiksi lähellä sijaitsevan kirjaston voimin

Kuusikerroksisen talon alakerran on tarkoitus houkutella oleskelemaan.

Sisääntulokerroksessa on avoin neuvola, mutta myös esiintymistila ja itsepalvelukahvila. Näihin aiotaan toteuttaa erilaisia tapahtumia ja toimintaa esimerkiksi eri järjestöjen kanssa.

Keskikerroksissa on tiloja esimerkiksi neuvolan terveydenhoitajan, sosiaalityöntekijän tai psykologin tapaamiseen. Lastensuojelun puolella on myös huoneita eroperheiden valvottuihin tapaamisiin.

Kuten uusissa sosiaali- ja terveyspalvelujen tiloissa usein, tilat on jaettu niin että vastaanottohuoneissa tehdään lähinnä se osa töitä, jossa perheet ovat läsnä. Erilaisten taustatyö-, neuvottelu- ja taukotilojen lisäksi etävastaanotoille on tehty omia huoneitaan. Osassa palveluista työntekijä käy perhekeskuksessa, mutta perhettä tavataan esimerkiksi perheen kotona tai päiväkodissa.

Neuvotteluhuone lastensuojelun tiloissa.

Kaikissa kerroksissa on esillä runsaasti taidetta.

Espoolle erityistä on myös se, että talo on täynnä taidetta Taidemuseo Emman kuratoimana Saastamoisen säätiön kokoelmista.

Keskus avasi ovensa viime viikon torstaina, mutta vielä talo ei toimi aivan täysillä.

Nyt keväällä suurin osa perhekeskuksesta on auki virka-aikaan. Syksyllä vietetään varsinaisia avajaisjuhlia ja aukioloajat laajenevat arki-iltoihin.

Keskukseen on koottu pieni museo neuvoloiden vanhoista esineistä ja oppaista.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat