Helsingin suuret suunnitelmat Hernesaaresta kaatuivat – oikeuden mukaan kaava oli lainvastainen

Korkein hallinto-oikeus katsoi, että Hernesaaren liikennejärjestelyihin olisi pitänyt kiinnittää parempaa huomiota.

Havainnekuva näyttää, miltä Hernesaari olisi voinut näyttää, jos Helsingin kaupungin suunnitelma alueen kehittämisestä olisi toteutunut.

19.5. 10:21 | Päivitetty 19.5. 11:17

Helsingin suunnitelmat Hernesaaren rakentamisesta kaatuivat korkeimmassa hallinto-oikeudessa (KHO) torstaina.

Helsingin hallinto-oikeus kumosi Hernesaaren asemakaavan jo viime keväänä. Helsingin kaupunginhallitus valitti päätöksestä, ja asian käsittely jatkui KHO:ssa.

Lue lisää: Suunnitelma Hernesaaren merellisestä kaupunginosasta joutui yllättäen vastatuuleen

Nyt KHO siis hylkäsi kaupungin valituksen ja piti hallinto-oikeuden tekemän päätöksen voimassa.

Oikeus katsoi, että Helsingin kaupunginvaltuuston vuonna 2020 tekemä päätös Hernesaaren asemakaavan hyväksymisestä oli lainvastainen. KHO:n mukaan kaavan liikenteellisiä vaikutuksia koskeviin selvityksiin liittyi merkittäviä epävarmuustekijöitä.

Laadittujen selvitysten perusteella oli mahdollista, että kaavaratkaisu kasvattaisi autoliikenteen määrää. Se taas heikentäisi merkittävästi autoliikenteen sujuvuutta kaava-alueen ulkopuolella.

Vaikka autoliikenne muodosti vain osan kaavan tuottamasta liikenteestä, oli sen osuus selvitysten perusteella merkittävä, KHO totesi.

Raitiotiehen perustuvan julkisen liikenteen ja kävely- ja pyöräily-yhteyksien painottaminen kaavaratkaisussa ei siten poistanut velvollisuutta järjestää toimivia yhteyksiä autoliikenteelle.

Kaava-alueelle suuntautuva ja sieltä lähtevä autoliikenne kulki yhden kadun ja muutamien risteyksien kautta.

KHO:n mukaan kaavaratkaisussa ja sen perusteena olevissa selvityksissä ja vaikutusten arvioinneissa oli pitänyt kiinnittää erityistä huomiota kaava-alueelle tulevan ja sieltä lähtevän liikenteen järjestämiseen sekä liikenteen lisääntymisen vaikutuksiin kaava-alueen ulkopuolella.

Asemakaava koski Helsingin kantakaupungin eteläiselle ranta-alueelle sijoittuvaa Hernesaarta ja sitä ympäröiviä vesi- ja puistoalueita.

Kaava mahdollisti Hernesaareen asuntorakentamista noin 316 000 kerrosalaneliötä ja muuta rakentamista noin 139 000 kerrosalaneliötä.

Helsinki tavoitteli alueelle 7 600 uutta asukasta ja noin 3 000 työpaikkaa. Lisäksi kaavaratkaisu mahdollista risteily- ja venesatamien sekä lumen vastaanottoalueen sijoittamisen alueelle.

Helsingin kaupunki tiedotti torstaina, että se aikoo asemakaavan hylkäämisestä huolimatta jatkaa alueen suunnittelua lainvoimaisen osayleiskaavan perusteella.

”Pyrimme löytämään kaupungin tavoitteiden mukaisen asemakaavallisen ratkaisun, joka kestää myös oikeudellisen arvioinnin”, sanoi Helsingin maankäyttöjohtaja Rikhard Manninen tiedotteen mukaan.

”On tietysti harmillista, että Hernesaaren alueen rakentuminen viivästyy.”

Helsinki on jo tehnyt Hernesaaressa esirakennustöitä, kuten maantäyttöjä. Se on myös kunnostanut maaperää ja purkanut vanhoja rakennuksia.

Hernesaari on yksi Helsingin suurista aluerakentamiskohteista ja merkittävä kaupungin asuntotuotannon kannalta. Nyt alueen rakentaminen saattaa viivästyä usealla vuodella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat